Lentokone

Matkailu 16.3.2020

Finnair pulassa – leikkaa lentoliikenteestään peräti 90 prosenttia

Lentoyhtiö Finnair kertoo pörssitiedotteessaan huonoja uutisia.

Korona-virus iskee lentoliikenteeseen. Tuoreessa pörssitiedotteessaan omaa tilannettaan avaa Finnair, joka kertoo leikkaavansa lentoliikennettään tuntuvasti. Normaalista tasosta pudotusta on peräti 90 prosenttia. Syyksi kerrotaan arvattavasti kansainvälisen kriisin aiheuttanut korona-virus. Aiheesta uutisoi ensimmäisenä Yle.

Lentojen leikkaus ei ole ainoa huono uutinen tiedotteessa. Yhtiö antoi myös tulosvaroituksen toistamiseen.

– On selvää, että koronavirus on suurin kriisi lentoliikenteen historiassa, sanoo Finnairin toimitusjohtaja Topi Manner.

Lentoliikennettä leikataan tämänhetkisen tiedon mukaan siten, että tärkeimmät reitit pyritään lentämään edes osittain. Poikkeustilanteen kerrotaan jatkuvan kunnes korona-viruksen aiheuttama epävarmuus helpottaa.

Lisäksi Finnair perui ennusteensa, jonka mukaan kapasiteetti olisi vuonna 2020 kasvanut noin 4 %, ja ilmoitti sopeuttavansa lähikuukausien aikana verkostoaan ja kapasiteettiaan vastaamaan lentoliikenteen kysyntää, minkä vuoksi lentosidonnaiset kustannukset, kuten lentopolttoainekulut ja lentokenttä- sekä muut maksut pienenevät kapasiteetin muutosten mukaisesti.

Verkosto- ja kapasiteettimuutosten lisäksi Finnair ilmoitti myös arvioivansa keinoja sopeuttaa muita kustannuksiaan 40 – 50 miljoonalla eurolla toimin, jotka kohdistuisivat henkilöstöön, myyntiin ja markkinointiin, kehityshankkeisiin ja muihin projekteihin.

Sijoittajien kannalta tilannetta kurjistaa entisestään tieto siitä, että korona-vaikutukset heijastuvat myös vuoteen 2019. Samassa tiedotteessa kerrotaan, että yhtiön hallitus on harkinnut osingonjakoehdotustaan ja on olosuhteiden nopean heikkenemisen vuoksi todennut, että osingonjaosta tulisi pidättyä. Myös Suomen valtio on ilmoittanut yhtiölle, että se aikoo äänestää 0,20 euron osakekohtaista osinkoehdotusta vastaan muuttuneiden olosuhteiden takia. Ehdotettu osinko vuodelta 2019 ei siten toteudu.

Suomen hallitus on vahvistanut yhtiölle tukevansa Finnairia aktiivisesti tämän poikkeuksellisen ajanjakson aikana, tiedotteessa kerrotaan.

Lähde: Finnair, Yle Kuvituskuva: Moottorin arkisto

 

Jaa artikkeli