2.12.2021

Koeistuttu: Toyota Corolla Cross on suomalaisten suosikkinimi katumaasturissa

Toyota Corolla Cross Hybrid 2021 – Toyota Kenshiki Forum

Toyota Corolla Cross tarkoittaa katumaasturia. Samalla se saa ensimmäisenä Toyotan uuden viidennen sukupolven hybridivoimalinjan.

C-HR vetoaa nuorempaan ryhmään rohkeilla muodoillaan ja RAV4 tarjoaa suuremman auton sellaista kaipaaville. Tähän väliin sujahtaa uusi C-SUV 2 640 millimetrin akselivälillään. Toyota Corolla Cross vetoaa C-HR:n ostajia perinteisempään kansanosaan huomattavasti hillitymmillä muodoillaan.

Toyota Corolla Cross Hybrid 2021

Kyseessä on aivan selvästi katumaasturi, joten ei anneta Corollan hämätä nimessä – eikä tätä tule myöskään sekoittaa korotettuun Corolla Trek -malliin. Jotain corollamaista muodoissa silti on, vaikka korimalli on täysin eri. Uutuus tarjoaa yhden uuden vaihtoehdon kasvaville perheille.

Euroopan Corolla Cross pohjautuu kyllä muiden markkinoiden tuotteeseen, mutta on muokattu meidän markkinoitamme varten. Ennen kaikkea varustelu kielii tästä asiasta.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Toyota Corolla Cross

Autoon on haluttu suuret oviaukot helpottamaan esimerkiksi lasten lastaamista autoon. Ohjaamoon kurkkiva havaitsee myös valoa matkustamoon tuovan panoraamalasikaton.

Ohjaamossa on vastassa 12,3-tuumainen digimittaristo, joka tarjoaa runsaasti muokattavuusmahdollisuuksia. Aihe tosin vaatii vielä tarkempaa tutustumista koeajon yhteydessä.

Tietoviihdejärjestelmän kosketusnäyttö on 10,5-tuumainen ja sen osalta painotetaan liitettävyyttä. Sekä pilvipalvelut että verkon yli tapahtuvat päivitykset (OTA) ovat käytettävissä.

Toyotan varustelusta puhuttaessa tulee jatkossa vastaan myös termi T-Mate, jonka alle osuu kaikki aktiivinen turvavarustelu. Nyt matkassa on muun muassa aktiivinen vakionopeudensäädin, kuolleen kulman varoitusjärjestelmä ja törmäyksenestojärjestelmä. Passiivisen turvavarustelu kattaa niin sanotun keskiturvatyynynkin.

Takamatkustajilla jalat mahtuvat helposti kuljettajan istuimen alle, joka tuo kummasti väljyyden tuntua. Kaksi keskimittaista aikuista miestä mahtuu istumaan peräkkäin ja takana jää tällöin vielä vajaat 10 senttimetriä ylimääräistä polvitilaa. Istuin on varsin matalalla, joten aikuiselle reisituki on heikohko, mutta pääntilaa jää reilummin.

5. sukupolven Hybrid

Kyseessä on iso asia myös toisesta syystä. Toyota Corolla Cross Hybrid on maailmanlaajuisesti ensimmäinen tuote, joka saa Toyotan uuden 5. sukupolven hybridijärjestelmän. Malli tulee saatavilla sekä etu- että nelivetoisena, joista jälkimmäinen on tunnistettavissa merkinnästä AWD-i tarkoittaen taka-akselille lisättyä sähkömoottoria.

Lyhyesti tiivistettynä lupauksissa on aiempaa enemmän vääntöä, enemmän sähkövoimaa ja parempi hyötysuhde. Uusi akusto on peräti 40 prosenttia edellistä kevyempi.

Tehoa on puristettu lisää 8 prosentin verran. Esimerkiksi tarjolle tuleva 2,0-litraisella bensiinimoottorilla varustettu hybridivoimalinja tarkoittaa 197 hevosvoiman järjestelmätehoa. Samalla kaasuvasteen kerrotaan olevan aiempaa lineaarisempi.

Toyota Corolla Cross Hybrid 2021

Kevennystä on haettu myös elektroniikan puolelta. Koko tehoelektroniikka on tuotu yksiin kuoriin ja etuvetoisen tapauksessa tällä on saatu 20 prosenttia painonsäästöä. Nelivetoinen malli tuplaa tuon säästön.

Uutuusmalli on mielenkiintoinen uutuus ehkä tällä hetkellä kaikkein kilpailluimpaan luokkaan ja nyt Toyota todella haastaa uuden Qashqain. Taisto alkakoon.

Kuvat ja teksti: Henri Posa

Luetuimmat