29.7.2023

Koeajo: Citroën Oli – nimestään huolimatta konseptiauto katsoo tulevaan

Kuva Aake Kinnunen
Citroën Oli konsepti pahvi sähkö koeajo

Konseptiauto Citroën Oli ei ole tulossa tuotantoon, mutta jotain sen tapaista nähdään lähivuosien ranskalaismalleissa. Andrén autotehtaan mukaan maailmassa riittää pelastettavaa.

Jos Citroënia on joskus pidetty outona, niin odottakaas kun kuulette tästä! Nyt ranskalaistehdas aikoo pelastaa koko maailman näyttämällä, että autot voivat olla kevyempiä, taloudellisempia ja tarkoituksenmukaisempia. Citroën Oli on konseptiauto, ja vaikka se ei saavu sellaisenaan tuotantoon, tullaan auton ideoita näkemään lähivuosien Citroëneissa. Ratkaisut ovat “tästä maailmasta”, eivät suunnittelijoiden ja futurologien visioista.

Citroën Oli konsepti pahvi sähkö

Citroënilla ollaan huolestuttu autojen jatkuvasta kasvusta ja siitä, miten massaongelmia ratkaistaan. Reilut 2 500 kg painavat pyöräpalatsit koetaan kestämättömiksi ratkaisuiksi suurten massojen liikkumiseen. Isot lataushybridikatumaasturit ja kookkaat sähköautot yli 100 kilowattitunnin akkuineen ovat teknisesti hienoja, mutta ne eivät voi olla vastaus kaikkien liikkuvuuteen. Niihin on myös rakennettu runsaasti ylimääräistä suorituskykyä, vai onko yli 300 kilowatin tehoille ja parin sekunnin 0–100 km/h ajoille oikeasti perustetta?

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Vähemmän ylimääräistä

Tämä on se näkökulma, mihin Citroën Oli etsii ratkaisua. Auto näyttää isolta Citroën Amilta, sillä Oli on luotu eräänlaisena kunnianosoituksena pienelle mopoautolle. Puskurit ovat samat edessä ja takana. Myös etuovet ovat samat molemmin puolin, eikä niissä ole sähkökomponentteja. Ikkunat voi avata rättärin hengessä nostamalla lasia ja kojelaudan äänentoistokin on tehty Amin tapaan Bluetooth-kaiuttimella. Tietoviihdejärjestelmää ei ole, sillä Oli on suunniteltu ilman toimintoja, joita tarvitaan harvoin tai jotka älypuhelin hoitaa joka tapauksessa paremmin. Kojelaudan komponenttimäärä on puolittunut vastaavaan tuotantoautoon verrattuna.

Citroën Oli konsepti pahvi sähkö

Mutta Olissa on paljon omaakin. Auton katto, konepelti ja avolavan pohja on valmistettu pahvista. Yhdessä Basfin kanssa tehty hunajakennoinen kierrätyspahvirakenne on laitettu lasikuitulevyjen väliin ja se on pinnoitettu Elastoflex-polyuretaanilla ja Elastocoat-pinnalla. Lopputuloksena on terästä puolet kevyempi materiaali, joka kuitenkin kestää ihmisen painon vaivatta, eli Olia voi käyttää vaikkapa korokkeena. Pahvimateriaalin huono puoli on, että sillä voidaan luoda vain suoria pintoja, mikä on toisaalta huomioitu Olin viivoitinhenkisessä muotoilussa.

Citroën Oli konsepti pahvi sähkö

Lähes metrin leveä avolava on tarvittaessa jatkettavissa 68 sentistä reiluun metriin. Takaovet avautuvat kaapparityylisesti ja antavat pääsyn takaistuimille. Istuinten runko on tehty verkkomaisesta ja muovityyppisestä kierrätysmateriaalista, joka on hiukan karhea ihoa vasten. Pienet istuintyynyt riittävät kuitenkin peffan eristämiseksi.

