3.6.2022

Uusia autoja rekisteröitiin myös toukokuussa edellisvuotta vähemmän – ja jälleen tutusta syystä

sirupula mikropiiri puolijohde pula ukraina komponentti neon autoteollisuus

Uusien autojen kasvava tilauskanta purkautunee vähitellen vuoden 2023 aikana.

Toukokuussa rekisteröitiin edelleen selvästi edellisvuotta vähemmän uusia autoja, vaikka toukokuun ensirekisteröintiluvut ovatkin huomattavasti maalis-huhtikuuta korkeammat. Toukokuussa rekisteröitiin 7941 uutta henkilöautoa, mikä on 20,3 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten toukokuussa. Maalis-huhtikuussa viime vuodesta jäätiin peräti 27–28 prosenttia, joten toukokuussa ensirekisteröinnit kasvoivat selvästi.

Toukokuussa rekisteröidyistä henkilöautoista 12,5 prosenttia oli täyssähköautoja ja 20,2 prosenttia ladattavia hybridejä. Täysähköautojen osuus tänä vuonna kaikista ensirekisteröidyistä autoista on ollut 13,3 prosenttia ja ladattavien hybridien osuus tasan 20 prosenttia.

Rekisteröintitilastoja ylläpitävästä Autoalan tiedotuskeskuksesta ei kuitenkaan uskota, että toukokuun parantunut rekisteröintitilanne kertoisi komponenttipulan lieventymisestä. Toukokuun osalta rekisteröintien kasvaminen uskotaan johtuvan ennemminkin Venäjän hyökkäyssodan aiheuttamien välittömien komponenttien saatavuusongelmien tasaantumisesta.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilauskanta kasvanut edelleen

Uusien autojen tilauskanta on edelleen kasvanut, ja autojen kysyntä on hyvällä tasolla – asiakastilaukset rullaavat selvästi viiden vuoden keskiarvoa korkeammissa lukemissa. Tilauskannan uskotaan purkautuvan vaiheittain vuoden 2023 aikana.

Pakettiautoja rekisteröitiin toukokuussa 856, joka on 26,6 prosenttia vähemmän kuin viime vuoden vastaavaan aikaan. Tammi-toukokuun aikana pakettiautoja on rekisteröity kaikkiaan 4632 kappaletta, joka on 22,8 prosenttia vähemmän kuin viime vuoden vastaavana ajanjaksona.

Käytettyjen henkilöautojen kauppa on myös ollut hiljaisempaa kuin vuosi sitten, mutta maalis-huhtikuuhun nähden kuitenkin vilkaampaa. Autoliikkeiden kautta kulkevien käytettyjen henkilöautojen myynti väheni noin viidellä prosentilla ja koko käytettyjen kauppa noin kahdeksan prosenttia viime vuoden toukokuuhun nähden.

Kokonaistuotanto laskee merkittävästi

Autoalan tiedotuskeskuksesta arvioidaan, että komponenttipulan ja Venäjän aloittaman sodan vuoksi koko autotuotanto vähenee globaalisti noin 2–3 miljoonalla autolla. Ennen koronapandemiaa globaali autotuotanto oli noin 94 miljoonaa autoa vuonna 2018, kun tänä vuonna se jää noin 80 miljoonaan autoon. Ensi vuonna tuotannon arvioidaan yltävän noin 90 miljoonaan autoon. Tämä vaikuttaa myös ensirekisteröinteihin.

– Ensirekisteröinnit ovat vähentyneet koko Euroopassa, mutta erityisesti Pohjoismaissa. EU-alueella ensirekisteröinnit jäivät tammi-huhtikuussa 14,4 prosenttia viime vuoden tasoa alemmas. Tanskassa rekisteröinnit ovat jääneet 23,8 prosenttia ja Ruotsissa 18,7 prosenttia viime vuoden tasostaan”, kertoo toimitusjohtaja Pekka Rissa Autoalan Keskusliitosta.

Kriisitilanne nostaa muun muassa autoteollisuuden komponenttien, kuten teräksen ja muiden raaka-aineiden hintoja ja luo epävakautta energiamarkkinoille.

Lähde: Autoalan tiedotuskeskus

Luetuimmat