14.9.2019

Maistiainen: Mercedes-Benz B 250 e – kompaktisti lataushybridinä

Mercedes-Benz B 250 e

Lataushybridit saapuvat voimalla Mercedes-Benzin mallistoon. Frankfurtin messujen jälkitunnelmissa vuorossa ovat kookkaalla akulla ja pikalatausmahdollisuudella varustetut kompaktiautot.

Ensi vuonna kiristyvät hiilidioksidirajat pistävät vipinää autonvalmistajien sähköistämissuunnitelmiin. Daimlerilla ei ole jääty jahkailemaan, joten malliston ripeä lataushybridisointi on edennyt A- ja B-sarjan kompaktimalleihin. Mercedes-Benz B 250 e yhdistää tutuksi tulleen 1,33-litraisen 160 hevosvoiman ahdetun bensiinimoottorin 75 kilowatin (102 hv) sähkömoottoriin.

Mercedes-Benz B 250 e

Järjestelmän yhteisteho on 160 kW (218 hv) ja yhteisvääntö on 450 newtonmetriä. 0–100 km/h kiihdytys hoituu parhaimmillaan 6,8 sekunnissa. Sähköajolla huippunopeus on 140 km/h, yhteisvoimin 235 km/h.

A- ja B-sarjan lataushybridien käyttökelpoisuutta kasvattaa niiden kookkaahko akku. 15,6 kWh on suurempi kuin esimerkiksi C-sarjan lataushybridimalleissa. WLTP-mittauksen mukaan ajo pelkän sähkön avulla onnistuu B-sarjalla noin 60 kilometrin matkan verran. Kompaktimallien todellinen oivallus on kuitenkin 24 kW:n pikalatausmahdollisuus CCS-latausliittimen avulla, joten akun saa tyhjästä täyteen vaikkapa kahvitauon aikana.

Mercedes-Benz B 250 e
DC-pikalatauksen mahdollistava CCS-liitin on tervetullut näky Mercedeksen kompaktimalliston lataushybrideissä.

Lataushybridivoimalinjan paketointi on vaatinut Daimlerilta hiukan luovaa insinöörityötä, mutta lopputulos on vakuuttava. Polttomoottorin pakoputki tekee u-käännöksen auton keskellä ja pakoputken pää jää auton alle. Säästyneellä tilalla hybridiakusto on sijoitettu takapenkin alle ja tavaratilan pohjaa on tarvinnut korottaa vain muutamia senttejä. Erityisesti B-sarjassa ratkaisu on lähes huomaamaton.

Mercedes-Benz B 250 e

Suomessa A- ja B-sarjan 250 e -lataushybridit nähdään lokakuusta alkaen.

Teksti ja kuvat: Aake Kinnunen

Luetuimmat