24.10.2019

Koeajo: Ford Ranger Raptor kääntää surkeat tiet iloksi

Ford Ranger Raptor lähestyy ajatusta urheilullisesta ja maastokelpoisesta autosta ihanan raikkaasti: korkeudesta tehdään ongelman sijaan vahvuus.

Auton korkeudesta voi tehdä ongelman tai ratkaisun. Markkinoiden sporttisista katumaastureista valtaosa valitsee ensimmäisen tien, jonka myötä korkea paino pidetään kurissa epämukavalla kivirekialustalla tai hinnan salliessa huipputeknologialla.

Sitten on Ford Ranger Raptor: lähes sata tuhatta euroa maksava työkalumaisella nelosdieselillä varustettu lava-auto, joka kaikesta huolimatta piirtää suupieliin virneen, johon yksikään fysiikkaa vastaan taisteleva lajitoveri ei ole vielä pystynyt.

Ford Ranger Raptor

Raptorin idea on yksinkertainen: otetaan korkeudesta ja järeydestä ilo irti. Raptor-käsittelyssä jo valmiiksi maastokelpoinen Ranger-lava-auto saa Fox Racingin alustan, BF Goodrichin erinomaiset KO2 -maastorenkaat (285/70 R17), vahvistetun tikapuurungon, kierrejousitetun taka-akselin ja runsaasti pohjapanssaria.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Metsäpeto

Lopputulos on peto metsäurilla: se on markkinoiden harvoja autoja, joilla voi oikeasti vetää lujaa umpisurkeilla teillä. Innoituksensa se saa isoveli F-150 Raptorista, jonka harrastuksiin kuuluu hyppely amerikkalaisaavikoilla.

Ford Ranger Raptor

Se sopii mainiosti Suomeen: Ranger Raptor on erinomainen matkakumppani hiekkateillä, ja jos reitti kulkee metsäautoteiden, motocrossiradan tai panssariurien kautta, meno vain paranee.

Raptorin kyky tasoittaa surkeakuntoisten sivuteiden töyssyt suorastaan hämmentää: mitä kovempaa Fordia piiskaa, sitä paremmin vain se toimii. Vain terve jä

rki ja mekaaninen sympatia käskevät hidastamaan, auton puolesta rajaa emme kehdanneet etsiä. Nyt ymmärrän, miksi Marokossa järjestetyssä ensikoeajoissa oli koeajoreitille järjestetty hyppyreitä.

Vaikuttavan maastokyvyn (mm. 283mm maavara, 850 mm kahluusyvyys, takatasauspyörästön lukko) siivellä Ranger Raptor on varsin miellyttävä kumppani myös Suomen maanteillä – eikä nyt ole edes kyse vitsailusta tienhoidon tasolle.

Kotona myös kadulla

Alustasta löytyy herkkyyttä lava-autoksi mainioon pintamukavuuteen ja renkaatkin ovat yllättävän sivistyneet asvaltilla. Rangerin ohjaus on järeään autoon varsin tarkka, mutta verkkainen välitys jakaa mielipiteet. Suoraan auto kyllä menee ongelmitta, eikä rungollisen auton melutasokaan kohoa älyttömäksi, joten Ford Ranger Raptor soveltuu paljon ratakireitä katumaastureita paremmin maitokaupassa käyntiin. Varustelukin kattaa hätäjarrutusjärjestelmät  ja kaistavahdit – vaikka auton luontaisessa ympäristössä ei juuri kaistaviivoja löydä. Lisävarusteluettelo kattaakin vain pari metalliväriä ja polttoainekäyttöisen lämmittimen.

Arkeen sopii myös dieselkäyttöisyys. Toki leikkimiseen amerikanserkku F-150 Raptorin voimakas kuutoskone sopisi nykyistä nelosdieseliä paremmin, 10-vaihteisen automaatin ansiosta tälläkin pärjää. Raptorin tehot riittävät hiekalla sudittamiseen, eikö se riitä?

Ford Ranger Raptor

Toki Ford Ranger Raptor on viisipaikkaisena kallis, mutta arvokkaita ovat kaikki ne katumaasturitkin, jotka uhraavat aivan liikaa saavuttaakseen korkealle autolle epätyypillistä sivuttaiskiihtyvyyttä. Osa niistä herättää teknistä kunnioitusta, mutta Ranger Raptor vetoaa syvemmälle: se nuorentaa pikkulapseksi ja saa nauramaan ääneen.

Teksti ja kuvat: Lauri Ahtiainen

Ford Ranger Raptor Double Cab TDCi A10 4x4

Hinta alkaen

98 108 €

Moottori

Dieselmoottori 1 996 cm³, 4 sylinteriä, ahdin, 10-v. automaattivaihteisto, neliveto

Teho

157 kW (213 hv), 3750 r/min

Vääntö

500 Nm (1750–2000 r/min)

Vääntö

500 Nm (1750–2000 r/min)

Kiihtyvyys 0–100 km/h

10,7 s

Huippunopeus

170 km/h

Kulutus l/ 100 km

WLTP-kulutus 10,7 (yhd.)

CO2-päästöt

281 g/km

Mitat

pituus 5374 mm, leveys 2028 mm, korkeus 1873 mm, akseliväli 3220 mm

Vetokyky jarrullinen/ jarruton

2500 / 750 kg

Takuu

5 vuotta / 100 000 km

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat