13.2.2024

Käyttötesti käytetyllä: onko Volvo V50 ”oikea” Volvo?

Käytetty Volvo V50

Volvo V50 jakaa saman perusrakenteen esimerkiksi Ford Focuksen ja Mazda 3:n kanssa, sekä konepellin alta löytyy PSA-konsernin dieselmoottori. Onko V50 siis "oikea" Volvo?

Jokaisen automerkin kannattajakunnalla tuntuu olevan jokin raja sen suhteen, mitkä autot ovat ”oikeasti” kyseisen valmistajan tuotteita. Esimerkiksi vastikään hankkimamme Mercedes-Benz W124:n kohdalta olemme saaneet jo useita lukijapalautteita, joissa tuon mallin kerrotaan olevan viimeinen oikea Mersu. Tästä saadaankin oiva aasinsilta vastikään myymäämme käytettyyn Volvo V50:een.

Volvojen kohdalla osalla raja tuntuu menevän siinä, että oikeat Volvot olivat takavetoisia. Toisten mielestä Volvo 850 oli vielä oikea Volvo, ja osa taas haluaisi jättää Renault/Mitsubishi-pohjaiset S40 ja V40 -mallit, sekä Ford/PSA-pohjaiset S40 ja V50 -mallit pois ruotsalaisvalmistajan repertuaarista.

V50 todella jakaa saman perusrakenteen esimerkiksi Ford Focuksen ja Mazda 3:n kanssa, johtuen tuolloisesta Ford-omistuspohjasta. Lisäksi kyseisestä ekodieselistä ei löydy konepellin altakaan Volvon omaa tuotantoa, vaan ranskalaisen PSA-konsernin dieselmoottori.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Vastuu valmistajalla

Tästä huolimatta olisi tyhmää väittää, ettei V50 ole ”oikea” Volvo. Sen ulkomuoto ja ergonomia ovat täysin Volvon omaa käsialaa. Etenkin ergonomiasta tunnetun Volvon kohdalla tämä tarkoittaa esimerkiksi kyseiseen segmenttiin nähden aivan erinomaisia istuimia, joilla ei selkä päässyt kipeytymään edes yhtäjaksoisen 1 000 kilometrin rutistuksen aikana.

Käytetty Volvo V50

Erään toisen Volvon ensikoeajon yhteydessä päästiin sattumalta jututtamaan myös Volvo V50:n kehityksessä mukana olleita insinöörejä. He kertoivat, ettei perusrakenne todellakaan ole yksin Fordin käsialaa, vaan Volvo on ainakin heidän mukaansa ollut vahvasti mukana kehittämässä sitä.

Ja vaikka komponentit on muualta lainattuja, tai Volvon yhteistyössä muiden valmistajien kanssa kehittämiä, on Ruotsissa saatu hoitaa hienosäätö autolle. Ajettavuudeltaan se ei ehkä eroa merkittävästi Focuksesta, mutta on tyyliltään hyvin tyypillinen ”pikku-Volvo”. Alustavire on mukava, mutta ei niin pehmeä ja suodatettu kuin isommissa Volvoissa. Ohjaustunto on hyvä, ja paremmilla talvirenkailla ajokäyttäytyminen liukkaalla oli jopa hieman yliohjaavaa. Kaikkiaan ajotuntumaa voi kutsua viimeistellyksi.

Muutenkin kiistely siitä mikä on "oikeasti" kenenkin tuote on outoa. Jos valmistaja on kyseisen tuotteen laskenut markkinoille omalla brändillään, ei siitä voi sysätä vastuuta muille valmistajille jotka ovat toimineet mallin kehittämisessä yhteistyössä. Volvo V50 on Volvon tuote ja sillä selvä, vaikka kaikki eivät mallista henkilökohtaisesti pidäkään.

Teksti ja kuvat: Eetu Kokkonen

Luetuimmat