9.6.2022

Cupra läväytti kerralla kolme uutta mallia kolmen vuoden tähtäimelle – mukana myös merkin viimeinen polttomoottorinen

Cupra laajentaa tarjontaansa monessakin suhteessa uusille urille. Ja kuten aina ennenkin, espanjalaismerkin tuotteet perustuvat konsernin autoihin, mutta tuovat niihin aina vain enemmän omaa twistiä.

Cupra esitteli kolme erityyppistä uutuuttaan samanaikaisesti tilaisuudessaan Autódromo de Sitges-Terramarissa, joka tunnetaan etenkin F1-sarjan Barcelonan GP:n näyttämönä. Aina vuoteen 2025 tähyävän uutuuskolmikon yhtäaikainen esittely toi ainakin ihan mukavasti medianäkyvyyttä Cupralle, joka on Seatin uutena alabrändinä vielä aika lailla lapsenkengissä automerkkien mittapuulla. Toisiinsa nähden melko erityyppiset uutuudet on mahdollista esitellä kokojärjestyksessä, joten tehdäänpä niin.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

UrbanRebel - sähkökirppu 440 kilometrin kantamalla

Kaupunkilaiskapinallinen on kolmesta uutuudesta pienin, ja niin kuin nimikin kertoo, kaupunkiautoksi suunniteltu. Se on myös joukon toinen- ja Cupra-brändin kolmas täyssähkömalli.

UrbanRebel on 4,03 metriä pitkä.

Vuonna 2025 täydellisen ensi-iltansa saava, MEB-rakenteelle tehtävä UrbanRebel on vasta konsepti, joskin kohtuullisen valmiin tuntuinen sellainen. UrbanRebelillä ei ole tällä hetkellä VAG-konsernilla tuotannossa mitään emomallia, mutta espanjalainen tulee olemaan osa konsernin kolmen pienen sähköauton perhettä, josta uutisoitiin toukokuussa.

UrbanRebel yhdistää kierrätysmateriaaleja ja bio-pohjautuvia materiaaleja. Käytössä on myös 3D-tulostukseen perustuvia valmistustapoja. Auton sisällä ja ulkopuolella on käytetty hyväksi kevytrakennemuotoilua. Pienikokoisesta sähköautosta irtoaa tehoa 226 hv (166 kW). UrbanRebel kiihtyy 0–100km/h vain 6,9 sekunnissa ja sen toimintamatka yltää 440 kilometriin.

Tavascan - sähkö-crossover viistetyllä katolla

Cupra Tavascan jatkaa Volkswagen ID.5:n ajatusta vähän samaan suuntaan, johon Cupra Born ajaa VW ID.3:n, erot tosin ovat jokseenkin paljon suuremmat. Tavascan pysyy aikanaan tuotantoasuisenakin uskollisena vuonna 2019 esitellylle konseptiautolle. Osa muotoiluelementeistä oli jo havaittavissa vuonna 2021 esitellyssä CUPRA Tavascan Extreme E -konseptissa. Kokonaisuudessaan Tavascan lanseerataan vuonna 2024, ja mallin on tarkoitus levittää Cupran myyntiverkostoa nykyistä laajemmalle. 

Tavascanista kirjoitettiin jo viime vuoden keväällä, ja tarkempia tietoja silloisesta konseptimallista voikin lukea tästä linkistä. Tavascan on idyllinen kylä yli kilometrin korkeudella merenpohjasta, Katalonian Pyreneillä. Näin se jatkaa Seatin ja sitä kautta Cupran perinnettä nimetä automallit espanjalaisten paikannimien mukaan.

Terramar - viimeinen pelkällä polttomoottorilla varustettu Cupra näyttää suuntaa Audi Q3:lle

Nimi Terramar esiintyikin artikkelissa jo aiemmin, sillä Cupran tuleva katumaasturi lainaa nimensä Barcelonan formularadalta. 4,5-metrinen maasturitulokas on läheistä sukua tulevalle Audi Q3:lle, joka lienee edeltäjiensä tavoin Seatin Espanjassa valmistama. Cupra Terramar sen sijaan tullaan valmistamaan Unkarissa.

CupraTerramar tulee saataville sekä perinteisenä polttomoottoriversiona että uuden sukupolven ladattavana hybridiversiona, jonka toimintamatka pelkällä sähköllä on noin 100 kilometriä. Ladattavien hybridimallien (e-HYBRID) mallisto keskittyy Cupran mukaan suorituskykyyn ja nykyaikaiseen urheilullisuuteen.

Tulevan Terramarin valtavirrasta poikkeavat muodot antavat suuntaa sille, miltä vielä esiripun takana pysyttelevä, tuleva Audi Q3, aikanaan näyttää.

Faceliftejäkin puolivahingossa esillä

Tilaisuuden tuoksinnassa Cupra toi kameroiden ulottuville hieman ujosti kolmen nykyisin tuotannossa olevan mallinsa tulevat facelift-versiot. Estradilla käväisivät näissä merkeissä Born, Formentor sekä Leon. Keulan ilme mukailee faceliftin jälkeen artikkelissa esiteltyjä kolmea uutuusmallia. Virallisesti ne esitellään vuoteen 2025 mennessä.

Lähde ja kuvat: Cupra Teksti: Benjamin Helander

Luetuimmat