6.12.2021

Koeajo: Škoda Enyaq 80 iV – vaivattomasti pitkääkin matkaa

Sähköautojen tarjonta kasvaa vauhdilla ja yksi kuluvan vuoden kuumista uutuuksista on tilava perheauto Škoda Enyaq iV. Hyvää: Tilat, mukavuus, voimalinja. Huonoa: Mittariston olemattomat muokkausmahdollisuudet

Sähköautoja alkaa löytyä jo kaikista autoluokista. Suuria massoja kiinnostavat etenkin tilavat ja järkevän hintaiset perheautot, ja tähän markkinaan tähtää tosissaan myös Škoda Enyaq iV. Kyseessä on Škodan ensimmäinen Volkswagen-konsernin yhteistä sähköautoille suunnattua MEB-perusrakennetta hyödyntävä malli, joka siirtää Škodan sähköautojen osalta uuteen sukupolveen.

Enyaq on varsin näyttävä ilmestys. Fyysisen koon lisäksi pysty keula ja korkea vyötärölinja antavat autolle massiivisuutta. Mittasuhteet viittaavat omalta osaltaan sähköiseen voimalinjaan, sillä polttomoottoritekniikan puuttuminen mahdollistaa pienen etuylityksen ja samalla kokonaispituuteen suhteutettuna pitkän akselivälin. Ulkoasun muotoilun perusteella Enyaq on helppo tunnistaa Škodaksi terävistä pokkauksista ja esimerkiksi valojen kulmikkaasta ilmeestä.

Sisätilojen muotoilussa on tuttua tyyliä vuotta aiemmin esitellystä uudesta Octaviasta. Pehmeästi kaartuva kojelauta on tyylikkään näköinen ja laadun tuntua luodaan nahkaverhoilulla sekä koristetikkauksilla. Keskikonsolia hallitsee iso 13,3-tuumainen kosketusnäyttö, jonka kautta hallitaan käytännössä kaikkia toimintoja. Käyttöliittymä on suhteellisen selkeä, mutta valikoita kannattaa selailla ennen liikkeellelähtöä. Tärkeimpiin toimintoihin kuten avustinjärjestelmien, tai ilmastoinnin asetuksiin pääsee suoraa keskikonsolista löytyvien fyysisten painikkeiden kautta.

Mittaristo puolestaan on saman perusrakenteen jakavien sisarmallien tavoin minimalistinen. Pieni näyttö tarjoaa ajon kannalta olennaisimmat tiedot kuten jäljellä olevan toimintamatkan, ajoavustimien tilan ja navigointia käyttäessä ajo-opasteet. Pääpiirteissään samat tiedot tosin ovat tarjolla myös tuulilasinäytössä, joten mittaristoon olisi kiva saada näkyviin esimerkiksi ajotietokone. Nyt mittariston sisältöjä ei pysty muokkaamaan mitenkään.

Ohjaamossa on kokonaisuudessaan avara tunnelma. Tilaa on reilusti joka suuntaan sekä edessä että takana. Takapenkki tarjoaa myös kiitettävää mukavuutta aikuismatkustajille, mikä ei ole ollut itsestäänselvyys sähköautojen kohdalla. Tavaratilaa on niin ikään hulppeasti, joten tilojen puolesta iV asettuu perhesähköautojen kärkiluokkaan.

Perusteet kunnossa

Enyaq iV:n mallistosta löytyy kaksi akkuversiota, jotka tottelevat nimiä 60 ja 80. Näistä pienemmän käytettävä kapasiteetti on 58 kWh, tämä malli on aina takavetoinen ja se tarjoaa tehoa 132 kW (180 hv). Isomman akun kapasiteetti on 77 kWh, ja se on tarjolla takavetoisen perusmallin lisäksi 80x-nimeä tottelevana nelivetona. Näiden mallien teholukemat ovat 150 kW (204 hv) ja 195 kW (265 hv). Eri mallien WLTP-syklin mukaisiksi toimintamatkoiksi samassa järjestyksessä kirjataan 409, 530 ja 493 kilometriä.

Enyaq iV on vakiona varustettu 11 kW tehoisella kolmivaiheisella AC-laturilla. CCS-standardin mukaista pikalatausta vakiovarusteinen auto pystyy hyödyntämään 50 kW tehoon saakka, mikä ei ole erityisen suuri luku. Enyaqin tullessa markkinoille pienempiakkuiseen tarjottiin lisävarusteena 100 kW lataustehoa ja isompaan 125 kW tehoa, mutta nyt joulukuussa päivitettyjen tietojen mukaan akusta riippumatta teho on päivitettävissä 130 kW tasolle.

