Mercedes-Benz Sprinter 6x6 Oberainger

Ajoneuvot Koeajo 3.3.2018

Koeajo: kiipeilee kuin lumivuohi – Mercedes-Benz Sprinter 6×6 Oberaigner

Uutta Sprinteriä ei vielä pääse ajamaan, mutta kolmiakselinen Mercedes-Benz Sprinter 6×6 Oberaigner on hyvä syy kokeilla vanhaakin mallia. Hyvää: etenemiskyky, ajomukavuus, istuin, hyötykuorma. Huonoa: kankeus kaupungissa, kulutus, roiskeläpät.

Olemme tottuneet kehumaan pakettiautomallistoja laajoiksi tuhansine eri vaihtoehtoineen. Raskaiden pakettiautojen ja keveimpien kuorma-autojen markkinajohtaja Mercedes-Benz Sprinter pistää vielä pykälää paremmaksi. Vastaus on Mercedes-Benz Sprinter 6×6 Oberaigner.

Mercedeksen tuotantolinjalta tulee jo omasta takaa nelivetomalleja. Tien huonontuessa tai jopa loppuessa tarvitaan kuitenkin järeämpiä keinoja. Ratkaisun ongelmaan tarjoaa itävaltalainen Oberaigner, joka toimittaa vakio-Sprinterienkin neliveto-osat.

Mercedes-Benz Sprinter 6x6 Oberainger

Viisi tasauspyörästön lukkoa

Oberaignerin Roctockissa sijaitseva verstas muuntaa tilauksesta nelivetoisia ja kuusivetoisia Sprinter-maastokuorma-autoja. Ne täydentävät Mercedeksen maastokykyisten mallien sarjaa Unimogia kevyempänä ja edullisempana nostaen kuitenkin hyötykuorman aina neljään tonniin asti. Kuusipyöräisenä pintapaine jää silti kohtuulliseksi pehmeillä urilla tai lumessa. Käyttöä löytynee pelastustöissä, sotilastehtävissä tai vaikkapa linjanrakennustöissä.

Mercedes-Benz Sprinter 6x6 Oberainger

Oberaigner vahvistaa Sprinterin rungon, lisää pohjapanssarin, alennusvaihteiston ja viisi tasauspyörästön lukkoa, kaksi pitkittäistä akselien välille ja yhden poikittaisen jokaiselle akselille. Kolmas akseli lisää painoa 1 100 kiloa. Taka-akseliston epäsymmetrinen kaksoisheilurijousitus vähentää rungon vääntymistä ja puskemistaipumusta.

Jatkuva veto on jaettu akselien kesken, eteen 33 prosenttia, keskelle 40 prosenttia ja takimmaiselle 27 prosenttia. Isompien pyörien kanssa auton korkeus nousee 12 senttiä. Maavaraa kertyy 25 senttiä, kahluusyvyyttä 65 senttiä.

Vierastaa kaupunkia

Kokeilimme kolmiakselista ja kuusipyörävetoista Oberaigner 6×6:ta pidemmällä akselivälillä ja pidemmällä kuusipaikkaisella ohjaamolla. Pitkä ohjaamo on tuttu muusta mallistosta, vain alennusvaihteiston ja tasauspyörästön lukkojen kytkimet on lisätty kojelautaan siististi Mercedeksen tyyliin integroituna.

Kuusisylinterinen kolmilitrainen diesel (190 hv) ja viisivaihteinen automaatti ovat tuttuja, mutta suurempi massa ja jatkuvan kuusivedon kitkahäviöt pakottavat tarkistamaan, jäikö käsijarru vedetyksi. Myös ensimmäinen risteys tuntuu hankalalta, kääntösäde on valtava ja teli haraa kääntymistä vastaan.

Mercedes-Benz Sprinter 6x6 Oberainger

Koko ja massa unohtuvat kuitenkin pian, kulku on vakaata ja ajaminen helppoa. Voimansiirto ja maastorenkaat nostavat melutasoa hivenen. Myös kuskin korvan juureen tuotu snorkkeli-ilmanotto antaa oman sävynsä äänimaailmaan. Vastus näkyy myös tankatessa, naftaa palaa yli 20 l/100km.

Rakastaa luontoa

Tien huonontuessa Oberaigner pääsee elementtiinsä. Jäisellä uralla ehtii kuitenkin hetkisen epäilyttää, sen verran helposti teho pääsee karkaamaan sutivalle pyörälle pelkän luistoneston kaitsemana.

Ronskille ulkonäölle tulee kuitenkin katetta lukkojen ja alennusvaihteiston kytkemisen jälkeen. Yksitellen kytkettävät lukot voisivat kytkeytyä nopeamminkin. Sprinter kiipeilee jäisillä kallioilla kuin lumivuohi eikä vinssiä tarvita.

Mercedes-Benz Sprinter 6x6 Oberainger

Ulosjoustot ovat vaatimattomat ja kaikki pyörät eivät tavoita maahan, mutta eteneminen jatkuu eleettömästi lähes tyhjäkäynnillä.

Etu- ja takaylitykset ovat olemattomat, mutta akseliväli pitkä. Silti pohjakosketuksilta vältytään ja astinlaudat pysyvät mukana.

Mercedes-Benz Sprinter 6x6 Oberainger

Eniten harmia tuottaa kuormatilan rakentaneen yrityksen mainosroiskeläpät, jotka esteeseen peruutettaessa nyhtävät takalokasuojat irti. Yllättävän notkeasti 6×6 lopulta taipuu puiden reunustamaa polkua. Enemmän siitä kuitenkin hyötynee avoimemmassa maastossa.

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Mercedes-Benz

Kaikki koeajot

Uusimmat