Liikenne | Uutinen | 26.11.2018

Ajokortti älypuhelimeen on jo lähellä – mobiiliajokortti tulossa lopulta tarjolle

Uusi Autoilija-sovellus tuo kännykän näytölle monenlaisia hyötypalveluja autoilijalle.

Jaa artikkeli

Trafista kerrotaan, että ensi vuosi tuo autoilijoiden ulottuville jo koekäytössä olleen Autoilija-mobiilisovelluksen. Sovellus sisältää sähköisen ajokortin lisäksi muuan muassa ajoneuvon tietoihin liittyviä palveluita. Kenties odotetuin osa uutta sovellusta on mobiiliajokortti.

Alun perin Trafin tavoitteena oli, että mobiiliajokortti olisi ollut kaikelle kansalle tarjolla jo kuluvan vuoden kesällä, mutta nyt käyttöönotto on luvassa vuodenvaihteen tienoilla, tarkempaa ajankohtaa vielä yksilöimättä.

Mobiiliajokortti ei korvaa perinteistä ajokorttia, vaan tulee sen rinnalle lisäpalveluksi.

Toimii kuin muovinen ajokortti

Mobiiliajokortin on tarkoitus toimia muovikortin tavoin: sillä voi todistaa ajo-oikeuden ja iän asiointitilanteessa.

Mobiiliajokortin lisäksi Autoilija-sovelluksesta näkee pelkällä rekisterinumerolla ajoneuvon tekniset tiedot. Haettavan ajoneuvon tulee olla rekisteröity Suomeen.

Näytettäviä tietoja ovat mm. ajoneuvon merkki ja malli, ajoneuvon mitat ja massat, moottorin tiedot, rengastiedot ja katsastustiedot. Näitä tietoja voi hakea myös tunnistautumatta Autoilijaan.

Sovelluksen kautta saa tiedon esimerkiksi siitä, kuinka raskasta perävaunua ajoneuvolla voi vetää, millaiset renkaat ajoneuvoon soveltuvat tai millä aikavälillä ajoneuvo pitää katsastaa.

Erojakin löytyy

Mobiiliajokortilla näkyy kaikkien ajo-oikeusluokkien myöntämispäivä ja viimeinen voimassaolopäivä aivan kuten perinteisessä muovisessa – tai pahvisessa ajokortissa ikään.

Mobiiliajokortilla on kuitenkin joitakin eroja perinteiseen ajokorttiin verrattuna. Niistä merkittävin koskee ajokortin voimassaoloa.

Jos henkilölle on myönnetty perinteinen ajokortti ennen 19.1.2013, on mobiiliajokortti voimassaolopäivä eri kuin perinteiselle kortille merkitty päivämäärä.

Tämä johtuu siitä, että vuonna 2013 voimaan tulleen lakimuutoksen vuoksi ajokortit ovat voimassa enintään 18.1.2033 asti, vaikka niihin olisi merkitty myöhäisempi voimassaolopäivämäärä.

Mobiiliajokortilla näkyy aina ajantasainen voimassaolotieto.

Useita turvaelementtejä

Sovelluksen voi ladata älypuhelimeen App Storesta tai Google Play -kaupasta. Sovelluksen käyttöönottovaiheessa tehdään vahva sähköinen tunnistaminen Suomi.fi-palvelun kautta.

Mobiiliajokorttia varten pitää olla käytettävissä sähköisessä muodossa oleva valokuva viranomaisrekisterissä.

Mobiiliajokortin luotettavuutta arvioidaan Trafin mukaan visuaalisten elementtien avulla. Turvaelementtejä ovat Trafin mukaan kosketettaessa muuttuva, animoitu kuvio, hologrammikuvat kuten Trafin tunnus sekä QR-koodi.

Lähde ja kuva: Trafi

Jaa artikkeli

Keskustelu