Kevytsähkö

Citroën Oli on 4,2 metriä pitkä, 1,9 metriä leveä ja 1,65 metriä korkea. Samantyyppisistä mitoista huolimatta Oli on kuitenkin tehty eri mittasuhteilla kuin tyypilliset crossoverit. Esimerkiksi tuulilasi on pystysuora, sillä se vaatii vähiten painavaa lasia. Se myös helpottaa Olin ilmastoinnin kuormaa noin 17 prosentilla. Lasi voisi muodostua aerodynaamiseksi haasteeksi, jos autolla ajettaisiin kovia moottoritienopeuksia, mutta sen nopeus on rajoitettu 110 km/h:iin. Keulassa on myös ilmanohjaimet, jotka heittävät ilmavirran pystysuoran lasin yli, parantaen tehokkuutta.

Citroën Oli konsepti pahvi sähkö

Renkaiden suhteen Oli on saanut erikoisen ratkaisun. Koska autossa on suosittu kierrätysmateriaaleja ja myös sen oma kierrätettävyys on tärkeää, on Goodyearin Eagle Go -renkaat suunniteltu uudelleenpinnoitettaviksi. Kahdesti uusittava kulutuspinta riittää arvioiden mukaan noin 500 000 kilometrin ajomäärään.

Citroën Oli konsepti pahvi sähkö

Mitä kaikkea Citroën Olin säästökampanjalla saavutetaan? Noin 1 000 kilogrammaa painava sähköauto, jonka 40 kilowattitunnin akku riittää noin 400 kilometrin toimintamatkaan. Perusrakenne on lainattu tuotantoautojen E-CMP-autoista, joten sähköteknisesti Oli on tuotantovalmista tavaraa. Lataaminen 20-80% vie noin 23 minuuttia pikaladatessa. Latauspistoke on keulassa uudistuneen Citroën-logon alla.

Citroën Oli konsepti pahvi sähkö

Citroën Oli on konseptiauto ja ainoa lajissaan, eli kyseessä on autonäyttelyitäkin kiertänyt yksilö. Käsityönä tehty autoyksilö lähentelee arvoltaan miljoonaa. Jos se tulisi tuotantoon, jäisi liukuhihnaversion hinta tehtaan arvion mukaan alle 30 000 euron. 

Se liikkuu sittenkin

Oli yllättää vielä kerran. Milanon ulkopuolella Stellantiksen testikeskuksessa autoa on mahdollista ajaa rata-alueella. Nopeusraja on noin 50 km/h. Konseptiautojuuret paljastuvat hallintalaitteista, joissa on erikoisia piirteitä. Esimerkiksi äänekäs ohjaustehostin kytketään erikseen päälle konepahvin alta. Pieni kuluma auton piirteissä paljastaa, että Olilla on tehty konseptiautoksi paljon, vaikka varsinaisia kilometrejä ei ole kertynyt kovinkaan paljon. 

Citroën Oli konsepti pahvi sähkö

Mutta se liikkuu ja se liikkuu hyvin. Alusta on napakka perusvireeltään, mikä paljastuu hidastetöyssyissä, mutta tasaisella auto kulkee hyvin, eikä kolise tai rämise merkittävästi. Ohjauksessa ja polkimissa on hiukan kumimainen fiilis, vaikka huonompiakin on koettu tuotantovalmiimmissa autoissa. 

Citroën Oli konsepti pahvi sähkö

Lyhyt lenkki sileällä asvaltilla ei kerro auton ominaisuuksista valtavasti, mutta se kertoo ideoiden valmiudesta tuotantoon pienellä hienosäädöllä. 

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Paperilta teoiksi

Citroën Oli konsepti pahvi sähkö

Konseptiautojen rooli on muuttunut viime vuosina. Nimikettä käytetään jo melko valmiiden muotojen esittelyyn tai yksittäisen varusteen näyttämiseen. Aitojen “mitä jos” -pohdintojen osuus on vähentynyt. Citroënilla on kuitenkin tahtoa kulkea Olin näyttämää suuntaa pidemmälle.

Olisiko sopivasti kerrankin enemmän kuin liian paljon?

Teksti ja kuvat: Aake Kinnunen

Kommentoi artikkelia