syksy liikenne

Liikenne Uutinen 21.1.2017

Poliitikot Bernerin suunnitelmasta: Aho puoltaa, Orpo ja Soini eivät

Loppuviikon kiivas keskustelu liikenne- ja viestintäministeri Bernerin liikenneverkkouudistuksesta jatkuu vilkkaana.

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin loppuviikosta julkistama liikenneverkkoyhtiöhanke on kirvoittanut lukuisia lausuntoja vielä viikonloppunakin. Mullistava liikenneverkkouudistus löysi sekä puoltajia että vastustajia. Viikonlopun kooste Moottorin loppuviikon LiVe-uutisoinnista löytyy täältä.

YLE: Ex-pääministeri Aho Bernerin mullistavista liikennesuunnitelmista: Jos emme hoida sitä, me kaikki häviämme

Suomen entinen pääministeri Esko Aho (kesk) kommentoi liikenneuudistusta Yle TV1:n Ykkösaamussa. Bernerin nimittämän liikenneselvitystyöryhmän puheenjohtajana toimiva Aho näkee, että maassamme täytyy uudistaa liikenteen rakenteet.

– Se on meille kansallinen elinkysymys. Siinä [liikenneuudistuksessa] ei tarvitse miettiä, kuka voittaa ja kuka häviää, koska voimme kaikki voittaa. Jos emme hoida sitä, me kaikki häviämme, sanoo Aho.

Ahon mukaan tiekäyttöön perustuva maksumalli ohjaisi liikennettä ympäristöystävällisempiin ratkaisuihin. Lisäksi Aho näkee, että liikenneverkkojen rajapintojen avaaminen on oleellinen askel liikennemuotojen yhteistyön ja digitaalisten palveluiden kannalta.

HS: Kokoomuksen Petteri Orpo rauhoitteli autonostajia – ”Ministeriö ei valmistele uusia autoveron muutoksia”

Valtionvarainministeri Petteri Orpo (kok) puolestaan kommentoi kokoomuksen puoluevaltuuston yhteydessä, että valtiovarainministeriössä ei ole valmisteilla uusia autoveron muutoksia. Orpon mukaan autoveron muutoksissa noudatetaan hallitusohjelmassa luvattua asteittaista keventämistä. Bernerin esitys on Orpon mukaan yhden ministeriön alustava suunnitelma, joka lähtee seuraavaksi jatkokäsittelyyn.

– Tästä on vielä hyvin hyvin pitkä matka siihen, että päätöksiä tehdään, Orpo linjasi.

Orpon kommenttien tarkoituksena on rauhoittaa autonostajia, jotka mahdollisesti epäröivät ristiriitaisten vuoksi. Helsingin Sanomille tilannetta kommentoinut Autoalan keskusliiton puheenjohtaja Pekka Rissa kertoi lauantaina, että jo perjantaina useissa autokaupoissa oli erittäin hiljaista.

YLE: Soini lyttää Bernerin suunnitelmat: ”Tämä on kohtelias täystyrmäys”

Perussuomalaisten puheenjohtaja ja ulkoministeri Timo Soini ei julkaisemassaan tiedotteessa lämpene Bernerin liikenneväylien yhtiöittämistä koskevalle esitykselle. Soinin mukaan asia ei tule etenemään hallituksessa eikä esitys ole hallituksen kanta.

– Tämä on kohtelias täystyrmäys näille hankkeille. Tämä hallitus on panostanut tienpitoon ja korjausvelan kiinnikuromiseen huomattavasti edeltäjiään enemmän. Tätä linjaa on jatkettava, kommentoi Soini.

Ulkoministeri Soini näpäyttää samalla hallituskumppaneitaan muun muassa veneverotusta koskevasta rivien hylkäämisestä.

Lähde: YLE, Helsingin Sanomat Kuva: Roman Razinkov

Jaa artikkeli