6.10.2018

Maistiainen: Nelivetoa Peugeot Expertiin ja Citroën Jumpyyn

Dangel Citroën

Ranskalainen Dangel on rakentanut Peugeoteista nelivetoja vuodesta 1979. Nykyisin yritys keskittyy Peugeotin ja Citroënin hyötyajoneuvojen muutoksiin.

Kun tehdas ei tee nelivetoa, joku muu tekee. Siinä vuodesta 1979 Peugeoteja nelivedoiksi rakentaneen Dangelin liikeidea. Koillis-Ranskan Alsacessa, kivenheiton päässä Peugeotin Sochaux’n tehtaista, toimiva Dangel aloitti maastokykyisillä versioilla Peugeot 504:stä.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Omaa suunnittelua yhteistyössä

Nykyisin Dangel keskittyy PSA-konsernin hyötyajoneuvoihin pohjautuvien mallien vetotapamuutoksiin. Yritys toimii tiiviissä yhteistyössä PSA:n kanssa. Peugeot Expertit ja Boxerit, Citroën Jumpyt ja Jumperit sekä pian uudet Berlingot ja Partnerit toimitetaan Dangelille kevyesti esivalmisteltuina. Sen jälkeen 150 henkeä työllistävä yritys lisää vaihteistoon takavedon vaatiman voiman ulosoton, sekä kardaanin, omaa suunnittelua olevan takatasauspyörästön, taka-akselin vetoakselit ja metalliset pohjapanssarit ja muita pieniä muutoksia.

Lisärahalla autoihin saa myös 40 millimetrin korotuksen, ja takatasauspyörästönkin voi päivittää lukolla varustettuun malliin.

Valmistaja kehuu muutostyön nostavan auton massaa Expertin ja Jumpyn kohdalla vain 85 kiloa, joten auton kantavuus ei kärsi liiaksi nelivedosta. Vetomassat (750/2500 kg) eivät muutu.

Dangel nelivetoistaa vuosittain noin 3 500 autoa, joista merkittävä osuus päätyy yrityskäyttöön viranomaisille, sähköyhtiöille ja muille etenemiskykyä vaativille tahoille.

Pakettiautojen lisäksi Dangel konvertoi henkilöversioita, kuten Peugeot Rifteriä.

Dangel Peugeot
Dangelin muokaama Peugeot Expert etenee vaivatta ranskalaisilla metsäteillä.

Edut etenemiskyvyssä

Lyhyellä ensikoeajolla alle valikoitui Citroën SpaceTourer, Jumpy-pakettiautoon pohjautuva tila-auto, varustettuna 40 millimetrin lisäkorotuksella ja tasauspyörästön lukolla. Asvaltilla eroja etuvetoiseen ei huomaa, mutta lyhyt vierailu metsään ja maastoradalle tuo esiin nelivedon kiistattomat edut. Neljä vetävää pyörää ja nelivetokäyttöön muokattu ajonvakautusjärjestelmä saavat auton etenemään hiekkamäkiä vaivatta kuluneilla keskieurooppalaisilla kitkarenkaillakin.

Alkaen noin 40 000 euroa

Nelivetomallien tuonti Suomeen alkaa Peugeot Expertistä ja Citroën Jumpystä. Mallisto kattaa keskipitkän ja pitkän korimallin 120- tai 150-hevosvoimaisella moottorilla manuaalivaihteiston kanssa. Hinnat alkavat hieman vajaasta 40 000 eurosta 120-hevosvoimaisella moottorilla ja keskipitkällä korilla ja päätyvät 150-hevosvoimaisen pitkäkorisen noin 43 000 euroon. Myöhemmin Suomessa tarjottava nelivetovalikoima laajenee ainakin Partnerilla ja Berlingolla.

Teksti ja kuvat: Lauri Ahtiainen

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat