29.4.2021

Maistiainen: Odotettu sähköauto Škoda Enyaq tarjoaa hulppeat tilat ja mukavaa kyytiä

Tavallinen

Pääsimme ensimmäisten joukossa tutustumaan Škodan uuden sukupolven sähköautoon. Eniten Enyaq iV:n ratin takana huomiota kiinnittää mukavuus.

Škoda Enyaq iV iskee juuri siihen luokkaan, johon uusia sähköautoja on kaivattu. Se on siis moneen käyttöön riittävän tilava perheauto. Kokonaispituutta autolla on noin 4,65 metriä, leveyttä 1,88 metriä ja korkeudeksi kirjataan 1,6 metriä. Akseliväli on sähköautoille tyypilliseen tapaan ulkomittoihin nähden pitkä ja Enyaqin tapauksessa 2,77 metriä.

Auto on nykytyyliin korimalliltaan katumaasturihenkinen. Muotoilussa on Škodalle ominaista kulmikkuutta, ja keulaa koristaa massiivinen maski. Suhteellisesti pitkän akselivälin seurauksena ylitykset ovat lyhyet ja keula näyttää sivusta tarkasteltaessa poikkeuksellisen lyhyeltä.

Sisätiloissa on hyvin avarat tunnelmat. Kuljettajan paikalla huomio kiinnittyy kauas vietyyn tuulilasiin, minkä ansiosta ohjaamo tuntuu jopa kokoistaan isommalta. Mittaristo on MEB-alustalle rakentuvien sisarmallien tavoin pieni ja lähes kaikkia toimintoja ohjataan keskikonsolin ison kosketusnäytön kautta. Muutaman pikavalintapainikkeet Škoda on kuitenkin jättänyt keskikonsoliin, ja ne helpottavat esimerkiksi ajoasetusten vaihtamista. Lisäksi kuljettajalle tarjoillaan perinteinen lisäviiksi vakionopeudensäätimen käyttöön.

Takapenkillä on suorastaan hulppeasti tilaa ja aikuisillekin hyvä istuma-asento. Tavaratilaa on perusmuodossaan lähes 600 litraa ja tila on luonnollisesti laajennettavissa. Keulapellin alla ei ole valitettavasti lisätilaa latauskaapeleille, vaan niille on varattu lokero tavaratilan välipohjan alta. Ihan kivahan ne on saada piiloon, mutta pitkille matkoille lähdettäessä tarvittavat kaapelit kannattaa muistaa ottaa helpommin saavutettavaan paikkaan ennen tavaroiden lastaamista.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mukavuus kunniaan

Škodan maahantuoja on saanut nipun tehtaan autoja vierailemaan Suomessa ja pääsimme ensimmäisten joukossa tutustumaan Enyaqiin ratin takaa. Saimme allemme ensivaiheessa myynnissä olevasta kahdesta akkuversiosta isomman ja samalla tehokkaamman. Tässä versiossa tehoa on tarjolla 150 kW (204 hv), ja akuston käytettävissä oleva kapasiteetti on 77 kWh, mikä mahdollistaa WLTP-syklin mukaisessa ajossa noin 520 kilometrin toimintamatkan yhdellä latauksella. Pienempiakkuisen vastaavat luvut ovat 132 kW (180 hv), 58 kWh ja 410 kilometriä. Molemmat versiot ovat alkuvaiheessa tarjolla vain takavetoisina, mutta myöhemmin mallisto täydentyy myös tehokkaammilla nelivetoversioilla. Lataaminen hoituu 11 kW AC-laturilla tai CCS-standardin mukaisella pikalaturilla. Vakiovarusteena DC-lataus on mahdollista 50 kW teholla, mutta mallista riippuen teho on mahdollista nostaa 100 tai 125 kW:iin.

Heti liikkeellelähdöstä alkaen huomio kiinnittyy mukavuuteen ja vaivattomuuteen. Sähköautoille tyypilliseen tapaan iso osa mukavuutta toki on katkoton veto ja viiveetön reagointi kaasupolkimen painalluksiin. Skoda on kuitenkin malttanut tehdä polkimen vasteesta miellyttävän rauhallisen, mikä helpottaa entisestään liikkeiden pitämistä pehmeänä. Jotkin kilpailevat tahot tuntuvat menneen lievän yliherkkyyden puolelle varmaankin ajatuksena korostaa auton reaktiivisuutta. Toki polkimen pohjaan painamalla myös Enyaq liikahtaa riittävään tahtiin.

Voimalinjan toiminnan lisäksi myös alustaa voi kehua mukavaksi. Koeajoauto oli varustettu säädettävällä iskunvaimennuksella, joka tarjosi kaikissa tilanteissa kaupungin ja moottoritien välillä erittäin pehmeää kyytiä. Iskunvaimennuksen säätöalue on varsin laaja, mutta se tuntuu vaikuttavan lähinnä aivan liikeradan alkupäähän. Toisin sanoen Sport-asetus tuo mukanaan kovemman tuntuman, mutta isommissa epätasaisuuksissa silläkin asetuksella kori tekee varsin isoja liikkeitä. Sinänsä tämä on ymmärrettävää, sillä onhan autolla omamassaakin noin 2 100 kiloa. Tärkeänä mukavuustekijänä myös sisämelu pysyy hyvin kurissa myös moottoritienopeuksissa.

Škoda Enyaq iV:ssä on palikat hyvin kohdallaan. Se tarjoaa tilaa, mukavuutta ja vaivatonta arkiautoilua. Kun kokonaisuus on vielä hinnoiteltu varsin järkevältä tuntuvasti voi autolle ennakoida kiitettävää menestystä. Pienemmällä akulla Enyaqin hinnat alkavat 44 157 ja isommalla akulla 49 318 eurosta.

Teksti ja kuvat: Mikko Autio

Lisää aiheesta

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat