Ajoneuvot Kesärenkaat Rengastesti Renkaat Testit 27.4.2022

Kesärengastesti: halparenkaat haastavat testimenestyjän

Kevään toisessa kesärengastestissämme vastakkain ovat halparengasvalmistaja Star Performer ja asemansa vakiinnuttanut Michelin. Testimme laittaa järjestykseen eri kokoluokan renkaat edullisemmassa ja kalliimmassa hintaluokassa.

Uusien autojen rengaskoot ovat vaivihkaa kasvaneet yhä suuremmiksi. Vaikka 205/55 R16 on edelleen Suomen myydyin rengaskoko, esimerkiksi vähän sporttisemmassa alemman keskiluokan autossa 17–19 tuuman rengastus ei ole mitenkään tavaton.

Rengassettiä ostavan valinta ei aina ole helppo, varsinkin jos pitää ensin valita vannekoko ja sitten vielä itse rengas. Kriteerejä on monia: jotkut haluavat renkaaltaan ulkonäköä, toiset painottavat suorituskykyä, turvallisuutta tai mukavuutta.

Varmuudella voi sanoa, että kaikkea ei voi saada yhdessä paketissa, ainakaan erityisen edullisesti. Vannekoon kasvaessa renkaiden profiilit madaltuvat ja rengasvalmistajien tarjonta painottuu suorituskykyisempään suuntaan – eikä tämä tapahdu ilmaiseksi.

Tämän kevään toiseen rengastestiimme osallistuu kolme rengaskokoa kahdelta merkiltä. Michelin Pilot Sport 4 on tunnetusti erittäin korkean suoritustason omaava rengas, ja melko yleinen nyt testatuissa kokoluokissa.

Lunastavatko kiinalaisrenkaat lupaukset suorituskyvystä?

Toiset kolme rengasta tulevat kiinalaiselta Star Performerilta. Paperilla Star Performereille luvataan kovaa suorituskykyä jo UHP-mallinimenkin (ultra high performance) perusteella, mutta hintaluokaltaan renkaat ovat tuntuvasti Michelinejä huokeammat.

Kuusikon edullisin rengas on 18-tuumainen Star Performer, jonka 66,20 euron kappalehinta on UHP-renkaaksi huomattavan alhainen. Michelinin 18-tuumainen maksaa vastaavasti 125,90 euroa kappaleelta, eli karkeasti kahden Star Performerin verran.

Suurimmat koot ovat molemmilla merkeillä arvokkaimmat. Star Performerin 19-tuumaisen kappalehinta on 95,10 ja Michelinin 192,30 euroa. Isompien rengassarjojen liki 400 euron hintaeron luulisi jo vaikuttavan ostokäyttäytymiseen.

Mutta miten halvemmat renkaat kestävät vertailua valtamerkin koeteltuun laaturenkaaseen, se selviää testin seuraavissa osissa. Rengastestimme seuraavassa osassa käsitellään renkaiden suoriutumista märällä kelillä. Testi on jo luettavissa kokonaisuudessaan jo nyt Moottori-lehden numerossa 5/2022.

Jaa artikkeli

Kaikki koeajot

Uusimmat