31.8.2021

Maistiainen: Toyota Yaris Cross tähtää kohti uusia ulottuvuuksia

Toyota tavoittelee uusia markkinoita Yaris Cross -mallilla, joka tarjoaa tutut elementit uudessa pakettissa.

Toyota on ollut Suomessa tämän vuoden ensirekisteröintitilastoissa ylivoimainen markkinaykkönen. Tämä on ollut usean tilastojen kärkeen sijoittuneen mallin ansiota, vaikka merkiltä on puuttunut edustaja yhdestä nopeimmin kasvavasta luokasta. Toyota Yaris Cross on nyt tulossa paikkaamaan tätä aukkoa.

Yaris Cross pohjautuu nimensä mukaisesti Toyotan suosittuun pikkuautoon. Pelkän ulkonäön perusteella mallia ei välttämättä tunnistaisi Yaris-perheen edustajaksi, mutta ohjaamon puolella sukulaisuus on helpompi havaita; sisätilojen muotoilu on käytännössä yhtenevää Yariksen kanssa. Sisällä mallin tunnistaa näytöllä toteutetusta mittaristosta sekä multimediajärjestelmän täysin uudesta ja sulavammin toimivasti käyttöliittymästä.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Lisää tilaa ja mukavuutta

Yaris Cross tarjoaa jokaiseen suuntaan enemmän mittaa, ja esimerkiksi pituus on kasvanut 240 milliä ollen nyt 4 180 mm. Tämä näkyy ja tuntuu myös sisällä. Kuljettajan paikalla huomio kiinnittyy edessä näkyvään voimakkailla pokkauksilla varustettuun konepeltiin, minkä ansiosta auto tuntuu ensimetreillä kokoistaan suuremmalta. Tähän kuitenkin tottuu nopeasti ja auto tarjoaa edelleen näppärän käsiteltävyyden. Takapenkillä on muutama kriittinen sentti lisää jalkatilaa ja lähes 400 litraan venähtänyt tavaratila nielee helposti isommankin porukan viikonlopputavarat.

Voimalinjana Yaris Crossissa on aina emomallista tuttu täyshybridi. Kokonaistehoksi kirjataan 85 kW (116 hv), joten teholla ei varsinaista hurvitella. Kompaktin auton käytännön suorituskyky on kuitenkin pääasiassa vaivaton, ja voimalinjan toiminta on sulavaa. Moottoriteiden rampeissa pienelle lisäteholle olisi käyttöä. Etuvetoisen version lisäksi Yaris Cross on tarjolla Priuksen tyylisellä sähköistetyllä taka-akselilla, mikä ei kuitenkaan vaikuta auton kokonaistehoon.

Myös ajettavuus tarjoaa tasaisen varman suorituksen. Auto käyttäytyy näppärästi ja kompakti katumaasturi tottelee kuljettajan käskyjä sulavasti. Mukavuus tuntuu olevan aavistuksen paremmalla tasolla, vaikka koeajoauton isot 18-tuumaiset pyörät tuovatkin mukanaan terävissä epätasaisuuksissa havaittavaa pintakovuutta.

Yaris Cross on vakuuttava kokonaisuus kasvussa olevaan autoluokkaan. Se tarjoaa trendikkään ulkonäön lisäksi sopivasti enemmän tilaa ja käytettävyyttä perus-Yarikseen verrattuna. Yaris Crossilla on ainekset vallata uusi alue jo muutenkin Toyotan hallussa olevilta automarkkinoilta.

Teksti ja kuvat: Mikko Autio

Luetuimmat