Teimme Enyaqilla reissun Lappiin. Tällä reissulla kartutimme hyvää kokemusta lataamisesta pidemmällä matkalla ja kokemuksesta voit lukea täältä.

Vaivatonta suorituskykyä

Liikkeellelähtö tapahtuu sulavasti ja kaasupolkimen vaste on miellyttävän rauhallinen. Joidenkin sähköautojen tapauksessa voimalinjan reaktiivisuutta on haluttu korostaa suorastaan aggressiivisella reagoinnilla, mikä ei tee ajamisesta varsinaisesti mukavaa. Ajoasetukset vaikuttavat hieman polkimen reagointiin, mutta ero ei ole isoimmasta päästä. Kokonaisuutena Enyaqin voimalinjan voi kuvailla täyttävänsä tehtävän perheauton liikuttamisessa mainiosti, mutta toki yli kahden tonnin omamassa luo omat rajoitteensa. Kiihtyvyys ei ole enää kovinkaan reipasta maantienopeuksien tasolla.

Škoda tarjoaa kuljettajalla mahdollisuuden säätää moottorijarrutuksen voimakkuutta kahden perusasetuksen väliltä. Näistä ensimmäinen on rullauksen osalta lähellä modernia polttomoottoriautoa, kun B-asetus puolestaan hidastaa autoa varsin voimakkaasti. Etenkin kaupunkiliikenteessä tämä on varsin miellyttävä ominaisuus. Moottorijarrutus on mahdollista asettaa myös Auto-asetukselle, jolloin auto rullaa vapaasti, jos edessä ei ole hitaampia ajoneuvoja.

Perusasetuksen valinnan lisäksi kuljettaja voi säädellä moottorijarrutuksen voimakkuutta ohjauspyörän takana olevista läpysköistä. Ominaisuus on käytännössä vain käsin käytettävä hidastaminen, sillä kaasupolkimen painaminen nollaa aina käsin haetun asetuksen. Tämän todellinen hyöty jää vähäiseksi, eli yhtä hyvin pärjäisi ilman rattiläpysköjä.

Pumpulimaisen pehmeää

Jo ensimetreiltä lähtien huomio kiinnittyy alustan pehmeyteen. Enyaq ylittää erilaiset epätasaisuudet hyvin eleettömästi ja kaupunkinopeuksissa kyyti on erittäin sivistynyttä. Vauhdin kasvaessa myös korin liikkeet kasvavat. Koeajoauto oli varustettu säädettävällä iskunvaimennuksella, joka tarjoaa laajan säätövaran. Moottoritienopeuksissa asetuksista löytyi kaivattua lisäjämäkkyyttä etenemiseen.

Myös auton hiljaisuus herättää huomiota. Sekä tuulensuhinat että rengasmelu pysyvät kiitettävästi aisoissa aina moottoritienopeuksiin saakka.

Ajettavuuden osalta Enyaq tarjoilee tuttua Škodaa. Mikään asia ei kiinnitä kuljettajan huomiota häiritsevästi, eli kaikki asiat toimivat odotetulla tavalla. Ohjaus on luonnollisen oloinen ja sopivan tarkka, mutta erityisen hyvää tuntoa se ei tarjoa. Se toimii kuitenkin kuten kaikki muukin autossa, eli se ei ärsytä kuljettaa missään tilanteessa. Tämä on varsin hyvä ominaisuus perheautolle.

Teksti ja kuvat: Mikko Autio

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Lisää aiheesta

Škoda Enyaq 80 iV

Hinta alkaen

49 730 €

Koeajetun auton hinta varusteineen

60 263 €

Moottori

Sähköauto, takaveto.

Teho

150 kW (204 hv)

Vääntö

310 Nm

Vääntö

310 Nm

Akku

Akuston energiasisältö teoreettinen/käytössä oleva 82 / 77 kWh. Lataus Type 2 11 kW (3 x 16 A), CCS 130 kW (vakiona 50 kW)

Toimintamatka

530 km

Kiihtyvyys 0–100 km/h

8,6 s

Huippunopeus

160 km/h

Kulutus l/ 100 km

16,8 kWh/100 km (vapaakenttä)

Mitat

pituus 4 649 mm, leveys 1 879 mm, korkeus 1 620 mm, akseliväli 2 770 mm
Tavaratila: 585–1 710 l
Omamassa: 2 090 kg

Vetokyky jarrullinen/ jarruton

1 000 / 750 kg

Euro NCAP

5 (2021) tähteä

Takuu

2 vuotta ilman kilometrirajaa, ajoakku 8 vuotta / 160 000 km

Luetuimmat