autokauppa

Liikenne Uutinen 22.1.2017

100 miljoonaa autokaupan elvyttämiseen – Berner viilaa ehdotustaan

Liikenne- ja viestintäministeri Berner vastaa sunnuntaisessa blogikirjoituksessaan liikenneverkkoyhtiöön kohdistettuun kritiikkiin ja ehdottaa toimenpiteitä kuluvan vuoden autokaupan elvyttämiseksi.

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner täsmentää tänään julkaistussa blogikirjoituksessaan loppuviikon kuumaa puheenaihetta, eli liikenneverkkoyhtiön perustamista suosittelevaa selvitystä. Kirjoituksessaan ministeri käy läpi joitakin esiin nousseita kritiikinaiheita sekä ehdottaa korjauspäivityksen henkisiä ratkaisuita tämän vuoden autokaupan elvyttämiseksi.

Berner pahoittelee blogissaan, että liikenneverkkoyhtiökeskustelu on ottanut useasti kaupunki vastaan maaseutu -asettelun ja painottaa, että ”maaseudun kurjistaminen” ei ole ollut ehdotuksessa vaihtoehtona. Uudistusten yhtenä tavoitteena on hänen mukaansa syrjäseutujen rappeutumisen torjuminen. Paljon ajaville maaseudun asukkaille puolestaan ministeri näkee kiinteän kuukausihinnan ja polttoaineveron alennusten tuovan helpotusta. Tämä koskisi myös raskasta liikennettä, auttaen yritystoimintaa kaupunkien ulkopuolella.

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin tekemästä laskurista ministeri kommentoi, että kyseessä on vain karkea arvio, eikä pitäisi huolestua, vaikka laskuri näyttäisi kustannusten nousevan.
– Periaatteena on, että keskimääräisesti suomalaisten kustannukset eivät nouse nykyisestä, mutta yksilöllistä vaihtelua on paljon, Berner kirjoittaa.
Jatkotyössä hänen mukaansa täytyy löytää maksuporrastus uuteen autoon vaihtamisen kannustamisen ja nykyistä autoaan tarvitsevien välille.

Lopuksi ministeri kommentoi virinnyttä autoverokeskustelua, linjaten, että pitkällä aikavälillä kaikki auton ostajat hyötyvät veron poistosta, hintojen laskiessa niin uusien kuin käytettyjen autojen osalta. Samalla Berner ehdottaa esimerkiksi 100 miljoonan euron hankintatukea, joka koskisi vuonna 2017 hankittavia vähäpäästöisiä ajoneuvoja. Tällä hänen mukaansa lievennettäisiin autokaupan häiriötä.

Vuonna 2016 Suomessa ensirekisteröitiin yhteensä 14 366 vähäpäästöiseksi luokiteltavaa henkilöautoa, joiden kesken jaettuna ministeri Bernerin esittämä tukipaketti olisi noin 6 960 euroa per auto. Kaikkiaan Suomessa ensirekisteröitiin viime vuonna 118 991 henkilöautoa, joten vähäpäästöisten ajoneuvojen osuus ensirekisteröinneistä oli 12,1%. Mikäli hankintatuki jaettaisiin kaikkien henkilöauton ostavien kesken, olisi se noin 840 euroa autoa kohti.

Toisena vaihtoehtona ministeri Berner näkee, että liikenneverkkoyhtiö velvoitetaan antamaan alennuksia osalle autoilijoista.
– Alennuksilla ei voi hyvittää kaikkia tänä vuonna maksettuja autoveroja. Tämä ei kuitenkaan ole tarpeen, koska seuraavaa autoa ostettaessa myös tänä vuonna auton ostavat hyötyvät alemmista hinnoista.

Lopuksi liikenne- ja viestintäministeri huomauttaa, että kyseessä ovat selvityksen pohjalta ehdotetut uudistukset, eikä mitään ole päätetty. Samalla hän kuuluttaa kansalaisia osallistumaan keskusteluun osoitteessa oikeusministeriön ylläpitämässä otakantaa.fi-palvelussa tai lähettämään sähköpostia osoitteella live@lvm.fi.

Teksti: Aake Kinnunen Kuva: Roman Razinkov

Jaa artikkeli