22.4.2025

American Car Show 2025: jokunen oivallus villistä lännestä eli siis tuning-osastolta

Kuva Benjamin Helander

Mistä näitä ideoita oikein tulee?

American Car Show paketoitiin tämän vuoden osalta pääsiäissunnuntaina, ja ensi vuoden tapahtumaankin on alle vuosi aikaa, sillä vuonna 2026 pääsiäinen koittaa tätä vuotta aiemmin. Moottori poimi tämänvuotisen show'n runsaasta tarjonnasta jo modernin Martin sekä kolme upeaa Cadillacia vuosilta 2024, 1938 ja 1907.

Asiallisten Cadillacien ja niiden tuoman pienimuotoisen historian oppitunnin jälkeen on aika vähän löysätä vyötä, kenties jopa joustaa hieman siitä asiallisuudesta ja kurkistaa mitä rinnakkaistapahtumien tuning-autoilla oli meille tarjota.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mazda iskee silmää

Harvalla on ollut mitään pahaa sanottavaa kulttiroadster Mazda MX-5:stä koko sen 36-vuotiselta olemassaolon ajalta, mutta kun vuosimallin 1991 MX-5 violettina ja pääsiäisteeman sopivilla rocket bunny -korisarjoilla iskee silmää, pahaa sanottavaa ei ole varmaankaan kellään.

Toiminto on luonnollisesti mahdollista vain piilolamppujen avulla. Tämä sai miettimään, kuinka piilolamput ovat olleet aivan liian kauan kadoksissa. Eivätkö ne voisi jo palata takaisin muotiin?

Tiedät-kyllä-kenen kosto

Volkswagen Kupla on automaailman suurimpia vitsien lähteitä, määrällisesti puhutaan ehkä jostain Ladan ja Simca 1000E:n välimaastosta. Nimityksissä Kupla on varmasti edellä kaikkia, sillä tälle päivänsäteelle löytyy oma nimi ainakin kymmenistä eri kielistä. Suomalainen "Kupla" on itse asiassa maailmanmitassa poikkeuksellinen ajatuksenjuoksu, sillä yleisimmin kansanautossa on nähty koppakuoriaista.

Yksi sitkeimmistä liikanimistä Volkswagen Typ1:lle on "tiedät-kyllä-kenen kosto". Onhan tämä brutaalin näköinen viritys, mutta jos kostosta selvitään tällä, ehkä se kannattaa vain hyväksyä. Kosto on suloinen.

Huolettomasti hidastetöyssyihin

Jatketaan Volkswageneilla. Kaikki tietävät sen tunteen, joko ratin takaa tai sivustakatsojana, kun auto ajaa hidastetöyssyyn vaivaannuttavan hitaasti, ja silti pohja nuolaisee asfalttia.

Sitä vaaraa ei selvästikään ole tällä Volkswagen Transporter T3:lla, joka lainaa ajovalonsa ja etusäleikkönsä suunnilleen saman aikakauden BMW:stä.

Ja kun mennään kolme sukupolvea eteenpäin, Transporter T6:een - nyt siis jo viimeistä edelliseen näkemykseen Transporterista - moottori on siirtynyt takaa eteen, mutta maavaralle ei ole näyttänyt tapahtuneen mitään.

Pitää näköjään mennä aina T1:een ja tähän upealla tavalla entisöityyn Kleinbusiin, että myös hidastetöyssyn yli päästään kunnialla.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

90 000 watin Scania

Tuning-osastolta toisen hallin perältä löytyi myös erillinen alue, Car Audio World. Tämän termin tarkka Oxford Dictionaryn mukainen määritelmä ja suomenkielinen käännös on "kuulovaurio".

Tältä osastolta löytyi näyttelyn parhaimmisto nimenomaan autohifin näkökulmasta. Alueella liikuttiin siis omalla vastuulla, mutta sinne uskaltautuneet pääsivät todistamaan vuosimallin 1984 Scania-bussia yhteensä 90 000 wattia tuottavalla, lähes koko kyljen laajuisella äänentoistojärjestelmällä. Se koostuu 12 diskantista ja 80 MidBassosta.

Häikäisevä Tesla

Kaikki pimeällä ajaneet ovat varmasti törmänneet tilanteeseen, jossa vastaan on tullut nyt löysentyneiden lisävalosäädösten aikakaudella auto, joka jää verkkokalvoille ikävän pitkäksi aikaa pimeää taustaa vasten.

Sellaiselle on potentiaalia myös tässä Tesla Model Y:ssä, jossa toissavuotisesta myyntikuningattaresta on tehty astetta etenemiskykyisempi ajoneuvo. Maastorenkaiden, maastopuskureiden, vinssin ja taakkatelineen ohella tässä Teslassa on reipas rivistö lisävaloja.

Rehellisesti huijaritaksi - miksi

Vuonna 2018 voimaan astunut taksilain uudistus vapautti taksitoimintaa Suomessa, ja on sittemmin kerännyt kansalaisilta kiitettävän määrän lokaa niskaansa. Voiko suomalaiseen taksiin enää luottaa, kun rehellisten joukkoon on päässyt jos jonkinlaisia suhareita?

Onneksi on myös niitä huijaritakseja, jotka kertovat avoimesti olevansa sellaisia. Ainakin tämä Mercedes-Benz 190, joka on takaluukun reunan antennista päätellen ollut joskus ihan oikeakin taksi, kertoo täysin rehellisesti olevansa fake taxi eli miksi.

Ulkoisen habituksen perusteella on korkea riski, että perjantai-iltana tämän Mersun kyytiin hypätessä päätyy vain päämäärättömästi kiertämään jotain korttelia mittarin raksuttaessa läpi yön.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Asennekasvatusta

Nuoret hankkivat ajokortin yhä useammin opetusluvalla eli siten, että esimerkiksi oma vanhempi hoitaa suurimman osan ajo-opetuksesta omalla autolla. Iso osa tästä rupeamasta on - tai ainakin pitäisi olla - asennekasvatusta, jossa tuleva kuljettaja opetetaan esimerkillä ja hegemonialla vastuulliseksi ja turvalliseksi liikenteessä.

Mikään maailman yksityiskohta ei millään muotoa viittaa siihen, etteikö juuri tämä tuning-osaston oikeaoppisesti opetuskolmiolla ja lisäpeilillä varustettu W202-korinen Mercedes-Benz C-sarja tarjoaisi parhaita mahdollisia lähtökohtia tähän asennekasvatukseen.

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat