20.2.2024

Vene 24 Båt: näissä tehtävissä poliisivesijetti on lyömätön

Autosta hevoseen ja moottoripyörästä vesijettiin. Poliisin käyttämien kulkuvälineiden kirjo on laaja, ja vesiskootteri on niistä ehdottomasti paras ainakin silloin, kun pitää ottaa kiinni vesiskoottereita.

Viime sunnuntaina Helsingin messukeskuksessa päättyneillä Vene 24 Båt -messuilla myös virkavalta oli näkyvästi esillä. Poliisi ja Rajavartiolaitos pitävät huolen myös vesilläliikkujien turvallisuudesta, niin pelisääntöjen valvonnan kuin ääritapauksissa ihmishenkien pelastamisen muodossa.

Poliisi käyttä vesiliikenteen valvonnassa poliisivenettä, joka on vesillä liikkuva versio poliisiautosta. Vesijetti puolestaan on ikään kuin vesillä liikkuva versio poliisimoottoripyörästä.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kaaharit kuriin

Vesijetti on hauska ja hurjan nopea vesikulkupeli, mutta tähän liittyy myös lieveilmiöitä. Vesijetit kulkevat jopa pitkälle toista sataa, ja kun poliisi haluaa saada sellaisilla hölmöilevät kiinni, ei oikeastaan ole muuta vaihtoehtoa kuin hypätä itse vesiskootterin selkään. Jetillä saa toki myös muita kovaa vauhtia liikkuvia veneitä kiinni.

Vesijetti kelpaa myös jossain määrin partiointiin tai muihin tehtäviin sellaisilla vesialueilla, joihin poliisivene ei mahdu. Vesijetti on niin ikään poliisin vesikulkuneuvoista kaikkein kätevin siirtää maateitse vesialueelta toiselle, mikäli moinen siirto täytyy tehdä esimerkiksi hälytystehtävän puitteissa.

Poliisi käyttää vesijettejään tarpeen mukaan sekä sisävesillä että merialueilla, ja niitä ajavat poliisit työnsä puitteissa vapaaehtoisesti. Varustuksena vesijettipoliiseilla on aina kypärä ja ajolasit sekä jopa kuulosuojaimet. Jetin ajaminen tehtävällä jopa 120 km/h meren aalloilla on varsin fyysistä puuhaa.

Kaikkiaan parikymmentä jettiä käytössä

Koko Suomessa poliisivesijettejä on käytössä parikymmentä kappaletta. Yksi niistä on tämä venemessuilla näytteillä ollut Sea-Doo.

Vasta kohtuullisen vähän aikaa vesijettejä itse hyödyntänyt Poliisi vetoaa laitteen siviilikäyttäjien vastuullisuuteen. Vesijetti on kokoonsa ja suojaansa nähden äärimmäisen tehokas ja sitä kautta väärin käytettynä hyvin vaarallinen laite.

Teksti ja kuvat: Benjamin Helander Lähde: Poliisi

Luetuimmat