31.3.2024

Antwerpenin oodi muodille: koska tyylikkyys on aina muodikasta

Kuva Vesa Eskola

Antwerpenia ei ehkä tunneta samanlaisena muodin keskuksena kuin Milanoa tai Pariisia, mutta kaupungista löytyvät omat muotikorttelinsa – ja muodille on omistettu myös omat koulunsa sekä hieno museo.

Antwerpen on hieno kaupunki, joka jää valitettavan usein vähemmälle huomiolle, koska Bryssel vie valtaosan Belgiaan saapuvien turistien huomiosta. Ja onhan Brysselissä puolensa. Me pidämme kuitenkin enemmän Antwerpenista, koska sen ilmapiiri on rennompi – tähän vaikuttaa omalta osaltaan myös kaupungin hallitseva kieli eli flaami. Kieli muokkaa tunnetusti kulttuuria. Antwerpen on myös kaupunkina selvästi kompaktimpi ja siten huomattavasti helpommin tutustuttava kuin ranskankielinen Bryssel.

Yksi tutustumisen arvoinen paikka Antwerpenissa on syyskuussa 2002 avattu muotimuseo MoMu, jonka tehtävänä on paitsi esitellä myös ylläpitää belgialaisen vaateteollisuuden luomuksia valtavissa kokoelmissaan.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Hieno MoMu

MoMun omiin kokoelmiin kuuluu noin 35 000 erilaista näyttelykappaletta. Se tekee MoMun kokoelmasta luonnollisesti Belgian suurimman ja tärkeimmän. Ja ei, nuo kaikki vaate- tai kangaskappaleet eivät todellakaan ole pysyvästi esillä museossa.

Pysyvä näyttely on itse asiassa varsin kompakti. Ja nimi hämää, sillä pysyvä näyttely ei ole pysyvä vaan vaihtuu vuosittain. Vain näin museon on mahdollista esitellä suurta kokoelmaansa. Lisäksi muotia opiskelevien on mahdollista tutustua muihin museon arkistossa oleviin näyttelykappaleisiin lähemmin osana alan opiskelua.

Pysyvässä näyttelyssä pääpaino on belgialaisissa vaatesuunnittelijoissa, joskin toki myös kansainvälisiä ja avantgardistisia näyttelykappaleita on jatkuvasti esillä.

Ja muotia esitellään myös pidemmältä aikaväliltä; esillä on aina nykymuodin lisäksi myös historiallisia vaatteita, tekstiilejä ja asusteita. Vanhimmat vaatteet ovat 1500-luvulta.

Historiallisten vaatekappaleiden avulla luodaan raamit muodin kehittymiselle ja inspiraatioille vuosisatojen varrella – eli vaatteiden ihastelun ohessa ne tuodaan myös oikeanlaiseen kontekstiin. Tätä kokemusta avustetaan vielä erinomaisilla informaatiotauluilla.

Myös tekniikan kehittyminen otetaan huomioon, eli miten tekniikka on mahdollistanut aina uudenlaisen tavan valmistaa vaatteita.

Ja toki muotia tarkastellaan myös eri kulttuureiden kautta, ja miten muotivaikutukset ovat kulkeneet ihmisten mukana valtamerien yli mantereelta toiselle.

Sympaattinen Antwerpen kutsuu kävelemään

Ja kun muotia on ihasteltu, on aika lähteä shoppailemaan. Antwerpenistä löytyy runsaasti kivoja pieniä putiikkeja. Myös käytetyille vaatteille on kivoja liikkeitä, ja osa niistä keskittyy muotinäytöksissä esillä olleiden yksittäiskappaleiden kauppaan (vinkki, vinkki).

Ja kun shoppailut on hoidettu, vastapainoa tälle muotipläjäykselle tuo kierros Antwerpenin vanhoissa viemäreissä kaupungin alla. Suosittelemme sitä ehdottomasti.

Ja kaiken kiertelyn jälkeen on varmasti nälkä. Ja kuten kaikkialla Belgiassa, Antwerpenistä löytyy runsaasti hyviä ravintoloita. Jo pelkästään rautatieaseman ympäristössä on tarjolla lähes koko maailman kaikki keittiöt.

Ja koska meri on vieressä, kannattaa maistaa ehdottomasti paikallisia herkkuja, kuten Garnalenkroketjes – ja tietysti Frietjes niiden kera. Jälkiruoaksi sitten vielä Antwerpse handjes.

Museon kotisivut: https://www.momu.be/en/ 

Lisää vinkkejä muotitietoisille: https://visit.antwerpen.be/en/fashion

Ja shoppailuintoisille: https://visit.antwerpen.be/en/shopping-zone-fashion-district

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat