14.7.2021

Harley-Davidson Sportster tekee paluun selvästi suorituskykyisempänä

Harley-Davidson Sportster 2021

Ilmajäähdytteinen Sportster poistui Euroopan markkinoilta viime kauden päätteeksi. Nyt Sportster palaa täysin uutena, nestejäähdytteisenä ja selvästi tehokkaampana markkinoille.

Klassikkonimitystä käytetään toisinaan liian helposti auto- tai moottoripyörämalleista puhuttaessa. Harley-Davidson Sportsterin kohdalla nimitys on vähintäänkin ansaittu, sillä malli on ollut tuotannossa vuodesta 1957 asti. Ilmajäähdytteinen ja pienikokoinen Sportster oli alkuvaiheessa nimensä mukaisesti urheilullinen pyörä, mutta perinteiseen tekniikkaan nojaavana se jäi vähitellen sivustakatsojaksi, kun muut merkit menivät suorituskyvyssä selvästi ohi. 1 200-kuutioisen ilmajäähdytteisen moottorin 67 hevosvoimaa eivät enää nykymotoristia säväyttäneet, vaan Sportsterin arvo oli lähinnä mallin klassisissa muodoissa ja persoonallisessa äänessä.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

80 prosenttia tehokkaampi

Nyt Sportster tekee vahvan paluun, kun täysin uusi Sportster S esiteltiin yleisölle. Moottori pohjautuu tämän kauden huippu-uutuus Pan American voimanlähteeseen. Alunperin Harley-Davidsonin ja Porschen yhteistyönä vuosituhannen alussa suunnittelema Revolution-moottori on kokenut täydellisen uudistumisen, ja sen kammentappijakoa on muutettu ja venttiilikoneisto saanut muuttuvan ajoituksen. Seikkailupyörä Pan Americassa moottorin huipputeho on 152 hevosvoimaa, kun taas Sportsterissa tehoa on tarjolla 121 hevosvoimaa. Melkoinen lisäys edellisen mallin 67 hevosvoimaan ja suorituskykyyn, kun vielä pyörän painoakin on samalla puristettu 30 kiloa alhaisemmaksi.

Elektroniikkapaketti on kattava. Kuljettaja voi valita Sport-Road-Rain -ajoasetuksista sopivimman tai räätälöidä mieleisensä yhdistelmän tehokarttoja, ABS-asetuksia, luistonestoa ja moottorijarrun määrää säätelemällä. Mittaristoon sisältyy karttanavigointi ja bluetooth-yhteys. Jousitus on sekä edessä että takana täysin säädettävä ja jarruina on suorituskykyä vastaavat nelimäntäiset radiaalisatulat.

Harley-Davidson Sportster 2021

Moottori: nestejäähdytteinen V2, 1252cc
Teho: 90 kW (121 hv) / 7 500 r/min
Vääntö: 127 Nm / 6 000 r/min
Voimansiirto: märkä monilevykytkin, 6 vaihdetta, hihnaveto

Akseliväli: 1520 mm
Istuinkorkeus: 753 mm
Tankin tilavuus: 11,8 litraa
Paino tankattuna: 228 kg

Hinta: 20 470 € (musta), 20 830 € (muut värit)

Teksti: Janne Huhtala Kuvat: Harley-Davidson

Lisää aiheesta