Mercedes-Benz GLC 220d 4Matic A koeajo

Ajoneuvot Koeajo 10.12.2022

Koeajo: Mercedes-Benz GLC näyttää samalta, mutta on kokonaan uusi

Uusi Mercedes-Benz GLC on kohentunut aiemmasta niin kyvyiltään kuin varustelultaankin. Hyvää: voimalinja, ajettavuus, viimeistely, ­vetokyvyt, runsas (vakio)varustelu. Huonoa: tavaratilan alaosan ja ­kosketusnäytön käyttö, hinta (varauksin).

Mercedes-Benz GLC on tähtimerkin maailmanlaajuisesti eniten myyty malli, joka on nyt uudistunut täydellisesti. Siinä missä edellistä sukupolvea valmistettiin Uudessakaupungissa, tuoreen polven tuotanto tapahtuu Saksan Bremenissä.

Ensimmäiset yksilöt ovat kevythybridejä, jollainen koeajoautommekin on. Siinä kaksilitraisen 145-kilowattisen (197 hv) dieselmoottorin apuna on 17 kW (23 hv) tuottava sähkömoottori. Näillä eväillä meno on toisaalta väkevää eli potkua riittää, toisaalta herraskaisen miellyttävää eli mukavan hiljaista. Toki GLC 220d:n dieselvoimanlähteen elo välittyy aika ajoin matkustamoon, muttei häiritsevästi.

9-portainen automaattivaihteisto hoitaa vaihdot tasaisesti ja huomaamattomasti. Mikä mukavinta, kulutus ei koeajon aikana noussut huolettomallakaan ajotavalla paljon yli ilmoitetun WLTP-arvon 5,2 litraa satasella.

Mercedes-Benz GLC 220d 4Matic A koeajo

Erinomainen ajettavuus

Uuden GLC:n ohjaus on luonteva. Sitä ei ole tehostettu liian kevyeksi: vastetta on riittävästi, ja ohjaus myös keskittää hyvin. Urheilullinen monitoimiohjauspyörä, joka kuuluu lähtötason Avantgarde-varusteluun, tuntuu sekin todella miellyttävältä. Lisävarusteena saa nelipyöräohjauksen.

Ajettavuus on muutenkin erinomaisella tasolla. Ilmajousituskin on tarjolla, mutta koeajossamme oli perinteinen teräsjousitus, joka hoitaa hommansa moitteetta. Alusta ei ole liian pehmeä, vaan omaa tarvittavaa jämäkkyyttä. 18-tuumainen, 60-profiilinen rengastus pelaa sekin sopivasti.

Mercedes-Benz GLC 220d 4Matic A koeajo

Vain GLC:n koko, loistavasta peruutuskamerasta ja isoista selkeistä näytöistä huolimatta, teettää tuskaa: kookas auto ei mahdu ihan pieneen kadunvarren lokoseen. Uusin Driving Assistance -varustepaketti toki sisältää mukautuvan vakionopeudensäätimen, aktiivisen ohjausavustimen ja nopeusrajoitustunnistuksen lisäksi pysäköintipaketin, jonka 360 asteen kamera avittaa pysäköijää.

Ja onneksi kuskin paikalta näkee joka suuntaan hyvin: esimerkiksi tuulilasin A-pilari on muotoiltu siten, että kuolleita kulmia ei juuri jää. Näkyvyys taakse ja takaviistoon on sekin kunnossa.

Mercedes-Benz GLC 220d 4Matic A koeajo

Lisää väljyyttä matkustamoon

GLC on kasvanut edeltäjäänsä nähden. Pituutta tulokkaalla on kuusi ja akseliväliäkin puolitoista senttiä aiempaa enemmän. Takamatkustajat kiittävät: jalkatilat ovat aiempaa väljemmät, eivätkä polvet nouse leukaan.

Raideväli on kasvanut niin edessä kuin takanakin senteillä. Korkeus on puolestaan pienentynyt – uusi GLC on neljä senttiä matalampi kuin edeltäjänsä.

Kaikkein selvimmin muuttuneet mitat näkyvät tavaratilan puolella, jota on tullut lisää 50 litraa. Toisaalta kontin käyttö on sikäli hankalaa, että osa litroista piiloutuu tavaratilan lattialevyn alle. Tuleva ladattava hybridi tarvitsee akkunsa, joten ne syövät nyt koeajettuun malliin verrattuna tilaa: muutos tarkoittaa 620 litran kontin pienemistä 460-litraiseksi.

GLC on aina nelivetoinen. Tällaisen auton tarjoama vetomassa jarrullisena riittää jo moniin tarpeisiin, sillä kevyt-hybridin perään saa kytkeä 2 500-kiloisen jarrullisen vaunun. Parhaimmillaan GLC yltää jopa 2 800 kilon vetomassaan.

Vetokoukun saa käännettyä esiin ja pois keskikonsolin napista, tosin varuste oli raksittu lisävarustelistalta. Perävaunulle löytyy peruutusavustin ja reittisuunnittelu, jota kannattaa hyödyntää, kun liikenteeseen lähtee vaunun kanssa.

Mercedes-Benz GLC 220d 4Matic A koeajo

Se kosketusnäyttö…

Vakiovarustelu on parantunut. GLC:n avustinjärjestelmien uusi sukupolvi pohjautuu Mercedeksen S-sarjaan. Uutena järjestelmänä GLC:ssä on muun muassa sormenjälkitunnistus, jonka taakse saa peräti seitsemän eri käyttäjän asetukset.

Autoyksilössä oli lisävarusteiset (1 780 €) Digital Light -ajovalot ja mukautuva kaukovaloavustin. Alkuyön tunteina tuli kokeiltua huipputehokkaiden valojen ja eritoten spotlight-toiminnon kykyjä. Järjestelmän avulla auto todella tunnistaa pimeällä esimerkiksi jalankulkijan ja valaisee kohdetta. Tämä järjestelmä voi pelastaa ihmishenkiä.

12,3-tuumainen mittaristo ja 11,9-tuumainen keskinäyttö ovat kookkaat ja selkeät. Mutta tarvitseeko liki kaikki toiminnot viedä kosketusnäytön valikoihin? Hipaisuherkkyyden kanssa emme tulleet ihan heti sinuiksi, eikä ajoittaisilta virhepainalluksilta säästytä.

Mercedes-Benz GLC 220d 4Matic A koeajo

Lataushybridit piakkoin tarjolle

GLC-tarjonta laajenee pian ladattavilla hybrideillä, joiden toimintamatka pelkällä sähköllä yltää jopa 121 kilometriin (WLTP). Sähkömoottorin parina työskentelee kaksilitrainen bensiinimoottori, ja lataushybridimalleissa on vakiona taka-akseliston ilmajousitus tasonsäätöineen.

Latausmallien valmistus alkaa joulukuussa, ja ensimmäisiä autoja on odotettavissa Suomeen alkukeväästä. Hinnat alkavat GLC 300e 4Matic A:n 74 333 eurosta – toinen sähköistetty vaihtoehto on GLC 400 e 4Matic A, alkaen 77 829 euroa.

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Mercedes-Benz

Kaikki koeajot

Uusimmat