7.10.2022

Sähköpyörän koeajo: Giant Reign E+ 1 – Huippusuorituskykyä maastoon laadukkailla osilla

Taiwanilainen Giant on nimensä mukaisesti julistautunut maailman suurimmaksi pyörävalmistajaksi. Giantin Reign E+ 1 on sille tärkeä malli koko ajan kasvavassa sähköpyörien markkinassa. Hyvää: Runkogeometria, ajettavuus, laadukkaat osat, sähkömoottorin toiminta, toimintasäde. Huonoa: RideControl Ergon toiminta.

Taiwanilainen Giant on nimensä mukaisesti jättiläinen, tällä hetkellä se on maailman suurin pyörävalmistaja. Aluksi yritys valmisti alihankintana pyöriä muille merkeille, mutta nykyään se on itsenäinen pyörävalmistaja, jolla on valtava määrä jälleenmyyjiä ympäri maailmaa.

Giant Reign E+ 1 on Giantille tärkeä pyörämalli. Se ei ole se kaikkein kallein malli mallistossa, mutta se on hinnaltaan sellainen, että se on vielä monen tavoitettavissa. Alumiinirunkoisten sähköpyörien kategoriassa Giant Reign E+ 1 on huippumallien joukossa, sillä tästä kalliimmat pyörät ovat yleensä jo hiilikuiturunkoisia. Kaikki eivät halua hiilikuitua maastoon siksi, että hiilikuitu menee helpommin rikki, alumiini kestää paljon paremmin osumia. Kun alumiinirunkoon laitetaan huippuosat, syntyy Giant Reign E+ 1:n kaltainen sähköpyörä.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Sekarengastus toimii

Reign E+ 1 on niin sanottu mullet-yhdistelmä, eli pyörässä on sekakiekot – edessä 29-tuumainen ja takana 27,5-tuumainen rengastus. Sekakiekkojen käyttö on viime vuosina yleistynyt paljon. Hyötyjä sekarengastuksessa on se, että isompi etupyörä rullaa helpommin epätasaisuuksien ylitse. Pienempi kiekko vastaavasti on ketterämpi käsitellä mutkissa ja painopisteen siirroissa. Pienemmille kuskeille mullet-rengastus on myös siinä mielessä hyvää myös se, että se antaa haaratilaa enemmän, jolloin pyörän käsittely on helpompaa. 27,5-tuumaisen takakiekon käyttö mahdollistaa myös jopa kolmen tuuman takarenkaan käytön, jolloin pyörään saadaan taakse myös järeämpää kuviota, jolloin rengas toimii hyvin sähkömoottorin tarjoaman väännön kanssa.

Tässä pyörässä sekarengastus toimii myös erittäin hyvin, Giant on ketterä, mutta samalla erittäin etenemiskykyinen. Giantissa alla olleet Maxxis-ensiasennurenkaat on nekin pyörän muiden ominaisuuksien kanssa mietitty toimiviksi.

Runkogeometria toimii

Reignin runkogeometria on erittäin luonnollinen ja miellyttävä ja pyörän kanssa pääsee sinuiksi heti ensimetreiltä. Reignin runkogeometriassa huomionarvoista on se, että sitä pystyy myös säätämään flip chipien avulla. Flip chip on takahaarukan yläpäässä oleva epäkesko kääntöpala, jotka kiepauttamalla toisin päin voi vaikuttaa pyörän ohjain- ja satulakulmaan sekä keskiön korkeuteen.

Pähkinänkuoressa: asettamalla flip chipin ylä-asentoon, pyörä on geometrialtaan paremmin sopiva traileille, ja kiipeämiseen. Yläasento sopii paremmin tekniseen maastoon. Flip chip ala-asennossa pyörän sopii geometrialtaan paremmin vauhdikkaaseen alamäkeen, kun pyörän painopiste muuttuu hieman alemmaksi.

