6.2.2021

Huutokauppahelmet – Ascari Ecosse

1997 Ascari Ecosse – RM Sotheby’s

Vain 19 kappaletta valmistettu Ascari Ecosse on se keskimoottorinen urheiluauto, jota et tunne. Hinta-arviokin on kohtuullinen.

Ascari Ecosse palauttaa Huutokauppahelmet-juttusarjan Pariisin huutokauppatapahtumaan, josta esittelimme jo aiemmin Isdera Commendatoren. Tällä kertaa vuorossa on toinen äärimmäisen harvinainen erikoisuus.

Ascari valmisti nimittäin vuosien 1997 ja 2003 välissä vain yksilön verran 19 Ecossea. Tuo lukema olisi saattanut jäädä vieläkin vaatimattomammaksi ellei Klaas Zwart olisi nähnyt Ascari FGT -konseptiautoa, joka esiteltiin vuoden 1995 Britannian autonäyttelyssä. Tuon auton oli suunnitellut Lee Noble ja konsepti rakentui kevyelle rungolle kevlarin ja lasikuidun sekoituksesta ja auton keskelle oli asennettu Chevroletin V8-moottori. 

Kilpakuljettaja, ja menestyksekäs yrittäjä, Zwart ei suinkaan tyytynyt ostamaan sellaista itselleen. Hän hankki kerralla koko yrityksen, osin myös osallistuakseen itse FGT:llä Britannian GT-autojen mestaruussarjaan. 

1997 Ascari Ecosse – RM Sotheby’s

Lopulta Zwart ajoi sarjassa kolme vuotta peräkkäin: 1995, 1996 ja 1997 samalla auton katulaillista tuotantoversiota kehittäen. Tuo auto esiteltiin vuonna 1997 nimellä Ascari Ecosse – nimi oli kunnianosoitus Zwartin menestyksekkäälle liiketoiminnalle Skotlannissa. 

Chevroletin moottori oli tosin matkalla vaihtunut Hartgen virittämään versioon BMW:n 4,4-litraisesta V8-moottorista, jonka kerrottiin tarjoavan etuja sekä käytöksen että luotettavuuden saralla. Se tuotti noin 300 hevosvoimaa ja sinnitti 1250 kilogrammaa painaneen Ecossen yli 320 kilometrin tuntinopeuteen, joista ensimmäinen 100 kilometriä tunnissa saavutettiin hieman yli neljässä sekunnissa.

Nämä lukemat kuulostivat huomattavasti vaikuttavimmilta vuonna 1997, josta on kuitenkin kulunut jutun kirjoitushetkellä jo 24 vuotta. Kyseessä ei myöskään ollut kilvitetty kilpuri, vaan moderneilla mukavuuksilla varustettu arkikäyttöinen auto. Varusteluun kuului muun muassa ilmastointi, laadukas äänentoistojärjestelmä, valtavasti nahkapintaa sekä yhden trendin aloittanut tyylikkäästi viimeistelty hiilikuidusta valmistettu kojelauta. 

1997 Ascari Ecosse – RM Sotheby’s

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

1997 Ascari Ecosse – RM Sotheby’s

Tämä kyseinen huutokaupattava vuoden 1997 Ascari Ecosse on erityisen mielenkiintoinen yksilö. Se on eräs varhaisista yksilöistä, jonka Lee Noble pienen ryhmänsä kanssa kyhäsi kasaan yhteistyössä tuoreen Ascari Cars -nimisen yrityksen kanssa. Vaikka se rekisteröitiin saarivaltion rekisteritunnuksella P501 XOU, auto vietti todellisuudessa suurimman osan ensimmäisistä vuosistaan Ascarin moottoriradan ympäristössä Espanjan Rondan lähistöllä.

1997 Ascari Ecosse – RM Sotheby’s

Vuonna 2011 auto matkasi Alankomaihin, jossa se säilyikin Zwartin perheen omistuksessa aina vuoteen 2019 saakka. Tuon jälkeen auto on ollut vain yhdellä omistajalla, jolta se nyt huutokaupataan.

Tämä Ascari Ecossa on kerännyt matkamittariinsa vain 12 000 mailia, mutta se ei suinkaan ole täysin alkuperäisessä asussa. Autoa on paranneltu matkan varrella muun muassa korvaamalla alkuperäinen 5-pykäläinen käsivalintainen vaihteisto yhden lisäpykälän omaavalla versiolla. Se on myös maalattu täysin uusiksi tummanvihreään metallihohtosävyyn.

Kunnon luvataan olevan edelleen erinomainen, omistajahistorian täydellinen ja juuri edellä kerrottu omistajahistoria tarjoaa poikkeuksellisen mahdollisuuden. Tuo mahdollisuus arvioidaan noin 155 000 - 195 000 euron arvoiseksi. 

Teksti: Henri Posa Kuvat: Dirk de Jager / RM Sotheby’s Lähde: RM Sotheby’s