27.11.2018

Maistiainen: Citroën C5 Aircross – sitruunainen SUV

Citroën C5 Aircross

Markkinoilla vallitsevan SUV-katumaasturihypen alla Citroën C5 Aircross on valmistajansa näköinen tulkinta tila-auton ja crossoverin välimuodosta.

Jossain lienee salainen pankkiholvi, johon on lukittu virallinen määritelmä nimikkeestä Sports Utility Vehicle, lyhyemmin SUV, suomeksi useimmiten katumaasturi. Citroën C5 Aircross jatkaa ranskalaisvalmistajan C3 Aircrossissa esittelemää tyyliä, jossa aiempi tila-auto päivitetään hiukan maastoisampia elementtejä sisältäväksi kokonaisuudeksi. Jos lehdistömateriaaleissa lukee tarpeeksi monta kertaa SUV, ehkä toive myös toteutuu?

Citroën C5 Aircross

Markkinointiosaston sekoiluista viis. Autona C5 Aircross pyrkii yhdistelemään kahden autoluokan parhaita puolia. C3:n myötä Citroënin malliston valtavirtaan kohonnut tyyli on läsnä vahvasti. Airbump-helmapuskureiden lisäksi muhkea keula ja tutut valot osoittavat auton eittämättä Citroëniksi. Etuistuimilla matkustavia tervehtii PSA:n tuttu tietoviihdejärjestelmä erikoisuuksineen, mutta pienempien automallien materiaalileikittely on vaihtunut säilytyslokeroihin. Istuimet ovat jälleen melkoisen nojatuolimaiset, joten niitä joko rakastaa tai vihaa.

Citroën C5 Aircross

Takaistuimilla piilee Citroën C5 Aircrossin erikoisuus. Pituus- ja kallistussäädön lisäksi takaistuimet ovat tasaleveät. Hieno ajatus kaipaisi kuitenkin hiukan hiomista. Leveä keski-istuin siirtää reunamatkustajat lähelle ovia ja Eurooppaa varten uudelleensijoitettu takapenkki on kokonaisuudessaan turhan edessä. Tavoitteena on ollut suurentaa tavaratilaa Kiinassa nähdystä malliversiosta ja 580 litran kapasiteetti onkin hyvä suoritus.

Citroën C5 Aircross

Liikkeessä Citroën C5 Aircross on kepeän leppoisa ajettava, joskin Sport-ajotilalla saa tarvittaessa ryhtiä ohjaukseen ja kaasuvasteeseen. EAT8-automaattivaihteisto toimii kiitettävästi jo perustilasta alkaen. Vaivattomimmin 4,50 metriä pitkä tilacrosseri liikkuu 180-hevosvoimaisen BlueHDi-dieselmoottorin voimin.

Alustassa on hyödynnetty C4 Cactuksessa Eurooppaan esiteltyjä "Progressive Hydraulic Cushions" -iskunvaimentimia, joista käytetään Suomeksi nimitystä mukavuusjousitus. Uutta taikamattoa joudutaan etsimään edelleen, mutta C5 Aircross on pehmeän mukava usein pintakovien katumaastureiden keskellä.  230 millimetrin maavara antaa mielenrauhaa esimerkiksi pientareelle kapealla vuoristotiellä väistettäessä ja alusta toimii näissä tilanteissa upeasti.

Citroën C5 Aircross

Suomessa Citroën C5 Aircross nähdään maaliskuussa, johon mennessä varmistuu myös mallin hinnoittelu.

Citroën C5 Aircross

Teksti ja kuvat: Aake Kinnunen

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat