5.5.2019

Autoilijan suositeltava arvopaperi – kansainvälinen ajokortti mukaan automatkalle

Jotkut maat vaativat automatkailijalta kansainvälistä ajokorttia, jonka voi Suomessa hakea Autoliitosta.

EU-maissa myönnetyt ajokortit ovat voimassa toisissa EU-maissa. Jotkut maat kuitenkin vaativat automatkailijalta kansainvälistä ajokorttia, jonka voi Suomessa hakea Autoliitosta.

Kansainvälistä ajokortti maksaa 29 tai 39 euroa ja on voimassa 1 tai 3 vuotta. Hakijan vastuulla on tarkistaa, kumpi ajokorttimalli kohdemaassa käy.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Maakohtaiset tiedot kätevästi

Euroopan maista kansainvälistä ajokorttia suosittelevat Albania, Bosnia-Hertsegovina, Makedonia, Moldova, Montenegro, Serbia, Turkki, Ukraina, Valko-Venäjä ja Venäjä.

Maakohtaiset tiedot ajokorttikäytännöistä löytyvät kätevästi Autoliiton nettisivuilta. 

Suositus kansainvälisestä ajokortista tarkoittaa käytännössä sitä, että kansainvälistä ajokorttia ei ehkä kysytä automatkailijalta missään, mutta siitä voi olla hyötyä esimerkiksi kolaritilanteissa.

Valtioilla ja vuokraamoilla sääntönsä

Kukin valtio on määritellyt lainsäädännössään, millaisen ajokortin se hyväksyy. Jotkut maat rajoittavat sekä kansallisen että kansainvälisen ajokortin voimassaoloa erityisesti silloin, jos ulkomaille mennään muussa kuin turistimatkatarkoituksessa. Maahanmuuttotapauksissa ota yhteyttä paikallisiin viranomaisiin ja tarkista heiltä, millaisella ajokortilla saa autoilla.

Monissa maissa on hankittava paikallinen ajokortti, jos niissä oleskellaan pitempään kuin 3 tai 6 kuukautta.

Automatkailijan on hyvä mieltää jo ennakolta, että autovuokraamot voivat asettaa omia, näistä lainsäädännön tiedoista poikkeavia ajokorttiehtojaan.

Kansainvälisen ajokortin hakemista ei kannata jättää viime tinkaan.

Kansainvälisen ajokortin käsittelyaika on yksi viikko siitä, kun hakemuksen ja tarvittavien liitteiden jättämisestä. Ajokortin postituksessa menee tietty myös aina oma aikansa.

Teksti: Moottori Kuva: Moottorin arkisto Lähde: Autoliitto

Luetuimmat