Northvolt Kvarnsveden Stora Enso akkutehdas

Ajoneuvot Sähköautot Uutinen 26.2.2022

Northvolt muuntaa akkutehtaaksi Stora Enson entisen paperitehtaan Ruotsissa

Northvolt on solminut aiesopimuksen Stora Enson entisen sellu- ja paperitehtaan hankkimisesta akkujen katodimateriaalitehtaaksi.

Northvolt ja Stora Enso ovat tehneet aiesopimuksen Ruotsissa sijaitsevasta entisestä paperitehtaasta. Northvoltin tarkoituksena on muuttaa entinen Kvarnsvedenin sellu- ja paperitehdas akkutehdaskäyttöön.

Muun muassa Volvon, BMW:n, Scanian ja Volkswagenin kanssa akkusopimukset tehnyt Northvolt aikoo tuottaa Kvarnsvedenissä katodimateriaaleja ja akkukennoja. Tehtaan arvioidaan työllistävän jopa 1 000 henkilöä ja vuotuiseksi valmistusmääräksi arvioidaan yli 100 gigawattituntia katodimateriaaleja. Northvolt arvioi tehtaan aloittavan uuden elämänsä loppuvuodesta 2024.

Stora Enson paperitehtaana Kvarnsveden aloitti vuonna 1900 ja tehdastoiminta päättyi syyskuussa 2021. Northvoltille Kvarnveden on haluttu sijainti muun muassa rautatieyhteyksien ansiosta.
– Northvolt on alusta alkaen erikoistunut kiertotalouteen perustuvaan akkutuotantoon, mutta nyt otamme ensimmäistä kertaa uusiokäyttöön kokonaisen tuotantolaitoksen. Kvarnsveden on sijainniltaan ihanteellinen muun muassa alueen energian ja teollisuusveden saannin sekä paikallisen ammattitaidon ansiosta. Olemme innolla rakentamassa Borlängestä globaalia teollisuuskeskittymää, sanoo Northvoltin perustaja ja toimitusjohtaja Peter Carlsson.

Northvolt Kvarnsveden Stora Enso akkutehdas

Northvoltin valmistama Lingonberry Life -tuoteperheen prismaattinen akkukenno.

– Vastuullisuus on Stora Ensolle ensiarvoisen tärkeää kaikissa tilanteissa. Tavoitteenamme on ollut löytää suljetulle yksikölle uusi omistaja, joka jatkaisi Stora Enson pitkäaikaisia kestävän kehityksen perinteitä paikallista yhteisöä palvellen, kommentoi Stora Enson Ruotsin maajohtaja Per Lyrvall.

Nyt solmitun aiesopimuksen jälkeen yhtiöt aikovat allekirjoittaa varsinaisen kauppasopimuksen tulevien kuukausien aikana.

Lähteet: Stora Enso, Reuters via Automotive News Kuvat: Stora Enso, Northvolt

Jaa artikkeli

Kaikki koeajot

Uusimmat