Uusikaupunki automuseo

Matkailu Kotimaanmatkailu 23.10.2017

Matka: Haluatko istahtaa Kekkosen tuoliin? Uudenkaupungin automuseossa se onnistuu

Uudenkaupungin autotehtaan naapurissa sijaitseva museo sisältää laajan Saab-kokoelman ohella yllättävää rekvisiittaa. Mielenkiintoisia ovat muun muassa tehtaan yhtymäkohdat pitkäaikaiseen presidenttiimme Urho Kekkoseen.

Uudenkaupungin automuseo kattaa nykyisellään yli sata autoa kaikkiaan kolmessa näyttelyhallissa. Pääpaino on luonnollisesti Valmet Automotiven – tai Saab-Valmetin kuten tehdasta aikaisemmin kutsuttiin – kokoonpanemissa autoissa.

Nähtävillä on sekä tuotantoautoja että lukuisia toteutumattomia prototyyppejä. Uniikkikappaleita ovat myös ensimmäiset ja viimeiset valmistetut automallien yksilöt, jotka kiikutettiin museoon uunituoreina suoraan tehtaalta.

Uusikaupunki automuseo vihkiäiset

Eka – tai ainakin melkein eka

Erään tallaisen auton tarina linkittyy läheisesti tasavallan presidentti Urho Kaleva Kekkoseen, joka myös muurasi Saab-Valmetin peruskiven marraskuussa 1968.

Kun tehdas aloitti toimintansa vain vuotta myöhemmin, tapahtumaa päätettiin juhlistaa lahjoittamalla ensimmäinen valmistunut auto presidentin käyttöön. Tamminiemeen toimitettu sininen Saab 96 rekisteröitiin asiaankuuluvasti tunnuksilla EKA-96.

Uusikaupunki automuseo

Tässä kohdassa julkisuutta taidettiin viilata hieman linssiin, sillä tarinan mukaan kyseessä oli vasta 14. linjalta valmistunut yksilö. Lieneekö tällä varmistettu se, että Kekkosen auto oli varmasti vapaa lastentaudeista?

UKK:lla tai hänen esikunnallaan ei ollut ysikuutoselle juuri käyttöä, joten auto palautui varsin pian takaisin tehtaalle, jonka näyttelytilassa se majaili vuoteen 1984 eli museon avautumiseen asti. Siellä auto on esillä yhä tänäkin päivänä.

Uusikaupunki automuseo vihkiäiset

Ennen Uuteenkaupunkiin päätymistään EKA-96 sai kuitenkin erään tärkeän tehtävän.

Presidentin pyynnöstä autoa käytiin esittelemässä maaherroille ympäri Suomea, ja kiertueen saaman julkisuuden myötä värvättiin työntekijöitä kasvavan autotehtaan palvelukseen. Osattiin sitä siis Uudessakaupungissa ennenkin rekrytoida.

Sokeria, teidän armonne?

Mutta on museossa muutakin Kekkoseen liittyvää. Ysikuutonen ei nimittäin jäänyt presidentin ainoaksi autolahjaksi: tämän Ruotsissa pidennetyn Saab 99:n UKK vastaanotti Saabin pääomistajalta Marcus Wallenbergilta vuonna 1975.

Uusikaupunki automuseo

Vihreän auton viereen parkkeeratut arvokkaan mustat Saabit puolestaan paljastavat, miten asiassa lopulta kävi: venytettyjä 99- ja myöhemmin 900-malleja alettiin suunnitella ja valmistaa Suomessakin, ja tällaisia oli sittemmin myös Kekkosen käytössä.

Silti ehkä riemastuttavin museon yksityiskohta on Saab-rivistöjen välistä löytyvä huone, jossa voi istahtaa lepuuttamaan jäseniään sinisille, kangasverhoiluille retrotuoleille. Ne eivät olekaan mitkä tahansa jakkarat.

 

Autotehtaan laajennuksen avajaisiin vuonna 1974 oli kutsuttu Kekkosen lisäksi Ruotsin vastakruunattu nuori kuningas Kaarle Kustaa, ja he käyttivät vierailulla juuri näitä kyseisiä tuoleja. Aikalaistodiste löytyy molempien tuolien pohjiin kirjailluista teksteistä.

Ehkei ainoa, mutta varmasti yksi hyvä syy piipahtaa Varsinais-Suomessa – suosittelemme lämpimästi sekä Saab- että Kekkos-faneille.

Lisätietoja:

Jaa artikkeli