Bromo_Jaava_Indonesia

Matkailu Ulkomaanmatkailu 17.5.2017

Matka: Bromon rikkipierut jäävät muistoihin

Matka vieraan planeetan maisemiin vaatii lopulta yllättävän vähän: lentolipun Indonesiaan, kohtuulliset keuhkot ja herätyskellon.

Liikkeellä on oltu taas ennen auringonnousua. Maailma on täynnä auringonlaskun ratsastajia, mutta kyllä uuden päivän tervehtiminen on vähintään yhtä antoisaa. Ja vaikka herääminen on vaikeaa, kun kello soi yön pimeydessä, sopivan paikan tullen vaiva kyllä palkitsee näkijänsä.

Bromo_Jaava_Indonesia

Bromo on tulivuori Jaavan saarella ja yksi Indonesian suosituimpia turistikohteita. Tunne aamuhämärässä on suorastaan absurdi, kun vuorenrinteet kuhisevat paikallisia turisteja. Näitä kuskaa mahtava laivasto Toyota Land Cruisereita eri vuosikymmeniltä. Hinta on neuvottelukysymys, minä sain neuvoteltua jeepin ja sen kuskin omaan käyttööni neljäksi tunniksi 20 eurolla.

Bromo_Jaava_Indonesia

Aamu kannattaa ottaa vastaan näköalapaikalla, josta aukeaa upea näköala hiekkaisen laakson yli Bromon vuorelle. Vasta kun aurinko on maalannut maiseman hitaasti purppurasta oranssiksi ja lopulta keltaruskeaksi, kannattaa siirtyä alas hiekan ja tuhkan peittämään tomuiseen laaksoon.

Bromo_Jaava_Indonesia

Siellä on Bromon juurella parkissa useampi sata Land Cruiseria. Näitä on tällä alueella yhteensä peräti 800 kappaletta. Minun kuskini auto oli vuosimallia 1981. Se kestää siis röykytystä isältä pojalle.

Ja ylhäällä odottaa…antikliimaksi

Kuski jää parkkiin odottelemaan, kun turisti lähtee kipuamaan viimeiset sadat metrit tomuista polkua 2 329 metrin korkeudessa sijaitsevalle kraaterille.

Bromo_Jaava_Indonesia

Tälläistä on varmaan ollut joskus pyhiinvaelluksilla. Tuhannet ihmiset kävelevät tomuista polkua peräkanaa. Ja jos joku ei jaksa kävellä kraaterille, ylös pääsee myös hevoskyydillä. Tai melkein ylös – viimeiset portaat on käveltävä itse aina.

Ja ylhäällä odottaa antikliimaksi. Kraateri on kraateri, eikä edes mitenkään sävähdyttävä. Toki pieni savupilvi luo sopivasti draamaa tilanteeseen. Ja hyi sitä löyhkää. Rikkipierun tuoksu tunkeutuu pistävänä suuta ja nenää peittävän huivinkin läpi.

Bromo_Jaava_Indonesia

Bromo on purkautunut viimeksi vuonna 2015. Kaikki viimeiset purkaukset ovat olleet melko maltillisia. Ilmaan on noussut lähinnä tuhkaa, joka on haitannut lentoliikennettä sekä läheiselle Malangin kentälle että myös Balille. Mutta pinnan alla kuplii koko ajan.

Kraaterivisiitin jälkeen on aika kivuta takaisin alas tasangolle, jossa on aikaa nauttia vielä kuppi kahvia ja paistettu banaani aamiaiseksi paikallisen heimon pitämässä kahvilateltassa.

Bromo_Jaava_Indonesia

Bromo vallataan maasturilla

Parhaiten Bromolle pääsee lentämällä Juandan kansainväliselle kentälle Surabayassa. Sinne on lentoja useista Aasian kaupungeista, ja Balilta tai Jakartasta lentomatka ei ole edes kovin pitkä. Autolla Bromolle on Surabayasta matkaa pari tuntia.

Seikkailuhenkiset hoitavat matkan vuokra-autolla, helpompaa matkantekoa arvostavat valitsevat vuokra-auton kuljettajalla tai julkisen liikenteen yhteydet läheiseen Malangin kylään, josta loppumatka eli noin tunnin autokyyti on suoriuduttava taas joko vuokra-auton ja kuljettajan tai pikkubussin avustuksella.

Bromo_Jaava_Indonesia

Loppumatka Bromolle sujuu silti aina Land Cruiser -kyydillä, jolloin kuski on paikallinen ja käytössä koko perillä olon ajan. Se tekee elämästä helpompaa.

Jaa artikkeli