30.10.2017

Finnair alkaa punnita matkustajiaan – myös käsimatkatavarat tarkkailuun

Lentokone

Finnair seuraa Uzbekistanin ja Hawaiian Airlinesin esimerkkiä ja alkaa punnita matkustajia ja matkatavaroita. Yhtiö perustelee toimintatapaa turvallisuudella.

Lentoyhtiö Finnair aloittaa matkustajien ja matkatavaroiden vapaaehtoiset punnitukset, kertovat Ilta-Sanomat ja MTV. Tiedot on tarkoitus kerätä ensimmäisessä vaiheessa 150 matkustajalta ja ensimmäinen keräysjakso on loka-marraskuun vaihteessa. Sen jälkeen arvioidaan tarvittavien punnitusten määrä loppuvuonna 2017 ja keväällä 2018. Tiedot kerätään porteilla kiertävien vaakojen avulla.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Syynä kuormaus ja tasapaino

Matkustajan ja käsimatkatavaran keskipainoja käytetään erilaisissa lentokoneen kuormaukseen ja tasapainoon liittyvissä laskelmissa. Tällä hetkellä Finnair käyttää Euroopan ilmaturvallisuusviraston EASA:n standardipainoja vuodelta 2009.

– Haluamme nyt varmistaa, että meillä on paras mahdollinen data käytössämme tässäkin asiassa, ja siksi keräämme dataa omasta verkostostamme, Finnairin asiakasprosessista lentokentillä vastaava Sami Suokas sanoo.

Painon lisäksi matkan tarkoitus

Matkustajista kerätään Finnairin tietokantaan käsimatkatavaran ja asiakkaan yhteispainon lisäksi ikä, sukupuoli, matkan tarkoitus, matkustusluokka ja ruumassa kuljetettava matkatavara.

– Esimerkiksi liike- ja vapaa-ajanmatkustajilla käsimatkatavaran määrä on erilainen, Suokas perustelee kerättäviä tietoja.

Finnairin mukaan ainoastaan asiaa hoitava asiakaspalvelija näkee punnitustuloksen.

Aiemmin Uzbekistan ja Hawaiian Airlines

Kyseessä ei ole suinkaan ensimmäinen kerta, kun lentoyhtiö punnitsee matkustajiaan. Ilta-Sanomien tietojen mukaan vuonna 2015 Uzbekistanin kansallinen lentoyhtiö aloitti matkustajiensa punnitsemisen perustellen asiaa turvallisuudella.

Vuonna 2016 kaksi Amerikan Samoalta kotoisin olevaa liikemiestä tekivät valituksen Hawaiian Airlinesista, joka punnitsi heidät lennolla. Myös Hawaiian Airlines perusteli asiaa turvallisuudella.

Lähteet: Ilta-Sanomat, MTV Kuva: Finnair

Lue lisää:

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat