1.3.2021

Cherokee-intiaanit Jeepille: nyt olisi aika luopua mallinimestä

Jeep Cherokee Grand Cherokee nimi intiaanit

Jeep on valmistanut Cherokee-mallinimellä erilaisia maasturimalleja vuodesta 1974 alkaen. Intiaanikansan johdosta kommentoidaan, että mallipäivityksen yhteydessä olisi syytä tarkastella myös nimiasioita.

Jeep esitteli Cherokee-mallinimen vuonna 1974. Viime vuosina nimi on tullut tutuksi Cherokee- ja Grand Cherokee -maasturimalleista. Nyt Jeep on päivittämässä kyseisiä malleja ja Cherokee-intiaanien mielestä samalla olisi hyvä hetki päivittää myös mallinimi.

Ilmiö ei ole uusi. Olkaholman yliopiston alkuperäiskansojen professori Amanda Cobb-Greetham kertoo, että alkuperäiskansojen käyttö populaarikulttuurissa alkoi 1900-luvun taitteessa, jolloin oli suuri pelko, että kansat katoavat. Intiaaneilla on myös oma merkittävä osansa yhdysvaltalaisessa kansantarustossa erityisesti koskien Villiä länttä ja sen asuttamista. Viime vuonna George Floydin kuoleman jälkeen kärjistyneiden rotujännitteiden takia myös Amerikan alkuperäiskansat ovat kannustaneet esimerkiksi urheiluseuroja luopumaan rasistisesti jännitteisistä nimistä. Esimerkiksi NFL-joukkue Washington Redskins luopui vuonna 1933 käyttöönotetusta nimestään ja pelasi viime kauden Washington Football Teamina.

Edes Jeepin kohdalla asia ei ole käsillä ensimmäistä kertaa, sillä 2002–2013 yhtiö myi vastaavia automalleja Pohjois-Amerikassa nimellä Liberty, mutta toi sitten Cherokeen takaisin mallistoonsa. Tuolloin intiaanikansan johdosta kommentoitiin, että he ovat kannustaneet kouluja ja korkeakouluja luopumaan alkuperäiskansojen kuvastojen käytöstä, mutta heillä ei ole virallista kantaa tässä tapauksessa.

Jeepin mallistossa Grand Cherokee on sen vahvimmin myyvä malli, pienemmän Cherokeen ollessa kolmanneksi myydyin automalli. Yhdessä mallit muodostavat noin 40 prosenttia Jeepin myynnistä. Autovalmistaja on kommentoinut, että mallinimet on valittu vuosien kuluessa kunnioittamaan Amerikan alkuperäiskansojen ylpeyttä, jaloutta ja ylpeyttä. Jeep on ollut yhteydessä Cherokee-kansaan viimeksi tässä kuussa, mutta nimilinjaan ei ole tullut muutosta.

Jeep Cherokee Grand Cherokee nimi intiaanit

Cherokee-intiaanien päällikkö Chuck Hoskin Jr. on toistuvasti kritisoinut Jeepin tapaa vedota kunnioittamiseen Cherokee-nimen yhteydessä.

– Olen varma, että tämä tulee hyvistä tarkoitusperistä, mutta se ei kunnioita meitä, että nimemme laitetaan auton kylkeen, päällikkö Hoskin Jr. kommentoi.

– Jos aiot kunnioittaa jotakuta, anna heille palkinto. Jos nimeät tuotteen heidän mukaansa, olet myymässä jotain, kommentoi professori Cobb-Greetham.

Jeepin mallistosta löytyy Cherokee-mallien lisäksi Gladiator-avolavan varustetaso Mojave, joka on viittaus samannimisen autiomaan lisäksi alueen Fort Mojaven intiaanireservaatissa asuvaan Mojave-kansaan.

Suomessa Jeep ei myy tällä hetkellä Cherokee-malleja, ja eikä Suomeen saapuvan Gladiatorin varustepakettivaihtoehdoissa ole Mojavea.

Lähde: Car and Driver Kuva: Jeep Teksti: Aake Kinnunen

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat