14.10.2022

Sähköpyörän koeajo: Helkama XE10 – Made in Finland

Helkama valmistaa kaikki sähköpyöränsä Suomessa Hangon tehtaalla. XE10-sähköpyörä on kohtuuhintainen ja hyvä suomalaista työvoimaa suosiva perusmaasturi. Hyvää: helppo ajettavuus, sähkömoottorin toiminta, applikaatio, tehty Suomessa. Huonoa: satula

Helkama-merkkisen sähköpyörän takahaarukassa liehuu Suomen lippu ja vieressä teksti: Made in Finland.

Uskottava se on, kysymyksessä ei ole pelkkä markkinointikikka, vaan Helkaman sähköpyörät oikeasti valmistetaan Helkaman omalla tehtaalla Hangossa. Hankkimalla Helkaman pyörän tukee suomalaista työllisyyttä, Helkaman tehtaalla Hangossa työskentelee noin 70 henkilöä.

Helkaman pyörät suunnitellaan Suomessa ja suurin osa niistä myös valmistetaan Hangossa, muun muassa kaikki sähköpyörät, kuten Moottorin koeajossa aiemmin ollut Helkama e-Jopo sekä nyt kysymyksessä oleva Helkama XE10 -sähkömaasturi.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tyylikäs ulkomuoto

Pyörän suunnittelusta Helkamalle täytyy antaa pisteet, sillä XE10 näyttää todella tyylikkäältä pyörältä, ja sen muotoilu kertoo myös hyvin sen luonteesta. Helkama XE10 ei näytä isolta eikä painavalta pyörältä eikä se myöskään sitä ole – tai siis se on kompakti kooltaan, vaikkakin pyörä painaa 27 kiloa. Mutta silti se ei tunnun painavalta käsitellä.

Sen koko tekee siitä luonnollisesti miellyttävän käsitellä niin taloyhtiön porraskäytässä sisälle roudatessa kuin myös ajossa. Moottorin ja akun tuoma noin viiden kilon lisäpaino ei paljon pyörässä tunnu.

Toki sähköpyörän runkokin painaa yleensä enemmän kuin luomupyörän, koska Helkamankin tapauksessa on käytetty isokokoista alaputkea, jonka suojaan akku on sijoitettu. Isompi putki, enemmän materiaalia ja näin ollen myös enemmän painoa.

Helkama XE10 on maastopyörä ja sillä on helppo kokeilla esimerkiksi sitä, miltä sähkön avustamana maastopyöräily oikeasti tuntuisi. Takajousituksen puute toki asettaa hieman rajoitteita, mutta jos jättää suuremmat hypyt väliin, niin maastoon sillä kelpaa mennä. Vielä paremmin maastoon sopii XE10:n isoveli XE12, jossa on mallimerkinnänkin mukaisesti 10 vaihteen sijaan paremmin maastoon soveltuvasti 12 vaihdetta sekä takana 27,5-tuumainen takarengas. XE12 on niin sanottu mullet-pyörä, jossa iso eturengas takaa hyvän etenemiskyvyn maastossa, mutta pienempi takarengas paremman käsiteltävyyden.

Kevyen maastoajon lisäksi XE10 sopii hyvin perusajoon ja erinomaisesti myös työmatka-ajoon. Ajoasento on miellyttävä ja pyörällä on leppoisa ajaa. Pyörän satula ei istunut koeajan takalistoon, se on kova ja jo puolen tunnin ajo saa takamuksen puutumaan. Tämä on toki hyvin yksilöllistä, sillä kaikki satulat eivät käy kaikille takamuksille. Satula on onneksi pyörään helppo vaihtaa ja investointina muutaman kymmenen euron luokkaa.

Shimanoa kauttaaltaan

Helkaman XE10 -sähköpyörä on muutenkin kasattu hyvillä perusosilla. Pyörässä on Shimanon osasarjat kauttaaltaan, niin voimansiirron kuin jarrujenkin puolella.

Pyörässä on alumiinivanteet, joilla ei ole mitään mallia eikä nimeä, tai ainakaan Google ei löytänyt mitään niissä olevilla merkinnöillä.

Vanteet ovat polkupyörän yhdet hinnakkaimmat komponentit ja käyttämällä XE10-mallissa nimettömiä edullisia vanteita, pyörän hintaa saadaan alaspäin – tai vaihtoehtoisesti pyörän valmistajalle ja jälleenmyyjille parempaa katetta.

XE10-malli on myös kuulunut Helkaman perusmallistoon jo useamman vuoden ajan, joka kertoo tietysti myös siitä, että kuluttajat ovat ottaneet pyörän omakseen – eikä hyvää ole tarvinnut lähteä muuttamaan.

Sähkömoottorina on Shimanon Steps E7000 -sähkömoottori, joka tarjoaa enimmillään 60 newtonmetriä vääntöä. Akkuna on energiamäärältään 504 wattitunnin akku, joka riittää jopa 100 kilometrin toimintasäteeseen.

Shimanon sähkömoottoreita ei voi kun kiitellä, ne on todella hiljaisia. ja se tarjoaa hyvin reagoivaa vastetta poljinvoimaan. Moottori on kompakti, se painaa vain 2,7 kiloa.

Avustustasoja Shimanon on kolme, Eco, Trail sekä Boost. Toimintasäteeseen vaikuttavat luonnollisesti monet asia, mutta Eco-asetuksella sadan kilometrin toimintasäde on mahdollinen, Boostilla toimintasäde noin puolittuu.

Pyörän ajotiloja on mahdollista myös muokata Shimanon E-Tube Project -applikaation avulla. Tämä on todella erinomainen ominaisuus, ja mikä hyvää, se ei ole pelkästään kalliiden sähköpyörien yksinoikeus, vaan ominaisuus löytyy myös Helkaman XE10 -pyörän kaltaisista edullisimmista sähköpyöristä.

Sähköjärjestelmän saa myös kokonaan pois päältä – joskus ajossa voi tietysti myös akku loppua. Ajo ilman sähköavustustakin on tällä pyörällä suhteellisen vaivatonta, toki pyörän paino tuntuu silloin enemmän.

Teksti: Manu Tuppurainen Kuvat: Tuomas Rajala

Helkama XE10

Hinta: 3 699 euroa
Paino: 27 kg
Runko: Alumiini
Rungon koko: 17", 19”
Etuhaarukka: Manitou Machete 29+ 120mm boost
Ohjaustanko: Alumiini 35/780
Jarrut: Shimano MT410 hydraulinen levyjarru, 180 mm
Vaihteisto: Shimano Deore 10
Kampisarja: Shimano FC-E8000 musta 165mm
Ketju: KMC
Istuin: Selle Royal Essenza Athletic
Istuinkannatin: Kiinteä 30,9 x 300 mm
Rengaskoko: 29”
Renkaat: Schwalbe Nobby Nic
Sähkömoottori: Shimano DU-E7000, 250W, 36V, 60Nm
Sähkömoottorin ohjain: Shimano SC-E7000
Akku: Shimano BT-E8035L, 504 Wh
Akun kantama: 100 km
Akun latausaika: 7,5 h
Takuu: Rungolla viisi vuotta. Joustohaarukalla ja muilla osilla on kaksi vuotta.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Lisää aiheesta

Kommentoi artikkelia