Liikenne | Uutinen | 27.8.2019

Turussa Lontoon malliin: Föli kokeilee kaksikerrosbussia syyskuussa

Jos liikenteessä näkyy kaksikerroksinen bussi, onko kyseessä Lontoo, Tukholma tai Berliini? Syyskuussa se voi olla myös Suomen Turku, joka aloittaa kokeilun kaksikerroksisella bussilla seutuliikenteessä.

Jaa artikkeli

Turun seudun joukkoliikennepalvelu Föli kokeilee kaksikerrosbussia syyskuussa osana linjojen 6 ja 7 autovalikoimaa. Kokeilu toteutetaanVDL Bus & Coach Finlandin lainaamalla kaksikerrosbussilla.

Linjat 6 ja 7 valikoituivat kaksikerrosbussikokeiluun, sillä Föli haluaa asiakaskokemuksia laajalta alueelta juuri paljon käytetyillä seutulinjoilla Naantaliin, Raisioon, Kaarinaan ja Lietoon. Asiakkaiden kokemusten lisäksi Föli on kiinnostunut kuljettajien mietteistä ja kaksikerroksisuuden vaikutuksesta ajoaikoihin.

– Kokeilu auttaa meitä tulevaisuuden liikenteen suunnittelussa. Samalla voimme ilahduttaa asiakkaitamme vähän erilaisella tavalla kulkea esimerkiksi työmatkat, kertoo Fölin joukkoliikennepalvelujohtaja Sirpa Korte.

– On hienoa päästä auttamaan Turkua tulevaisuuden joukkoliikenteen kehittämisessä. Joukkoliikenteellä on suuri vaikutus monien arkeen ja siksi onkin tärkeää kokeilla rohkeasti erilaisia vaihtoehtoja parhaan mahdollisen palvelun luomiseksi. Muualla Euroopassa kaksikerrosautot on otettu ilolla vastaan seutuliikenteessä ja todettu kustannustehokkaaksi ratkaisuksi. Erityisesti yläkerta on osoittautunut erittäin suosituksi hiljaisuutensa ja näkymiensä ansiosta, kertoo VDL Bus & Coach Finland Oy:n toimitusjohtaja Henrik Mikkola.

Kaksikerrosbussi on 13 metriä pitkä, asettuen samaan luokkaan nykyisten Föli-bussien kanssa. Neljän metrin korkeus on kuitenkin erottava tekijä. Yhteensä 80 istumapaikasta 61 sijaitsee yläkerrassa ja lastenvaunuille löytyy tilaa keskioven tuntumasta. Takaovea kaksikerrosbussissa ei ole ja sisäänkäynti tapahtuu muiden Föli-bussien tavoin etuovesta. Bussissa kelpaavat kaikki Fölin liput ja kertalipun voi ostaa kuljettajalta käteisellä.

Föli arvioi, että kaksikerrosbusseja ei ole aiemmin käytetty suomalaisessa paikallisliikenteessä. Ikonisten Lontoon kaksikerrosbussien lisäksi kerrosbussit ovat käytössä Amsterdamissa, Berliinissä ja Tukholmassa ajettaessa Norrtäljeen.

Kokeilu alkaa 12.9.2019 ja kestää kolme viikkoa. Föli tiedottaa myöhemmin, mitkä vuorot kaksikerrosbussilla ajetaan, mutta auton on tarkoitus olla liikkeellä aamusta iltaan niin työ- kuin vapaa-ajan matkalaisten käytössä.

Lähde: Föli Kuva: Antti Hentinen

Jaa artikkeli

Keskustelu