26.4.2024

Testi: Vedenpitävä reppu pyöräilyyn ja moottoripyöräilyyn – vesitiiveys menee käytettävyyden edelle

Kuva Manu Tuppurainen

4Lightin led-nauhoilla varustettu reppu pitää huolen näkyvyydestä, ja sen tiivis vetoketju vesitiiveydestä.

Suomeen on saapunut myyntiin ruotsalaista suunnittelua oleva polkupyöräilijöille ja moottoripyöräilijöille tarkoitettu reppu, jonka luvataan olevan vesitiivis.

Moottori kokeili repun vesitiiveyttä – ja kyllä, se ei päästänyt vettä sisäänsä, vaikka reppu upotettiin veteen hetkeksi. Repun uskoisi pitävän silloin myös rajumman sateenkin ulkopuolella pidemmän aikaa, valmistajan lupaus on nimenomaan se, että se pitää varusteet kuivana rankkasateessakin.

Varsinaista vesipilariarvoa repulle ei ilmoiteta. Kun tuotteen vesipilariarvo on yli 20 000, tuote on silloin vedenpitävä, kun sateen määrä on erittäin suuri. Emme kuitenkaan suosittele repun upottamista veteen pidemmäksi aikaa ainakaan kallisarvoisten tuotteiden ollessa sisällä, ennen kuin vedenpitävyyden on testannut useasti ja pidemmissä jaksoissa.

4Light-reppu on valmistettu polyesterista sekä TPU:sta – TPU-kalvo on 4Light-repun tapauksessa juuri se materiaali, mikä tekee siitä vedenpitävän. Kovemmat sateet repun pitäisi pitää siis loitolla.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Ledit loistavat pimeässä

Vesitiiveys ei ole 4Light Illumine -repun ainoa juttu, vaan toinen merkittävä asia siinä on turvallisuutta tuovat led-valot.

Repussa on niin sen takana kuin myös olkahihnoissa led-valot, jotka näkyvät pimeässä ja tuovat näkyvyyttä. Takana oleva led-nauhasto on väriltään punainen ja edessä oleva sininen kertomassa mihin suuntaan reppua käyttävä kulkija on menossa. Valmistajan mukaan ledien valo pitäisi näkyä jopa kilometrin päähän. Olkahihnoissa olevat led-nauhat on suojattu toiselta puolelta, jotta ne eivät häikäise repun käyttäjää.

4Lightin repun käyttötestissä havaittiin hyvin vesitiiveys menee käytettävyyden edelle. Reppu on hankala käyttää, koska vetoketju liikkuu jähmeästi. Reppu ei myöskään oikein aukea kunnolla, sillä vetoketju ei ylety repussa alas saakka vaan reppu aukeaa vain noin puolet repun korkeudesta.

Tämä kaikki on tietysti tehty vesitiiveyden ehdolla – vetoketju on se paikka, josta vesi menee reppuun sisälle, jos se jostain ylipäätään pääsee sisälle – ja tässä ei liene paljoa muita vaihtoehtoja kuin tehdä vetoketju tiiviiksi. Tämä tietysti vaikeuttaa ja hankaloittaa vetoketjun liikkumista.

Vetoketjun parempaa liikkuvuutta varmistaakseen repun valmistaja on pistänyt reppuun mukaan voiteluaineen, jolla vetoketjun saa liikkumaan jouhevammin.

Ei virtalähdettä mukana

Repun muihin varusteisiin kuuluvat myös tietokoneelle tarkoitettu sisätasku, joka on valmistettu samasta vedenpitävästä materiaalista kuin itse reppu. Sisätaskuun mahtuu 15-tuumainen tietokone. Taskussa on tarrakiinnitys, joten se ei itsessään ole vedenpitävä.

Hinta valmistajan verkkokaupassa 1 889 kruunua eli tämän hetken kurssin mukaan alle 170 euroa. Suomessa repun suositushinta sitä myyvissä kaupoissa on 189 euroa.

Repun led-valot tarvitsevat virtalähteen, mutta sitä repuun ei sisälly mukaan. Valmistajalta ja sitä myyviltä jälleenmyyjiltä voisi olla viisautta tehdä repusta myös tuotepaketti, jossa reppu myytäisi virtalähteen kanssa esimerkiksi pienellä lisähinnalla, tämä palvelisi kuluttajaa paremmin. Reppu voi jäädä kauppaan, jos virtalähteen joutuu etsimään vielä erikseen.

Reppu painaa 1,8 kiloa eli hieman enemmän kuin normaali vastaavankokoinen 30-litrainen reppu. Paino tulee materiaaleista, jotka ovat paksua ja jämäkkää vesitiivistä kangasta.

Mukautuu huonosti vartalon muotoihin

4Light Illumine -reppu on ihan mukavan oloinen selässä. Koska reppu on valmistettu vesitiiveyden varmistamiseksi jäykästä kankaasta, se mukautuu kuitenkin huonosti vartalon muotoihin. Sen vuoksi selkäpuolelle sekä olkahihnoihin olisi toivonut hieman enemmän pehmustetta. Selkäpuolella hengittävä pehmuste olisi myös hikoilun ja tuulettumisen kannalta parempi vaihtoehto kuin vettäpitävä jäykkä kangas, nyt kangas on hyvin lähellä selkää. Reppu toimii ehkä paremmin moottoripyöräillessä kuin pyöräillessä, jossa repun mukautuvuutta kehon liikkuvuuteen vaaditaan enemmän. Moottoripyöräillessä ajoasut ovat yleensä sen verran paksummat, joten reppu asettunee moottoripyöräilijän selkään paremmin.

Valmistaja myös ilmoittaa, että repun maksimikuorma on 30 kiloa, tämän on arvo, jota läheskään kaikissa repuissa ei ilmoiteta. Ihan hyvä tieto sekin.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

4Light Illumine

Tekniset tiedot

Tilavuus 30 litraa
Paino 1,8 kg
Koko 51 x 27 x 33 cm (korkeus x pohjan leveys x syvyys)
Lampun tyyppi 4light FLexi-LED
Materiaali 80 % polyesteri, 20 % TPU

Max kuorma 30 kg
Kannettavan tietokoneen tasku sekä tarviketasku

Mukana voiteluainetta vetoketjulle

Virtalähde ei sisälly hintaan

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat