Ajoneuvot Koeajo 13.6.2019

Koeajo: se toinen kotimainen uusiksi – Mercedes-Benz GLC

Suomessakin tehtävä Mercedes-Benz GLC, valmistajansa suosituin katumaasturi, uudistui edukseen. Aluksi tarjolle tulee kolme dieseliä, hybridiversiot hieman tuonnempana. Hyvää: moottori, vaihteisto, viimeistely, ajettavuus, käyttöjärjestelmä. Huonoa: alkuun niukka moottorivalikoima.

Kasvojenkohennuksen kokenut Mercedes-Benz GLC erottuu edeltäjästään lähinnä keulasta, jossa ilmettä luovat voimakkaampi etumaski sekä uudet aiempaa matalammat led-ajovalot. Myös takana on täysledit.

Frankfurtin lähistöllä ensi kertaa koeajetun tulokkaan sisäilme on nyt moderni ja sukunäköinen: GLC-malliperhe siirtyy monissa muissa Mercedeksen malleissa nähtyyn MBUX-käyttöjärjestelmään – ja hyvä niin. Näyttö on vakiona seitsentuumainen, lisävarusteena 10,25-tuumainen. Mittariston saa lisävarusteena 12,3-tuumaisena.

Kaiken keskiössä on kosketuslevy, mutta auton toimintojen käskytys hoituu myös ohjauspyörän hipaisupainikkeilla, kosketusnäytöltä tai äänikomennoilla.

Väkevin diesel vie

Koeajetun GLC 300 d 4Matic A:n keulalla on dieselkatraan väkevin versio. Kaksilitrainen dieselmoottori tuottaa 245 hevosvoimaa, ja takaa yhdessä yhdeksänlovisen automaattivaihteiston kanssa jouhevan etenemisen, myös vapaiden nopeuksien moottoriteiden vasemmanpuoleisimmalla kaistalla. Auto on erittäin hyvin äänieristetty, joten vauhti kipuaa kuin varkain yli 200 kilometrin tuntinopeuteen.

GLC:n ohjaus on tunnokas, ja auto etenee moottoritiellä vakaasti kuin juna. Jousituskin tasaa tien epätasaisuudet hyvin. GLC:hen on tarjolla ensi kertaa myös Dynamic Body Control -alusta, jossa kierrejousituksen kumppanina toimii säätyvä iskunvaimennus. Ja jos autossa on ilmajousitettu Air Body Control -alusta, voi korin korkeutta laskea tai nostaa 15 millimetriä, Offroad-tekniikkapaketin yhteydessä jopa 50 millin verran.

Suomeen elokuussa

GLC:t ovat aina automaattivaihteisia ja nelivetoisia. Aluksi tarjolla on kolme dieseliä. Ensimmäiset autot tulevat Suomeen elokuussa.

Nelisylinteriset ja kaksilitraiset dieselvoimanlähteet ovat mallimerkinnöiltään 200 d, 220 d ja 300 d. Moottorien tehot ovat 163, 194 ja 245 hevosvoimaa. Vääntöä niissä on vastaavasti 360, 400 ja 500 newtonmetriä.

Kahdella ensin mainitulla dieselillä WLTP-yhdistetty kulutus on 5,9 l/100km ja väkevimmällä voimanlähteellä 6,5 l/100 km. Hiilidioksidipäästöt luetaan 156 tai 169 g/km.

Edullisin malliversio (200 d 4Matic A Business) maksaa 57 200 euroa. Toista päätä edustaa 300 d 4Matic A Business Coupé, josta pyydetään 70 800 euroa.

Loivakattoinen ja linjoiltaan urheilullisempi Coupé-versio maksaa mallistossa 5 000–6 000 euroa lisää.

Vuoden loppuun mennessä uudistuksen kokee myös nelilitraisen V8-tuplaturbomoottorin vauhdittama Mercedes-AMG GLC 63 (476 hv) ja vieläkin kireämpi Mercedes-AMG GLC 63 S (510 hv).

Ladattavia hybridejä odotellessa

GLC-katumaasturi on Mercedeksen katumaastureista suosituin. Suomessa suosiota selittää sekin, että mallia valmistetaan Valmet Automotiven Uudenkaupungin autotehtaalla.

Loppuvuodesta tarjolle tulee ladattava bensiinihybridi 300 e, jonka moottori on nelisylinterinen ja kaksilitrainen. Poltto- ja sähkömoottorin suoma yhteisteho on muhkeat 333 hevosvoimaa (211+122 hv). Maksimivääntöäkin on riittävästi, 700 newtonmetrin verran.

Bensiinihybridin jälkeen, vuonna 2020, tarjolle tulee myös 300 de eli ladattava dieselhybridi.

Uusia avustimia

Turvallista etenemistä takaamassa on uusia avustinjärjestelmiä. GLC on aiempaa kyvykkäämpi ohjautumaan itsenäisesti. Aktiivinen vakionopeudensäädin osaa tarvittaessa hidastaa risteyksiin tai kaarteisiin.

Aktiivinen ohjausavustin puolestaan avustaa kaistanvaihdossa ja huolehtii siitä, että hälytysajoneuvoille jää vapaa ajoväylä. Jarrutusavustimen kääntymistoiminto ehkäisee epähuomiossa tehtäviä ajovirheitä käännyttäessä: järjestelmä jarruttaa autoa automaattisesti, mikäli kuljettaja ei huomaa vastaan tulevaa liikennettä. Auto havaitsee muun liikenteen tutka- ja kamerakuvien perusteella.

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Mercedes-Benz

Kaikki koeajot

Uusimmat