15.5.2017

Maistiainen: Kawasaki Z 900 – Yllättävän erilainen

Kawasaki Z 900

Ulkonäkö on Kawasakin tuttua Z-linjaa mutta se on yhdistetty täysin uudenlaiseen ajotuntumaan.

Kawasaki hämää moottoritilavuutta pienemmillä mallimerkinnöillään. Z 1000-nakumallin moottori on ylikokoinen 1043-kuutioinen. Kun sitä pienennettiin 948-kuutioiseksi, niin saatiin sopiva voimanlähde uuteen Z 900 -malliin. Nelisylinterisen rivimoottorin pyörivät massat on yritetty saada mahdollisimman kevyiksi ja lopputuloksena on kierrosherkkä moottori.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Välityksillä lisää tehon tuntua

125-hevosvoimaisen Z 900:n tehon tuntua korostaa lyhyeksi välitetyt vaihteet. Ykkösellä kierrosluvun rajoitin tulee vastaan jo ennen satasen mittarinopeutta. Moottorin käyttöalue on erittäin laaja, sillä kuutosvaihteellakin se vetää puhtaasti aivan tyhjäkäyntikierroksilta asti, mikä vastaa noin 35 kilometrin tuntinopeutta. Kierrosten keskialueella moottori on herkän tuntuinen ja suorastaan houkuttelee urheilulliseen ajoon.

Kawasaki Z 900

Etujousitus on aiempiin Z-malleihin verrattuna säädetty huomattavan pehmeäksi. Arkiajossa niin kaupungissa kuin maantielläkin pehmeys lisää ajomukavuutta. Esijännitys ja paluuvaimennus ovat säädettävissä, joten urheilullisempaan ajotyyliin molempia säätöjä kannattaa kiristää perusasetuksiin nähden. Takajousituksen perusasetukset ovat selvästi jäykemmän tuntuiset. Onneksi takapäässäkin voidaan säätää esijännitystä ja paluuvaimennusta, joten jousituksen saa säädettyä paremmin tasapainoon sekä keskenään että kuskin paino ja ajotyyli huomioiden.

Yhden sormen etujarru

300-milliset etujarrulevyt Nissinin perinteisillä nelimäntäisillä jarrusatuloilla eivät aseta odotuksia jarrujen toiminnasta aivan kattoon asti. Yllätykseksi jarrut ovat varsin tehokkaan tuntuiset ja herkät. Normaalissa katuajossa riittää pelkän etusormen käyttö jarrukahvalla. Takajarru on koeajon aluksi tunnoton. Syyksi paljastuu koeajopyörän vähäiset ajokilometrit ja takajarrun käyttämättömyys, sillä käytön myötä takajarrun teho ja tuntuma asettuvat sopiviksi.

Varustelultaan uusi Z 900 on askeettinen. Vaihdettavia tehoasetuksia ei ole, ei myöskään luistonestoa. Ajotietokone pitää sisällään vain perustiedot. Varustelun niukkuutta ei voi pitää heikkoutena, vaan se on isoihin nakupyöriin kuuluva ominaisuus. Moottori, jousitus ja jarrut ovat onnistuneet, eikä tässä pyöräluokassa paljon muuhun huomiota kiinnitetäkään. Pienikokoisia kuljettajia ilahduttaa vain 795 millin istuinkorkeus, jolloin jalat yltävät helposti maahan. Polvikulma on tiukahko, mutta muuten ajoasento on 180-senttiselle kuljettajalle varsin hyvä eikä pyörä tunnu mitenkään erityisen pienikokoiselta.

Moottorinelisylinterinen rivimoottori, nestejäähdytys
Iskutilavuus948 cm3
Teho92 kW (125 hv) / 9500 r/min
Vääntö98,6 Nm / 7700 r/min
Paino tankattuna210 kg
Hinta12 495 eur

Teksti: Janne Huhtala Kuvat: Janne Huhtala, Kawasaki

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat