Ajoneuvot | Käytetyt erikoisuudet | 30.3.2020

Käytetyt erikoisuudet – Mercedes-Benz Unimog

Mercedes-Benz Unimog menee myynti-ilmoituksen mukaan vaikka puuhun. Tällä kertaa ei ehkä päde: ”ken kuuseen kurkottaa, se katajaan kapsahtaa”.

Jaa artikkeli

Mercedes-Benz Unimog on työkalu, jota usean maan asevoimatkin ovat hyödyntäneet. Sen historia juontaa juurensa aina vuoteen 1945 ja matkan aikana vain muutamaan otteeseen uudistettu tuote on yhä edelleen uutena kaupasta ostettavissa. Käytetyt erikoisuudet -juttusarja keskittyy nimensä mukaisesti kuitenkin käyttöönotettuihin laitteisiin eikä tällä kertaa tehdä poikkeusta.

Mercedes-Benz Unimog sisusta - Tori.fi

Unimog on ennen kaikkea työkalu, joka on kehittynyt vuosien varrella ja sen uusin painos on ostettavissa tänäkin päivänä.

Palataan kuitenkin hetkeksi Unimogin tarinaan. Kehitysvaiheessa asetetut vaatimukset olivat melkoisia, mutta käytössä oleva insinöörikatras oli työnsä tasalla. Lopputuloksen haluttiin muistuttavan kaksiakselista, neljällä yhtä suurella pyörällä varustettua, traktoria, jonka vaatimuksiin lisättiin myös myös tikapuurunko, nelivetojärjestelmä tasauspyörästön lukoilla, kierrejousin varustetut portaaliakselit, koteloidut vetoakselit sekä rumpujarrut kaikilla pyörillä.

Lisäksi haluttiin muun muassa 1,5 neliömetrin lava ja säältä suojattu kaksipaikkainen ohjaamo. Moottorilta vaadittiin 25 hevosvoimaa, jotta 50 kilometrin tuntinopeus oli saavutettavissa. Näitä vaatimuksia vastannut Unimog saatiin markkinoille vuonna 1949.

Mercedes-Benz Unimog sivu - Tori.fi

Mercedes-Benz Unimog, tässä mallisarja U 404, on saanut nimensä sanoista Universal Motor Gerät.

Siinä ei kuitenkaan ollut edes Mercedes-Benzin merkkiä ja Boehringer valmisti ne pitkälti käsityönä. Hyvin pian kysyntä kuitenkin ylitti tuotannon kyvyt ja Boehringer luopui Unimogista. Vuonna 1951 tuotanto jatkui Mercedes-Benzin Gaggenaun tehtaalla. Vuonna 1953 Unimog, mallisarja U 401, sai johtotähden keulamaskiinsa.

Nimi Unimog on itse asiassa lyhenne sanoista Universal Motor Gerät eli karkeasti käännettynä yleispätevä moottoroitu laite. Kerrottakoon tässä välissä saksaa heikommin tunteville, että lopun kirjainyhdistelmä ”Gerät” on uskomattoman monipuolinen sana kuvaamaan käytännössä mitä tahansa kuviteltavissa olevaa laitetta, konetta tai työkalua ja siten kuvaa erinomaisesti Unimogin luonnetta.

Mercedes-Benz Unimog ohjaamo - Tori.fi

Myynti-ilmoituksien seasta löytyi käyttökunnostettu oranssi Mercedes-Benz Unimog.

Käytetty erikoisuus – Mercedes-Benz Unimog

Kyseessä oleva Mercedes-Benz Unimog -yksilö on ilmeisesti vuosimallia 1965 ja vastaisi ainakin keulailmeeltään U 404 -mallisarjaa. Rekisterikilpiä tässä työkalussa ei näy eikä rekisteröintitietoja ole ilmoitettu, joka hankaloittaa Saarijärvellä sijaitsevan työkalun tietojen kalastelua. Myöskään mittarilukemaa ei ole myynti-ilmoituksessa, mutta tokkopa sillä olisi juuri merkitystäkään.

Mercedes-Benz Unimog lava - Tori.fi

Puinen lava vaikuttaa muun Unimogin tavoin siistikuntoiselta, joten sekin saattaa olla ainakin osin uusittu kunnostuksen yhteydessä.

Haluamme lainata myynti-ilmoitusta, jossa luvataan sanatarkasti: ”tällä pääsee vaikka puuhun”. Vastaavaa kuvausta emme olekaan nelipyöräisestä laitteesta hetkeen lukeneet. Emme välttämättä ottaisi lupausta aivan kirjaimellisesti, mutta kyllähän se kieltämättä kuvaa Unimogin ulottuvuuksia.

Myynti-ilmoituksen mukaan tässä on 2,4-litrainen dieselmoottori, mutta käsittääksemme U 404 oli tarjolla tuohon aikaan noin 2,2-litraisella vesijäähdytteisellä kuusisylinterisellä rivimoottorilla. Tämän yksilön moottori on saatettu vaihtaa jossakin vaiheessa, mutta mitään tarkempia tietoja aiheesta ei ole – saatamme myös olla pahasti väärässä tuohon aikaan tarjolla olleista moottoreista. Käsivalinteinen vaihteisto on kuusipykäläinen ja sisältää kaksi peruutusvaihdetta.

Oranssi Mercedes-Benz Unimog kerrotaan käyttökunnostetun ja liitetyissä kuvissa näkyy kattavasti siistejä osia. Myös suuri puinen lava vaikuttaa hyväkuntoiselta ja keulalta löytyy vinssi. Työkonemaiset sisätilat ovat tuoreesti läpikäydyn oloiset ja vaikuttavat viihtyisiltä. Vain todellinen ostaja osaa todeta tämän työkalun toimivuuden ja kunnon omaa käyttötarkoitustaan varten, joten jätämme ne hommat hänelle.

 

Teksti: Henri Posa; Kuvat: Tori.fi

Jaa artikkeli

Keskustelu