29.11.2020

Daimler ja Nokia riitelevät oikeudessa – Euroopan unionin tuomioistuin odottaa

Mercedes-Benz A 200 A A-sarja mersu

Daimler ja Nokia riitelevät oikeudessa samoista patenteista vielä viidennenkin kerran. Neljäs yritys, Düsseldorfissa, tasasi erät ja seuraavan kerran tavataan Euroopan unionin tuomioistuimessa.

Daimler ja Nokia riitelevät oikeudessa matkapuhelinverkkoja koskevien patenttien lisensoimisesta. Saaga on jatkunut jo neljän erän verran, joista nyt viimeisimmässä Daimler veti pidemmän korren tasoittaen erävoitot. Tämän tuoreimman tapauksen seuraus on kuitenkin kiistan siirtyminen Euroopan unionin tuomioistuimen käsiteltäväksi, joka toivottavasti tarjoaa lopullisen ratkaisun pitkään jatkuneelle eripuralle.

Moottori uutisoi aiheesta viimeksi elokuussa, jolloin Daimler AG hävisi patenttikiistan Nokia Oyj:lle saksalaisessa tuomioistuimessa. Tuolloin Nokialla olisi ollut mahdollisuus vaatia Mercedes-Benzin autojen myynnin keskeytystä Saksassa, mutta se olisi vaatinut oikeuskäsittelyn ja 7 miljardin euron takuut siltä varalta, että päätös olisi kumottu valitusvaiheessa. Tähän ei koskaan ryhdytty.

Nokia on syyttänyt Daimleria yhtiön matkapuhelinverkkoja koskevien patenttien rikkomisesta. Nokian mielestä heidän patentit olisivat helposti lisensoitavissa reiluun hintaan, mutta Daimler on aiheesta eri mieltä. Daimler on käyttänyt näitä patentteja jo vuosia maksamatta yhtään mitään.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Daimler ja Nokia riitelevät oikeudessa

Tekijänoikeuskorvaukset, joista Daimler ja Nokia riitelevät oikeudessa, koskevat muun muassa navigaattoreissa ja autonomisessa ajamisessa hyödynnettäviä teknologioita. Kyseessä on 4g-mobiiliverkkojen teknologiasta ja siitä lisensoiko Nokia niitä reilusti niin sanotuin FRAND-ehdoin.

Nokia haluaa pitää kiinni mahdollisuudesta päättää miten se lisensoi tuotettaan ja Daimler vaatii Nokiaa tarjoamaan täyden pääsyn lisenssiin kaikille toimijoille. Düsseldorfin tuomioistuimen mukaan Nokia on oikeutettu vaatimaan patentinrikkomuspäätöstä, mutta toisaalta myös kysymys Nokian markkinoita hallitsevasta asemasta on aiheellinen.

Toistaiseksi tilanne on jäädytetty ja siirretty Euroopan unionin tuomioistuimen käsiteltäväksi. Tämä tarkoittaa, että Daimler jatkaa Nokian patenttien hyödyntämistä ilmaiseksi. Nokia tienaa jo nyt vuosittain 1,4 miljardia euroa lisensseistään, joten kyseessä on merkittävä tulonlähde yritykselle.

– Daimler on hyödyntänyt Nokian teknologiaa 14 vuotta ja vältellyt maksuja kaikin mahdollisin keinoin. Tämän päätöksen valossa aiomme arvioida vaihtoehtomme uudelleen, sanoi Nokia lausunnossaan.

Autonvalmistaja toivotti tietenkin Düsseldorfin oikeuden päätöksen tervetulleeksi ja toivoi tämän tulevan selkeyttämään tärkeisiin patentteihin liittyviä kysymyksiä koko Euroopassa. Aika näyttää mihin tämä vielä johtaa, mutta tuleva päätös on merkittävä koko autoalan, ja oikeastaan jopa muidenkin patentteja hyödyntävien alojen, kannalta. 

Kuvituskuva: Aake Kinnunen/Moottorin arkisto, Lähde: Automotive News Europe

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat