Liikenne Uutinen 26.2.2018

Autoliitto neuvoo: näin auto lähtee käyntiin myös kovilla pakkasilla

Autoliiton mukaan fiksu autoilija kiinnittää kovilla pakkasilla huomiota auton akun ja moottorin kestävyyteen.

Suomeen on alkuviikolla saapumassa hyytävä pakkanen. Reilusti miinuksella oleva lämpötila aiheuttaa haasteita myös autoilijoille.

Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen antoi Ilta-Sanomille vinkit, miten pitää auto käyttökunnossa myös kovilla pakkasilla.

– Autoilija välttyy pakkaspäivinä monelta harmilta, jos auto on huollettu säännöllisesti huolto-ohjelman mukaan. Kun noudatetaan huolto-ohjelmaa, silloin tulevat suodattimet vaihdettua, koneessa ovat notkeat öljyt ja jäähdytinneste kestää riittävästi pakkasta. Huolto-ohjelmaan kuuluu yleensä myös akun testaus, Vesalainen sanoo.

Vaihda huono akku

Käyttöikänsä päähän tullut akku kannattaa Vesalaisen mukaan vaihtaa hyvän sään aikana. Lämpimillä keleillä oireillut akku sanoo todennäköisesti pakkasilla sopimukseensa irti. Vesalainen varottaa kuitenkin, että hyvänkin akun saa tyhjentymään vääränlaisella käytöllä. Ajettaessa kovilla pakkasilla lyhyttä matkaa, akku ei välttämättä ehdi latautua.

– Käynnistyksen lisäksi virtaa vievät muun muassa penkin lämmittimet, peilin lämmittimet, tuulilasilämmitin, ohjauspyörän lämmitin ja lämmityslaitteen puhallin. Näin ollen virtaa kuluu, mutta kylmä akku ei lyhyellä matkalla ehdi varastoimaan laturin tuottamaa virtaa. Siksi olisi tärkeää, että pakkasten aikana mielellään pari kertaa viikossa autolla ajettaisiin selkeästi pitempi rupeama, ainakin tunnin verran, Vesalainen ohjeistaa.

Aja pidempään kuin lämmität

Autoliitto neuvoo esilämmittämään moottoria kovilla pakkasilla. Esilämmitys säästää moottoria, parantaa käynnistyvyyttä ja vähentää päästöjä. Polttoainekäyttöisen lisälämmittimen varjopuoli on kuitenkin, että se käyttää virtaa auton omasta. Autoliitto neuvookin ajamaan autolla aina pidempään kuin sitä on lämmitetty.

– Jos lämmittää aamulla autoa puoli tuntia ja sitten ajaa vartin työmatkan, sitten lämmittää autoa taas puoli tuntia ja ajaa vartin, hyväkin akku on viikossa tyhjänä, Vesalainen varoittaa.

Jos matka kuitenkin katkeaa, puhelimeen kannattaa tallentaa jo etukäteen Autoliiton tiepalvelun numero, josta Plus-jäsenet saavat apua vuoden jokaisena päivänä. Autoliitto neuvoo myös varaamaan mukaan riittävästi lämmintä vaatetta, koska sammunut auto kylmenee nopeasti.

Lähde: Ilta-Sanomat, Autoliitto Kuva: Moottorin kuva-arkisto

Jaa artikkeli

Keskustelu