kesärengastesti

Ajoneuvot Kesärenkaat Rengastesti Renkaat Tekniikka Testit 26.2.2019

Moottorin suuri kesärengastesti: voiko halvalla saada hyvät renkaat?

Otimme tämän kevään rengastestiin joukon hieman tuntemattomampia ja huokeammin hinnoiteltuja renkaita. Moottorin tuoreimmasta numerosta selviää, mitä nämä kesäkumit oikein ovat, ja joutuuko niillä ajava tinkimään turvallisuudestaan.

Bridgestone, Continental, Goodyear, Michelin ja Nokian ovat kaikkien tuntemia rengasmerkkejä. Ne esiintyvät lähes poikkeuksetta autolehtien testeissä, ja niitä myös tarjotaan ensimmäiseksi asiakkaille, kun hän astuu rengasliikkeen ovesta sisään.

Näiden niin kutsuttujen premium-renkaiden ohella kaupan on kuitenkin runsaasti muitakin tuotteita, jotka houkuttelevat ennen kaikkea huokeammalla hintatasollaan.

Keräsimme kesärengastestiimme joukon tällaisia kumeja. Vaikka niiden nimet eivät välttämättä sano monelle mitään, rengasta ei kannata hylätä pelkän tunnettuuden perusteella. Monet näistä brändeistä ovat nimittäin ison rengaskonsernin omistuksessa, tai sitten kyse on muuten vain suurista alan toimijoista.

kesärengastesti

Isojen vanavedessä

Edellä mainitut maailman suurimmat rengasvalmistajat ovat jo pitkään noudattaneet politiikkaa, missä niin kutsutut kakkosmerkit kattavat konsernin edullisemman pään tarjonnan.

Japanilaisella Bridgestonella tällainen merkki on Dayton, saksalaisella Continentalilla Semperit, yhdysvaltalaisella Goodyearilla Debica ja ranskalaisella Michelinillä Kleber. Kotimainen Nokian Renkaat on näiden jättien rinnalla globaalisti pienempi tekijä, mutta Suomen markkinoilla tietysti tärkeä valmistaja. Nokialaisen kakkosmerkkiä kutsutaan Nordmaniksi.

kesärengastesti

Kakkosmerkkien renkaat ovat houkuttelevia siksikin, että ne ovat usein emobrändin valikoimasta poistuneita, uudelleen nimettyjä tuotteita. Kyse ei kuitenkaan välttämättä ole aivan samoista renkaista, vaikka pintakuvio näyttäisikin identtiseltä: niin kumiseokseen kuin runkorakenteeseenkin on voitu tehdä mittaviakin muutoksia.

Joka tapauksessa näiltäkin renkailta on lupa odottaa vähintään kohtuullisia ominaisuuksia. Jos lähtökohtana oleva rengas on aikanaan edustanut huipputasoa, ei sen kakkosmerkiksi nimetty tuote ole välttämättä tänä päivänä kovin huono – vaikka rengasteknologia laukkaakin kiihtyvällä tahdilla eteenpäin.

Selvästi edullisempia

Viiden kakkosmerkin lisäksi otimme testiin edulliset renkaat kolmelta itsenäiseltä valmistajalta: yhdysvaltalaiselta Cooperilta, taiwanilaiselta Maxxisilta ja japanilaiselta Sumitomolta. Nämäkin ovat maailman mittakaavassa suuria rengasvalmistajia: ne sijoittuvat myyntiluvuissa kärkinelikon ja Nokian Renkaiden välimaastoon.

kesärengastesti

Testirenkaiden kappalehinnat vaihtelivat 60 ja 80 euron välillä. Ero ”merkkirenkaiden” päälle sadan euron hintatasoon on siis selvä. Markkinoilta löytyy toki vieläkin edullisempia kesärenkaita, mutta päätimme keskittyä sellaisiin kumeihin, jotka vielä ovat ajoturvallisuuden kannalta järkeviä hankintoja.

Moottorin 27.2. ilmestyvästä numerosta 3/2019 selviää, mitkä näistä renkaista ovat juuri niitä riskittömämpiä valintoja, ja mitkä taas saattavat yllättää ajokäytöksellään. Sellaisiakin kun joukosta valitettavasti löytyi.

Testatut renkaat, koko 205/55 R16:

Cooper Zeon CS8
Dayton Touring 2
Debica Presto HP
Kleber Dynaxer HP3
Maxxis Premitra 5
Nordman SX2
Semperit Speed Life 2
Sumitomo BC100

Jaa artikkeli

Kaikki koeajot

Uusimmat