23.6.2018

Koeajo: uudistettu tuttavuus – Nissan Qashqai

Nissan Qashqai

Nissan Qashqai on tavallinen katumaasturi, mutta uusi ProPilot Pack uudistaa tuttavuutta. Hyvää: kuljettajaa avustavan järjestelmän helppokäyttöisyys. Huonoa: avustavan järjestelmän herkkyys ja saatavuus.

Nissan Qashqai ei tässä vaiheessa perusteellista esittelyä kaipaa. Edellisestä uudistuksesta on kutakuinkin tasan vuosi, joten suurta mullistusta ei tässä vaiheessa ole tarjolla. Tai niinhän sitä voisi luulla.

Maan myydyimpien automallien kärkikolmikossa useamman vuoden keikkunut auto on myyntilukujen valossa myös katumaasturien ykkönen Suomessa.

Nissan Qashqai

Mutta, jos faceliftin vertaa uutta ei ole tarjolla, mistä lienee kyse? Autoon ei ole kajottu ulkoisesti, eikä sisätiloissakaan ole vuodentakaiseen verrattuna uutta. Vastaus löytyy pienen sinisen napin takaa ratista.

Autoon on poimittu lisävarustelistalta ProPilot Pack, eli älykäs kuljettajan avustusjärjestelmä. Sen saa Qashqai-mallistossa toistaiseksi vain dCi 130 Xtronic -automaattiversion pariksi, joten siinä lisäsyy diesel-mallin valintaan.

Nissan Qashqai

Varustetasoltaan koeajoauto on Tekna+, eli malliston parhaiten varusteltu versio. Sen huomaa näyttävyyden lisäksi myös hinnasta. Saman moottorin ja cvt-automaattivaihteiston saa omakseen yli 7 000 euroa halvemmallakin. Kaikkiaan Qashqain varustetasoja on seitsemän.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Äly avustaa

Artikkelia kirjoitettaessa älykkäästä kuljettajanavustusjärjestelmästä on valmistauduttava maksamaan veroineen 1 000 euroa. Maahantuojan mukaan hinnastomuutokset saattavat olla mahdollisia.

Vastineeksi lisäsijoitukselle saa kaistallapitoavustimen, mukautuvan vakionopeudensäätimen ja liikenneruuhka-avustimen. Ja hieman älyä kolmikon kaitsemiseen.

Vaikka kuljettaja on edelleen kuningas ratin takana, on yhdistelmä merkittävä tunnustelu autonomisen ajamisen suuntaan. Samaa tarjoavat toki muutkin valmistajat.

Järjestelmää ei ole pakko käyttää kaikessa laajuudessaan, esimerkiksi ohjausominaisuuden saa kytkettyä pois päältä, jos automatiikan rattiin kajoaminen tuntuu liian vieraalta.

Ajossa järjestelmän aktivoidaan rattiin sijoitetusta painikkeesta. Muutamalla napinpainalluksella asetetaan myös haluttu etäisyys edellä ajavaan sekä haluttu nopeus. Sen jälkeen kuljettajan tehtäväksi jää käsien pitäminen ohjauspyörällä sekä mahdollisten ongelmatilanteiden ratkaisu.

Näkymätön käsi ohjaa

Alkutotuttelun jälkeen oikeat painikkeet löytyvät automaattisesti ja avustettu ajo alkaa sujua. Hyväkuntoisella tiellä, jonka kaistamerkinnät näkyvät selvästi, taittuu matka varsin sujuvasti. Qashqai seuraa omaa kaistaa nöyrästi myös mutkissa ja edellä ajavan hidastaessa auto hidastaa automaattisesti säilyttäen asetetun etäisyyden. Järjestelmä pyrkii pitämään auton keskellä kaistaa ja onnistuukin siinä kelvollisesti. Mutta ajolinjan valinnan poiketessa omasta näkemyksestä esimerkiksi kaarteessa, tuntuu avustimen toiminta vieraalta. Kuin kartturi kajoaisi rattiin. Luottamus vaatii totuttelua.

Nissan Qashqai

Tarvittaessa järjestelmä pysäyttää auton kokonaan. Sen kokeileminen onnistuu vaikkapa ruuhkassa. Liikennevalojen vaihtuessa punaiselle ja jonon matelemisen tyssätessä, pysähtyy myös auto. Ja jonon jatkaessa matkaa, lähtee Qashqai liikkeelle omatoimisesti, kunhan kuljettajan kädet pysyvät ratilla.

Jos auto aistii kuljettajan irrottavan otteensa useamman sekunnin ajaksi, seuraa välitön varoitusääni ja sen myötä avustus päättyy, ellei käsiä palauta kehälle.

Nissan Qashqai

Järjestelmä ilmoittaa äänimerkillä myös kaistamerkinnän ylityksestä sekä heittäessään ohjat ongelmatilanteissa takaisin kuljettajalle. Täysin omissa ajatuksissaan kuljettaja ei siis voi avustetussakaan ajotilanteessa olla. Tarkaksi osoittautuneen järjestelmän merkkiäänet pitävät osaltaan huolen siitä, että ajatus ei harhaudu. Herkintä pinnaa äänimaailma saattaa kiristää.

Nissan Qashqai

Keskikaiteen ja haarautuvien kaistojen yhdistelmä tuntuu olevan järjestelmälle haaste, samoin haalistuneet kaistaviivat. Päällysteen uusintaa kaipaavalla pikkutiellä avustusta ei saa päälle lainkaan. Tien kuoppia ja muita vaurioita avustin ei myöskään kiertele.

Varsinaisesta ongelmasta ei kuitenkaan voi puhua kuin tienhoidollisesta näkökulmasta. Koeajolenkillä käy nopeasti ilmi, että sillä saralla parannettavaa riittää paljon, ennen kuin avustetusta ajosta saa kaiken hyödyn irti.

Teksti: Antti Hentinen Kuvat: Roman Razinkov

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat