liikenne

Liikenne Uutinen 19.1.2017

Laske, miten verotusmuutos vaikuttaisi – ehkä – sinun autoiluusi

Uusi laskuri kertoo vaikutuksen euroina vain suuntaa-antavasti.

Autoilun mahdollisesti rajusti muuttuva verotus vaikuttaisi jokaisen suomalaisen autoiluun.

Liikenne- ja viestintäministeriö on selvittänyt mahdollisen liikenneverkkoyhtiön perustamista. Yhtiö rahoittaisi toimintaansa muun muassa tieverkon käytöstä kerättävillä maksuilla.

Ministeriö ja liikenneministeri Anne Berner ovat asian esittelyjen yhteydessä luvanneet, että autoilijoiden kokonaisrasitus ei kuitenkaan kasvaisi, koska samalla nykyisiä liikenteen veroja alennettaisiin.

Uudella laskurilla Trafin nettisivuilla voi laskea, kuinka uudenlainen autoilun hinnoittelu voisi vaikuttaa kustannuksiin omassa liikkumisessa. Laskurin käytössä on toki huomattava, että laskurin tulos ei ole sitova, vaan suuntaa antava esimerkkilaskelma.

Paikannusta karsastettu

Ehdotettuun veromuutokseen liittyy kaksi vaihtoehtoa. Kiinteähintainen maksu olisi esimerkiksi kuukausi- tai vuosimaksu. Sen suuruuteen ajokilometreillä ei ole vaikutusta. Tällainen ratkaisu ei vaatisi ajoneuvon paikantamista.

Kilometriperusteisen maksun suuruus perustuisi puolestaan liikenneverkkoyhtiön teillä ajettuihin kilometreihin. Tämän vuoksi kilometriperusteinen laskutus, joka otettaisiin käyttöön myöhemmässä vaiheessa kiinteähintaisen maksun rinnalla, vaatisi ajoneuvon paikantamisen.

Tätä paikantamista monet autoilijat ja tahot kuten Autoliitto ovat karsastaneet yksityisyyden suojan, järjestelmän rakentamisen kalleuden ja toimintavarmuuden näkökulmista.

Liikenneministeriön ehdotuksessa on luvattu, että tässä ratkaisussa seurattaisiin ajettuja kilometrejä, muttei ajoneuvoa ja henkilöä.

Löydät laskurin täältä: Live-laskuri

Lähde: Trafi

Jaa artikkeli