2.5.2024

Autojen ensirekisteröinnit pahasti jäljessä viime vuodesta

Kuva Moottori

Kun kalenterivuodesta on kulunut neljännes, autojen ensirekisteröinnit ovat jääneet viime vuodesta jo reilusti yli kymmenen prosenttia eikä huhtikuu tuonut siihen helpotusta.

Tarkalleen ottaen autojen ensirekisteröinnit ovat 13 prosenttia jäljessä viime vuotta. Huhtikuussa rekisteröitiin 6 156 uutta henkilöautoa, mikä on 15,7 prosenttia vähemmän kuin viime vuoden huhtikuussa. Kaikkiaan tänä vuonna on rekisteröity 24 609 uutta henkilöautoa.

Myös ladattavien autojen eli täyssähköautojen ja ladattavien hybridien rekisteröintimäärät ovat hieman jäljessä viime vuotta. Ensirekisteröidyistä henkilöautoista on alkuvuoden aikana ollut noin 26 prosenttia täyssähköautoja ja noin 22 prosenttia ladattavia hybridejä. Viime vuoden tammi-huhtikuussa ladattavien osuus oli noin 51 prosenttia.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Ladattavien autojen määrä näkyy polttonesteiden kulutuksessa

Nestemäisten polttoaineiden kysyntä on laskenut selvästi ajasta ennen pandemiaa. Tilastokeskus kertoo, että bensiiniä myytiin vuonna 2023 noin 8 prosenttia ja dieseliä noin 16 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2019. Tieliikenteen määrä sen sijaan on kasvanut, kertovat Tilastokeskuksen tuoreen Tietilaston tiedot.

Vuonna 2023 henkilöautojen liikennesuorite kasvoi kaikkiaan noin 0,5 prosentilla. Määrä on kuitenkin hieman alempi kuin ennen pandemiaa, jolloin liikennesuorite oli 5 prosenttia suurempi.

– Polttoaineiden myynti on vähentynyt selvästi enemmän kuin liikennemäärä. Tämä kertoo liikenteen voimistuvasta sähköistymisestä ja autojen polttoaineenkulutuksen vähenemisestä viime vuosikymmenen aikana. Vaikka ladattavien autojen osuus autokannasta on vasta hieman alle 9 prosenttia, sähköistyminen keventää jo polttonesteiden myyntitilastoja, toimitusjohtaja Tero Kallio Autotuojat ja -teollisuus ry:stä sanoo.

Liikennesuoritteet vähenivät pandemian aikana, kun etätyö ja erilaiset etäpalvelut vähensivät liikkumistarvetta. Myös talouskasvun hidastuminen ja polttoaineiden hintojen nousu viime vuosien aikana on vähentänyt henkilöliikenteen kysyntää.

Käytettyen kauppa on vilkasta

Autoliikkeissä käytettyjen henkilöautojen kauppaa on ollut vilkasta. Käytettyjen kauppaa käytiin huhtikuussa 14,7 prosenttia viime vuoden huhtikuuta vilkkaammin. Koko vuoden osalta käytettyjä autoja on autoliikkeistä liikkunut 9 prosenttia viime vuotta vilkkaammin.

– Käytettyjen autojen kysyntä on ollut koko alkuvuoden kasvussa, mutta huhtikuussa kasvu oli huomattavasti talvikuukausia nopeampaa. Huhtikuussa autoliikkeiden kautta kulki enemmän vaihtoautoja kuin kertaakaan kymmenen viimeisimmän huhtikuun aikana. Käytettyjen autojen hinnat ovat viime vuoteen nähden hieman alentuneet ja myyntivaraston koko on kysyntään nähden hyvällä tasolla, kertoo toimitusjohtaja Tero Lausala Autoalan Keskusliitosta. 

Käytetyistä autoista 57 prosenttia on ollut bensiiniautoja. Dieselitkin liikkuvat edelleen, noin 29 prosenttia käytetyistä on dieselautoja. Ladattavien hybridien osuus oli noin 9 prosenttia, täyssähköautoja noin 4 prosenttia. Ladattavien autojen osuus on pysynyt alkuvuoden aikana lähes muuttomattomana.

Pakettiautojen rekisteröinnit lisääntyneet

Uusia pakettiautoja rekisteröitiin huhtikuussa yhteensä 889. Luku on noin 10,4 prosenttia enemmän kuin viime vuoden huhtikuussa. Pakettiautoja on ensirekisteröity alkuvuoden aikana 3 352, joten pakettiautojen rekisteröinnit ovat pysyneet samalla tasolla kuin viime vuoden vastaavana ajanjaksona.

Myös kuorma-autojen ensirekisteröinnit kääntyivät huhtikuun aikana ylöspäin. Kuorma-autoja ensirekisteröitiin huhtikuussa yhteensä 336, joka on 7,3 prosenttia enemmän kuin viime vuoden maaliskuussa. Samoin yli 16 tonnin painoluokan kuorma-autoja on alkuvuoden aikana ensirekisteröity 1 020, eli 2,1 prosenttia viime vuotta enemmän. Keskiraskaita 6–16 tonnin kuorma-autoja on alkuvuonna rekisteröity 59, joka on 3,3 prosenttia viime vuotta vähemmän. Kevyitä alle 6 tonnin kuorma-autoja on rekisteröity 248, joka on 13,0 prosenttia viime vuoden alkua vähemmän.

Lähde: Autoalan tiedotuskeskus

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat