Reeperbahn_

Matkailu Ulkomaanmatkailu 1.6.2017

Matka: Reeperbahn, Hampuri – maailman syntisin kilometri

Sankt Pauli ja Reeperbahn on yksi Suomen tunnetuimpia Syksyn Sävel -klassikoita, mutta paikkana se tuskin on enää sitä, mitä se oli Irwinin aikoihin – Beatlesista puhumattakaan.

Meno on kuin Suomessa vappuna, ja tätä samaa joka ikinen ilta… Legendaarinen Reeperbahn Hampurissa mainostaa itseään maailman syntisimpänä kilometrinä, mutta yhtä hyvin se voisi kehua olevansa maailman kostein kilometri.

Reeperbahn_

Nykyään se ei nimittäin enää ole pelkkä veri, joka vetää Reeberbahnille. Lähes ilmaiset shotit ja halpa olut ovat varmasti tänä päivänä yhtä suuri vetonaula Reeperbahninilla kuin kotikadun tytötkin: baaritiheys on kohtalainen, niitä osuu alueelle satakunta.

Reeperbahn on vajaan kilometrin mittainen katu Hampurin Sankt Paulin kaupunginosassa, ja Irwinin aikaan se oli todellakin monelle ikkuna suureen maailmaan. Mutta kun aikuisviihteestä on tullut massaviihdettä, joka on verkossa kaikkien ulottuvilla, punaisten lyhtyjen alueet ympäri maailmaa ovat menettäneet jotain kielletyn hedelmän maustaan.

Reeperbahn_

Hämyinen ponnahduslauta myös Beatlesille

Hampuri on aina ollut vilkas satamakaupunki, ja Sankt Paulin historia viihdyttämiseen erikoistuneena kaupunginosana on pitkä. Varsinaiseen syntiseen maineeseensa alue nousi kuitenkin 1960-luvulla.

Reeperbahn_1

Hämyisät kellaribaarit toimivat tuolloin myös Beatlesin nousujalustana kohti ensimmäistä levytyssopimusta ja isompia estraadeja. Beatles veti Reeperbahnilla sitä kuuluisaa kovan päivän iltaa monena iltana peräkkäin vuosien 1960 ja 1962 välissä.

Reeperbahn_

Baarien, klubien ja pelisalien isäntinä toimivat 1960–80-luvuilla varjoisilla kujilla viihtyvät hämärämiehet. Rikollisuus jylläsi, ja rikollisliigat ottivat yhteen verisesti. Samanaikaisesti alue toi kuitenkin jatkuvasti kasvavia määriä turisteja Hampuriin ihmettelemään laulun arvoista paikkaa. Ja näille kävijöille maistuivat laulun ja leikin ohessa myös juoma ja ruoka.

Reeperbahn_

Hyvin alueella ei kuitenkaan mennyt, 90-luvulla Sankt Pauli oli yksi Euroopan köyhimpiä ja huonomaineisimpia kaupunginosia. Erityisesti huumekauppa rehotti. Hyvän käsityksen alueen historiasta saa käymällä Sankt Paulin museossa.

Reeperbahn_

Kehitys kuitenkin kehittyy, ja maailma muuttuu siinä ohessa. Niinpä Reeperbahn houkutteli tälle vuosituhannelle siirryttäessä yhä enemmän myös valtavirran turisteja.

Reeperbahn_

Näin ollen Hampuri päätti lopulta sijoittaa vuonna 2006 alueeseen. Jälleenrakennustöihin panostettiin 9,7 miljoonaa euroa.

Reeperbahn_14

Ei tarvetta ujosteluun

Nyt Reeperbahn elää historiansa vilkkainta ja myös valoisinta aikaa. Rikollisuus ja huumeet on lakaistu maton alle, ja alueella voi liikkua turvallisesti läpi yön. Tästä pitää huolen kattava poliisivalvonta.

Reeperbahn_

Tanssitytöt, kabareet ja villit show-illat ovat yhä Reeperbahnin ydintä, mutta yhä useammin Reeperbahn toimii myös vain kulissina kaveriporukan kostealle illalle.

Reeperbahn_

Karaokea voi laulaa nykyään missä vain. Ja jos haluaa nauttia normaalimmasta kulttuurista, Reeperbahnin alueella on myös lukuisia tavallisia teatteria.

Reeperbahn_

Reeperbahnia ei kannata siis ujostella tai pelätä. Jos matka kulkee Hampurin kautta, Reeperbahn on poikkeamisen arvoinen tuttavuus – jo yksin sen historian ja maineen takia. Matkamuistojakin voi kadun varrelta ostaa kotiin illanviettoja virkistämään…

Reeperbahn_

Ja toki välillä voi kuvainnollisen lihan himon lisäksi harrastaa oikeaa herkuttelua. Reeperbahn tunnetaan myös pikaruokaloistaan, eli legendaarinen currywurst on must. Ja jos joku kaipaa jostain kumman syystä jotain tutumpaa, alueelta löytyy myös kolme ihka aitoa Hesburgeria…

Teksti ja kuvat: Vesa Eskola

Jaa artikkeli