1.4.2023

Huutokauppahelmet – Datsun 120Y Coupé ja tie parempaan kansanautoiluun

Datsun 120Y Coupé huutokauppa Portugal Nissan Sunny B210

Datsunin päivät voivat olla ohi Euroopassa, mutta tyyli on ikuista. Takavetoinen 120Y Coupé ei häpeile 1970-lukua hetkeäkään.

Tarinat kertovat, että noin 50 vuotta sitten oli vuosikymmen, jolloin housut olivat leveitä ja ruskea väri muodissa. Usein koko aikakausi yritetään unohtaa vähän nolona, mutta tämän viikon huutokauppahelmemme ei kadu mitään. Osin siksikin, että kyseessä on auto.

Datsun 120Y Coupé huutokauppa Portugal Nissan Sunny B210

Datsun 120Y Coupé, painovuosi 1977, sijoittuu japanilaisautojen aikajanalla B210-korimallin Sunnyjen sukuun. Vientiin suunnattu Nissan sai tuohon aikaan nimen Datsun ja 120Y sijoittui mallina samaan jatkumoon esimerkiksi 100A:n ja 140Y:n kanssa. Takavetoinen coupé herättää heti mielikuvia wahwah-pedaalilla höystetystä kitaramusiikista ja aurinkolaseista. Jossain on bisneksistä tihkuvia markkoja ja ruskean Datsunin kuljettaja haluaa niistä osansa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

1977 Datsun 120Y Coupé

Portugalista löytyvä Datsun on viettänyt lempeän alkutaipaleen, sillä autolla on todistus Caramulon automuseosta. Lisäksi auto on selvittänyt historiallisen ajoneuvon tarkastuksen 2020, joten muutamista modifikaatioista huolimatta 120Y on melko alkuperäinen ja melko hyvässä iskussa.

Datsun 120Y Coupé huutokauppa Portugal Nissan Sunny B210

Matkamittarissa on 78 554 kilometriä ja autoon on tehty edellinen iso huolto 77 000 kilometrin kohdalla. Tuolloin vaihdettiin nesteet, etuiskarit ja osa jarrujärjestelmästä. Nykyisellä omistajallaan auto on ollut yhdeksän vuotta ja sinä aikana myös vesipumppu on uusittu.

Keulan alla on 1,2-litrainen neloskone Hitachin kaasuttimella. Yhdistelmän teho kirjoitetaan muotoon 70 hevosvoimaa. Voima välittyy taka-akselille nelivaihteisen manuaalin kautta.

Datsun 120Y Coupé huutokauppa Portugal Nissan Sunny B210

Mustat 13-tuumaiset vanteet eivät ole alkuperäiset, mutta niissä on Datsun-keskiöiden lisäksi Firestone-renkaat. Ruskea maalipinta on melko hyvässä kunnossa, mutta joitain kolhuja, painaumia ja ruosteläiskiä löytyy.

Auto on saanut ikonisen Momo Prototipo -ohjauspyörän, joskin alkuperäinen kaksipuolainen ohjausväline tulee auton mukana. Aikakauden henkeen sopivan radion on valmistanut Clarion. Mustaa vinyyliä ja kangasta yhdistelevä sisusta on ikäisekseen hyvässä kunnossa. Merkinnät on tehty tekstillä ennen ISO-symboleja ja mittaristossa on uskottu kellotaulutyyliin. Apukuljettajan istuimen saranan suojus puuttuu.

Datsun 120Y Coupé huutokauppa Portugal Nissan Sunny B210

Autossa ei myyjän mukaan ole havaittuja vikoja tai puutteita. Mukana tulevat alkuperäiset teräsvanteet ja niillä olleet renkaat, ohjekirja, Caramulo-automuseon todistus, todistus historialliseksi ajoneuvoksi rekisteröimisestä, tunkki, vararengas ja työkalut.

Datsun 120Y on myynnissä Portugalin Setubalissa ja se on listattu Collecting Cars -palvelussa.

Lähde ja kuvat: Collecting Cars Teksti: Aake Kinnunen

Luetuimmat