Flip chipien vaihtaminen asennosta toiseen onnistuu käden käänteessä kuusiokolotyökalulla vaikka maastossa. Tätä säätöä kannattaa ehdottomasti hyödyntää, sillä se vaikuttaa juuri niinkuin se on tarkoitettukin, pyörä muuttuu vielä paremmaksi eri olosuhteissa.

Flip Chip ollessa niin sanotusti ”väärässä asennossa”, Giantistakin traililla häviää maavaraa ja keskiö kolahtelee ja ottaa hyvin herkästi kiinni esimerkiksi korkeammalla oleviin kiviin. Kun flip chip on käännetty oikeaan asentoon, keskiö nousee sen verran ylemmäs, että maakosketukset ovat huomattavasti harvemmassa.

Suorituskykyinen pyörä

Giant on koottu muutenkin laadukkaista osista. Jarruina on Shimanon XT-sarja 203 millisillä levyillä, niissä on riittävästi tehoa ja jousituksessa on käytetty laadukkaita Foxin komponentteja. Fox yhdistettynä Giantin Maestro-jousitusteknologiaan antaa pyörälle hyvät ominaisuudet.

Maestrossa pyörän takapää kiinnittyy runkoon neljän liikkuvan kiinnityspisteen ja kahden erillisen nivelen avulla – ja ne muodostavat yhden kelluvan kiinnityspisteen. Tämän avulla pystytään parantamaan poljintehokkuutta ja estämään esimerkiksi poljinvoimien aiheuttamaa jousituksen tarpeetonta puristumista kasaan.

Reign E+ 1 onkin varsin tasapainoinen pyörä jokaisessa tilanteessa. Se on helppo ajaa, sen paino, joka on 24,5 kiloa ei juurikaan tunnu, mutta samalla siinä riittää kyllin suorituskykyä.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Powered by Yamaha

Yamaha on yksi merkittävimmistä sähköpyörien moottorivalmistajista ja Yamahan sähkömoottoreita löytyy myös Giantin pyöristä. Giant Reign E+ 1:ssä sähkömoottori on Powered by Yamaha, eli käytännössä Reignissä oleva sähkömoottori on Giantin speksaama. Aihiona siinä on käytetty mitä ilmeisemmin Yamahan PW-X3 -sähkömoottoria, joka painaa vain 2,75 kiloa. Kompakti moottori mahdollistaa myös kampien järkevän Q-factor -etäisyyden, joka on 168 millimetriä.

Sähkömoottori antaa ulos 85 newtonmetriä ja tehoa maksimi 250 wattia. Avustustasoja on kaikkiaan viisi kappaletta ja niitä saa säädettyä Giantin Ride Control -applikaatiosta mieleisekseen. Ride Control -toimii myös pyörätietokoneena, se tallentaa ajetut matkat ja sen avulla voi myös suunnitella eri reittejä.

Erillistä ajotietokonetta Reign E+ 1:ssä ei ole, mutta Garminin pyörätietokone tai älykello parittuu pyörän pariksi helposti. Valitsemalla eBike tai eMTB -harjoitusohjelman esimerkiksi Garminin älykellosta, näkee myös akun tarkan varaustason sekä myös sen, että mitä sähkömoottorin tehoaluetta pyöräilyn aikana on milloinkin käytetty.

Giant Reign E+ 1:ssä käytetty Yamahan moottori edustaa myös korkeinta laatua, mitä Yamaha tällä hetkellä sähköpyöriin pystyy tarjoamaan. Moottori on hiljainen, toisin kuin esimerkiksi Moottorin aiemmin koeajamassa Gasgasin sähköpyörässä ollut Yamahan moottori. Toki pitää muistaa, että kyseinen Gasgas ja Giant Reign E+ 1 painivat muutenkin eri sarjoissa jo hintansakin puolesta.

Giantiin istutettu Yamaha PW-X3 -sähkömoottori reagoi myös kuskin käskyihin erinomaisen hyvin ja vaste on siinä kaikin puolin nopea. Säätämällä applikaatiosta itselleen sopivat tehoalueet eri tarkoituksiin ja käyttämällä niitä maastossa, yllätyksiä pääsee harvoin tulemaan.

