25.11.2022

Pikkujouluna auton rattiin vain virkeänä ja selvin päin – eikä humalaiseen kyytiin saa nousta

Pikkujouluaika on täällä taas. Auton rattiin saa lähteä vain virkeänä ja selvinpäin – matkustajien on myös muistettava, että humalaisen kuskin kyytiin ei pidä nousta.

Pikkujoulukausi on nyt kuumimmillaan. Poliisi tehostaa valvontaa pikkujouluaikaan seuraavien viikonloppujen aikana. Poliisi valvontatoimenpiteitä ovat massapuhallutukset sekä huumepikatestit koko Suomen alueella. Poliisista muistutetaan, että pikkujouluaikana eikä muulloinkaan liikenteeseen ei saa lähteä päihteiden vaikutuksen alaisena.

– Nyt tehovalvonnan aikana riski jäädä kiinni on normaalia suurempi, ajetaan sitten alkoholin tai huumeiden vaikutuksen alaisena, poliisitarkastaja Heikki Ihalainen Poliisihallituksesta sanoo.

Poliisista myös muistutetaan, että jos alkoholia sattui pikkujouluissa menemään reippaasti, myös seuraavana päivänä voi olla viisasta jättää lähtemättä auton rattiin.

– Vaikka alkoholi olisikin poistunut verestä, ajaminen voi olla kiellettyä väsymistilan takia. Kannattaa siis pysyä poissa ratista, kunnes on täysin ajokuntoinen, Ihalainen muistuttaa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

19 000 rattijuoppoa kiinni vuosittain

Kun rattijuopumuksesta kärähtää, seuraamukset voivat olla tuomio sekä ajokielto.

– Jos ajaa päihtyneen kolarin, niin myös kolarin korvaukset ja ajoneuvojen vaurioiden maksut voivat jäädä kokonaan päihtyneen kuljettajan korvattaviksi. Useampaan rattijuopumukseen syyllistyneeltä poliisi voi myös takavarikoida moottoriajoneuvon, joka oikeudenkäynnissä voidaan tuomita valtiolle.

Vuosittain poliisin valvonnassa jää kiinni noin 19 000 kuljettajaa, jotka ovat ajaneet alkoholin tai huumeiden vaikutuksen alaisina. Poliisin tehostetussa pikkujoululiikenteen valvonnassa on jäänyt kiinni noin 250 rattijuoppoa.

– Rattijuopumustehtävien ja -rikosten määrät ovat perinteisesti olleet suuret marras-joulukuun viikonloppuöinä. Myös alkoholionnettomuudet keskittyvät tähän ajanjaksoon. On siis taas syytä muistuttaa, että jos otat, et aja ja jos ajat, et ota, Ihalainen sanoo.

Alkoholi lisää aina riskejä liikenteessä

Liikenneturva muistuttaa myös alkoholin ajokykyä heikentävästä vaikutuksesta, myös silloin kun promillet jäävät alle rattijuopumusrajan. Liikenneturvaan kyselyn mukaan suomalaiset tiedostavat alkoholin vaikutukset ajokuntoon hyvin. Liikenneturvan kyselyn mukaan kuitenkin lähes puolet olisi, tilanteesta riippuen, valmis nousemaan alkoholia juoneen kuljettajan kyytiin, jos tämän päihtymys jää alle rattijuopumusrajan.

Liikenneturva selvitti kesällä 2022 touko-kesäkuun vaihtessa suomalaisten ajatuksia alkoholista ja ajokyvystä. Lähes jokainen vastanneista tiesi, että ajaminen päihtyneenä heikentää ajokykyä.

Liikenneturvan koulutusohjaaja Ari-Pekka Elovaara muistuttaa, että rattijuopumusraja ei ratkaise sitä, onko kuljettaja turvallinen vai turvaton. Alkoholi lisää aina liikenteen riskejä.

– Alkoholi vaikuttaa edelleen liian monen tieliikenneonnettomuuden taustalla. Vuonna 2021 tieliikenteen alkoholionnettomuuksissa kuoli 41 ja loukkaantui 336 ihmistä. Jo pienemmätkin alkoholimäärät huonontavat ajokykyä. Vaikutukset vain korostuvat, jos mukana on väsymystä, flunssaisuutta tai vastaavaa. Päihteiden suhteen on liikenteeseen vain yksi viesti: jos otat, et aja, Elovaara korostaa myös poliisitarkastaja Heikki Ihalaisen viestiä.

Liikenneturvan kyselyssä selvitettiin myös sitä, mikä vastaajien valmius olisi mennä päihtyneen kuljettajan kyytiin. Humalaltaan rattijuopumusrajan ylittävän kuljettajan matkaan olisi valmis lähtemään vain pieni kourallinen. Jos kuskin päihtymys ei ylitä rattijuopumusrajaa, olisi tilanteesta riippuen lähes puolet valmis astumaan autoon.

– Jokainen tietää alkoholin vaikutukset liikenteessä. Päihtynyt kuljettaja on riski ennen kaikkea itselleen ja matkustajille. Jos kuljettaja on ottanut, miksi kyytiin olisi valmis lähtemään? Selväpäisyyden edellyttäminen kuskilta ei ole tiukkapipoisuutta vaan valinta, jolla tuetaan päihteetöntä liikennettä. Asiaan kannattaa puuttua rohkeasti ja varmistaa, että ratin taakse mennään vain selvin päin. Taksin tilaaminen tai auton avainten nappaaminen voi olla tärkeä liikenneturvallisuusteko. Kaverikin varmasti kiittää tästä viimeistään seuraavana päivänä, Elovaara teroittaa.

Lähde: Poliisi ja Liikenneturva

Luetuimmat