26.3.2016

Hollantilaiset avoimen lähdekoodin pikkubussit ajavat itse

WEpods

Vantaan asuntomessuilta tutut sähköbussit ovat opetelleet ajamaan WEpods-projektissa.

Alankomaissa on tuotu autonomisen ajoneuvon kehittäminen takaisin ruohonjuuritasolle. Wageningen ja Eden kaupunkien välillä liikennöi pian kaksi itsekseen julkisilla teillä ajavaa EZ-10-pikkubussia. Nopeudeksi kuuden matkustajan busseille on sovittu 25 kilometriä tunnissa.

EasyMilen rakentamat EZ-10-sähköbussit saattavat olla tuttuja Vantaan asuntomessuilta viime keväältä. Uutta on kuitenkin WEpods-järjestelmä, jossa pienet sähköbussit on opetettu ajamaan itsekseen lisäämällä busseihin sensorijärjestelmät. Kehitystyötä on tehty yhteistyössä Delftin teknillisen yliopiston kanssa. Valtionhallinnon rahoittama projekti on maksanut tähän mennessä 3,4 miljoonaa euroa, mutta panostus on melko pieni verrattuna useimpiin autonomisen ajamisen projekteihin. Järjestelmää kehitetään avoimen lähdekoodin perusteilla, joten muutkin kunnat ja yritykset voivat soveltaa sitä omiin tarkoituksiinsa. Rotterdam, Amsterdam ja Bryssel ovatkin jo ilmaisseet kiinnostustaan järjestelmään.

WEpods

Projektin kipinänä toimi puhelu Googlelle, jonka autonominen autoprojekti onkin uutisissa harva se viikko. Hakukonejätti vastasi kuitenkin jyrkän ein, joten projektipäällikkö Alwin Bakkerin mukaan "siitä se ajatus sitten lähti".

– Niksi oli kehittää projektia pienellä porukalla, joten saatoimme tehdä nopeita päätöksiä ja edetä, kommentoi Bakker.

Projektin haasteina olivat tutut autonomisen ajamisen murheet: jalankulkijat, liikennevalot, tuulessa heiluvat puut ja miten toteuttaa paikallisia viranomaisia miellyttävä seurantajärjestelmä. Järjestelmän toimiessa myöhemmin tänä vuonna Eden juna-asemalle saapuvat Wageningenin yliopiston vieraat voivat tilata itselleen robottibussikyydin iPhone-sovelluksella.

– On todella outoa luottaa siihen, että robotti ajaa sinut paikasta toiseen, Bakker kommentoi.

WEpods

Lähde: Curbed / Tietoviikko, kuva: WEpods

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat