Fiat Panda 2005 (169)

Liikenne Uutinen 4.2.2020

Suomen henkilöauton keski-ikä on 12,2 vuotta, mutta mistä löytää Suomen vanhimmat autot?

Kuluneella vuosikymmenellä Suomen autokanta vanheni.

Autoalan tiedotuskeskus kertoi eilen luvun, joka tuskin ketään yllätti, mutta monia harmitti. Suomen henkilöautokannan keski-ikä on kohosi jälleen vuonna 2019: keskimääräisellä suomalaisautolla on nyt takanaan 12,2 auringonkiertoa. Päättyneellä vuosikymmenellä keski-ikä kasvoi 1,8 vuotta. Vastaavasti Suomen henkilöautokannan romutusikä on nykyisin jo 21 vuotta, sekin 1,7 vuotta korkeampi kuin edellisellä vuosikymmenellä.

Ikääntyminen johtuu pääasiassa maltillisesta uusien autojen myynnistä eli ensirekisteröintien määrästä. Vuonna 2019 ensirekisteröitiin 114 199 autoa, kun Autoalan tiedotuskeskuksen mukaan korjausliike vaatisi yli 140 000 auton vuosimyyntiä.

Mutta missä vanhimmat?

Vanhimmat suomalaisautot liikkuvat Itä- ja Pohjois-Suomen maakunnissa. Pohjois-Karjala ja Kainuu pitävät ykkössijaa 14,2 vuoden keski-iällä, ja heti perässä tulee Etelä-Pohjanmaa 13,8 vuodella. Keski-Pohjanmaalla, Satakunnassa, Etelä-Savossa ja Lapissa keski-ikä on 13,5 vuotta.

Uusin autokanta on Uudellamaalla, jossa keski-ikä nousi viime vuonna 9,9 vuodesta tasan 10 vuoteen.

Jos henkilöautokannan keski-ikää vertaa hyötyajoneuvoihin, ovat luvut seuraavat: kuorma-autokannan keski-ikä oli 13,9 vuotta ja pakettiautojen 13,8 vuotta. Linja-autokanta onkin Suomen nuorinta, keski-ikä on vain 11,7 vuotta. Sekin toki on kasvussa.

Pitkää keski-ikää voivotellessa on toki hyvä muistaa yksi seikka: tänään kymmenvuotiaskin auto on paljon turvallisempi kuin se oli kymmenen vuotta sitten.

Jaa artikkeli