RideControl hankala käyttää

Akku Giantissa on normaali 625 wattitunnin energiasisältöinen, ja Giant lupaa sille jopa 190 kilometrin toimintasäteen ja avustusta paljon käytettäessä jopa 60 kilometrin matkan. Se on paljon luvattu. Akun kestoo luonnollisesti vaikuttavat monet tekijät, muuta lupauksille on ainakin jonkun verran katetta, sillä hyvin virtaa akussa myös tuntui riittävän, sillä koeajossa Giantilla ajettiin pitkiä 2–3 tunnin lenkkejä siten, että sähkömoottorin suurimpia tehoalueita käytettiin paljon, jopa suurin osa ajosta – ja silti lenkin jälkeen akussa oli varausta vielä 35 prosenttia.

Sähkömoottorin säätöyksikkö, RideControl Ergo on normaaliin tapaan käytettävissä vasemman käden peukalolla pyörän ohjaustangossa. Tässä on ajateltu ehkä sitä, että painikkeiden käyttö ja painikkeelta toiselle siirtyminen tapahtuisi mahdollisimman pienellä peukalon liikkeellä, mutta valitettavasti siinä on hieman epäonnistuttu. Painikkeet saisivat olla hieman selvemmät, että niihin osuisi hansikaskädessä helpommin. Nyt painiketta täytyy painaa juuri oikeasta kohtaa, että komento menee perille.

Giant Regn E+1 on yksi selkeä osoitus siitä, miksi Giant on jättiläinen, maailman suurin polkupyörävalmistaja. Pyörä on melko kallis, mutta vaativakin käyttäjä saa siitä runsaasti vastinetta sijoitetulle rahalleen. Se on todella varteenotettava vaihtoehto silloin, kun haetaan huippuluokan alumiinirunkoista täysjousitettua sähkömaasturia.

Teksti: Manu Tuppurainen Kuvat: Tuomas Rajala

Giant Reign E+1

Hinta: 6 800 euroa
Paino: 24,5 kg
Runko: ALUXX SL-grade Aluminum
Rungon koko: S, M, L, XL
Etuhaarukka: Fox 38 Float Performance Elite 29er, 170 mm travel, GRIP2 VVC Damper, Boost 110 x 15 Kabolt floating axle, e-Bike optimized
Takaiskunvaimennin: Fox Float X2 Performance Elite, EVOL Large Volume sleeve, 2-position lever, 205 x 62.5mm Trunnion mount, custom tuned
Ohjaustanko: Giant Contact Trail, 35 x 80 0mm
Jarrut: Shimano Deore XT, BR-M8120, 4-piston, hydraulic disc, 203 mm
Vaihteisto: Shimano Deore XT, 12-Speed, Shadow+
Kampisarja: Praxis Wavetm 36T Cold Forged 4130 premium steel Praxis e-Cadet+ custom forged crankarm set (S/M: 160 mm, L/XL:165 mm)
Ketju: KMC e.12 Turbo, EcoProteq
Istuin: Giant Romero Trail
Rengaskoko: 29” / 27,5”
Vanteet: Giant e-TR1 29"[F] 27.5"[R], Tubeless ready
Renkaat: edessä Maxxis Minion DHF 29x2.6" foldable, Tubeless, EXO+, takana Maxxis High Roller II 27.5x2.5" foldable, Tubeless, DoubleDown, 3C MaxxTerra Compound
Sähkömoottori: SyncDrive Pro, 85Nm, powered by Yamaha
Ohjain: RideControl Ergo 3
Akku: EnergyPak Smart 625 Wh EnergyPak Plus -range extender yhteensopiva
Akun kantama: Valmistajan ilmoitus jopa 190 km riippuen olosuhteista
Takuu: Rungolla elinikäinen takuu, komponentit kaksi vuotta.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Lisää aiheesta

Kommentoi artikkelia