21.1.2024

Brysselin makein museo: sukellus suklaan historiaan

Choco-Story Brysselissä on kompakti museo suklaan historiasta ja matkasta Etelä-Amerikasta Eurooppaan sekä koko maailman herkuksi.

Choco-Story Brysselissä avattiin vuonna 1998 ja se on Belgian ensimmäinen suklaamuseo. Museon perusti Gabrielle Draps, joka on kuuluisan belgialaisen suklaataiteilijan Joseph "Jo" Drapsin ja Godiva Chocolatierin perustajan vaimo.

Museo siirtyi nykyisiin ja isompiin 1800 neliön tiloihin vuonna 2019. Aivan kaupungin sydämessä sijaitseva museo kertoo suklaan ja kaakaon historiasta sekä kehityksestä joka kodin herkuksi sopivan viihdyttävästi ja interaktiivisesti.

Ja kierroksen päätteeksi nähdään myös suklaan valmistusta sekä saadaan maistella erilaisia laatuja valkosuklaasta aivan tummaan ja sokerittomaan suklaaseen asti. Opastetun kierroksen yhteyteen buukattavassa workshopissa on mahdollista valmistaa myös itse oma suklaapatukkansa.

Makuhermojen lisäksi testataan myös hajuaistia. Suklaaseen lisätään kuitenkin melko paljon kaikkea muutakin kuin pelkää kaakaota ja sokeria.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Jo atsteekkien makeahammasta kolotti

Museo on jaettu teemojen mukaan erilaisiin huoneisiin. Kävijälle jaetaan mukaan kuulokkeet, joiden avulla suklaan tarina alkaa hahmottua jo atsteekkien kaakaopapujen kulutuksesta. Myös maya-intiaanit tunsivat pavut, ja he käyttivät niitä myös maksuvälineenä.

Matka jatkuu suklaan löytämiseen Euroopassa sekä luonnollisesti suklaan kulutuksen eri tavoista ensin hoviherkkuna ja myöhemmin myös koko kansan namina.

Toki museossa valotetaan myös belgialaisten omaa suklaan tuotantoa ja siinä käytettävien työkalujen historiaa.

Myös praliinin keksiminen Belgiassa nostetaan luonnollisesti esille.

Museossa tutustutaan myös kaakaopapujen sadonkorjuumenetelmiin plantaaseilla sekä suklaan konseptointiin kaikissa sen erilaisissa ja kekseliäisissä muodoissaan.

Ja museon myymälästä voi tietysti ostaa mukaan vielä tuliaisia kotiin vietäväksi.

Paljon mielenkiintoista tietoa

Museon parasta antia on siellä tarjottavan tiedon runsaus. Audio-opasta kannattaa kuunnella tarkkaan.

Ja jos ette sitä tienneet, tiettävästi myös yksi maailman tunnetuimpia naistenmiehiä eli Giacomo Girolamo Casanova käytti suklaata viettelystensä välineenä.

Ja onhan se todistettu tieteellisestikin: suklaa sisältää fenyylietyyliamiinia ja serotoniinia, jotka sekä kohottavat mielialaa että toimivat lievinä seksuaalisina stimulantteja. Suklaan afrodisoivassa ominaisuudessa on kuitenkin kyse enemmänkin siitä aistillisesta nautinnosta, miten suklaa sulaa suussa, kuin seksuaalisesta ärsykkeestä.

Terveellinen suklaa

Ja koska museon tehtävä on edistää paitsi edistää tietämystä suklaasta myös kohentaa suklaan myyntilukuja, museossa muistetaan myös muistuttaa suklaan terveysvaikutuksista. Tässä tietysti suklaan laadulla on merkittävä rooli.

Mitä suurempi kaakaon osuus suklaassa on, sitä suurempi on myös terveellisten flavonoidien pitoisuus. Useimmat maitosuklaat sisältävät jopa 50 % kaakaota, kun taas jotkut halpissuklaat sisältävät vain alle 10 % kaakaota. Parasta on tietysti tumma suklaa, jossa on vähintään 70 % kaakaota. Sokerin määrä vaikuttaa luonnollisesti sekin sekä suklaan terveysvaikutukseen että syöjän vyötärön mittaan.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Avoinna joka päivä

Choco-Story-suklaamuseo on avoinna joka päivä klo 10-18, muutamaa juhlapyhää lukuunottamatta. Sisään museoon pääsee kello 17 asti. Sisäänpääsy kustantaa aikuisilta 13 euroa, 12–26-vuotiailta ja eläkeläisiltä 11 euroa. 3–11-vuotiaista lapsista kukkaro kevenee 7 eurolla. Suklaamuseon hinta sisältää sisäänpääsyn museoon, 11 kielellä saatavan audio-opastuksen sekä käsityösuklaan maistelun.

Ruuhkaisimpana aikoina museo saattaa olla melko täynnä, joten jonottamisen välttämiseksi kannattaa varata liput online-palvelusta.

Teksti ja kuvat: Vesa Eskola

Museon sivusto: https://choco-story-brussels.be/en

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat