7.1.2018

Automaailma Kaliforniasta katsottuna: Petersen Automotive Museum

Petersen Automotive Museum

Los Angelesissa Petersen Automotive Museum valaisee auton ja Etelä-Kalifornian värikästä suhdetta.

Automuseon kaava on kaikille tuttu: kerätään joukko historiallisia ajoneuvoja, laitetaan ne riviin ja ripustetaan autojen luo taustatietoa kertovat taulut. Lehtimies Robert E. Petersenin vuonna 1994 avaama Petersen Automotive Museum ei poikkea kaavasta laisinkaan, mutta toteutus on pohjoisamerikkalaiseen tyyliin erinomaisen näyttävä.

Petersen Automotive Museum sijaitsee Los Angelesin keskustasta kymmenisen mailia länteen. Vanhaan kauppakeskukseen rakennettu museo näyttää nykyisin tontille sulavalta ufolta, josta kiitos vuonna 2015 tehdylle 125 miljoonan dollarin remontille.

Petersenin automuseo jakautuu kolmeen näyttelykerrokseen ja Vaultiksi kutsuttuun varastoon, jossa säilötään noin puolta museon kokoelmasta.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tekniikkaa vai taidetta?

Näyttelykerroksista ensimmäinen juhlistaa autoa taiteena. Moottorin vieraillessa kohteena oli ehkäpä kaikkein osuvin: myyttinen Bugatti. Italialaiseen taitelijasukuun syntyneen Ettore Bugattin luomisvoima keskittyi metalliin ja mekaniikkaan. Näyttely keskittyy Bugattin tarinan ensimmäiseen jaksoon, vuonna 1909 Saksan Molsheimin kaupunkiin perustettuun autotehtaaseen. Vuodesta 1919 Molsheim on kuulunut Ranskalle, ja siten Bugatti tunnetaan ranskalaisena autonvalmistajana. Merkin toista italialaisvoimin rahoitettua kierrosta juhlistaa harvinainen EB 110 Supersport Le Mans.

Petersen Automotive Museum
Vasemmalla 1929 Bugatti Type 46 Semiprofilé, etualalla vuoden 1936 mestariteos Bugatti Type 57SC Atlantic.

Petersen Automotive Museumin toinen kerros kertoo autosta teollisena tuotteena. Näyttelyt opastavat automuotoilun saloihin, moottoriurheiluun, vaihtoehtoisiin käyttövoimiin ja auton valmistukseen. Autot-teemainen erikoisnäyttely opettaa lapsia autotekniikan saloihin. Vaikka kyse on voittoa tavoittelemattomasta museosta, näkyy pohjoisamerikkalainen kaupallisuus tiettyjen osastojen suunnittelussa: esimerkiksi auton valmistusta havainnollistava näyttely on rakennettu hieman mainosmaisesti Maserati Levanten ympärille.

Petersen Automotive Museum

Auto kalifornialaisin silmin

Museon ylin kerros keskittyy autoilun historiaan eteläkalifornialaisesta näkökulmasta katsottuna. Toki paikalla on replika vuoden 1886 Benz Patent Motorwagenista sekä koko mantereen autoistanut T-Ford, mutta Hollywoodin naapurissa tilaa riittää myös kuuluisimmille elokuva-autoille ja General Motorsin EV-1 -sähköautolle.

Petersen Automotive Museum
General Motorsin EV-1 on sähköautojen pioneereja: auto oli pidetty asiakkaiden keskuudessa, mutta GM veti liisarit takaisin ja romutti autot.

Kokonaisuutena Petersen Automotive Museum on onnistunut läpileikkaus autoilun ja autokulttuurin historiaan, johon kalifornialaisväritys leffa-autoineen ja hotrodeineen tuo piristävän vivahteensa. Toteutukseltaan museo on korkeatasoinen, mutta esimerkiksi Stuttgartissa Mercedes-Benzin tai Porschen museoissa vierailleet eivät tule häkeltymään esillepanosta. Lievää, joskin kulttuuriin sopivaa, kaupallisuutta lukuun ottamatta museota voi suositella Los Angelesissa pyörähtävälle autoihmiselle.

Petersen Automotive Museum
Valkokankaiden sankareita.

Katso lisää ja tarkista näyttelyiden vaihtuvat teemat: petersen.org

Teksti ja kuvat: Lauri Ahtiainen

Luetuimmat